kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kozmetik kraliçesinin mirası güzellik oldu
Kozmetik kraliçesinin mirası güzellik oldu
Konusunda duayen kabul ediliyordu
Ürünleriyle yaşayacak

Kozmetik kraliçesinin mirası güzellik oldu

Estee Lauder, geçtiğimiz hafta 97 yaşında hayata gözlerini yumdu. "Güzellik peşinde koşmak muteberdir" diyen Estee Lauder, ailesine 10 milyar dolarlık bir servet bıraktı
Kendi adıyla yarattığı marka günümüzde 5 kıtada 130 ülkede satışta olan kozmetik endüstrisinin devlerinden Estee Lauder geçtiğimiz hafta, 97 yaşında Manhattan'daki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumdu. "Güzelliğin peşinde koşmak muteberdir" diyen kozmetik kraliçesi Lauder, bu uğurda işleyen her işin değerli ve onurlu olduğunu da her fırsatta yineliyordu. Dünyada bu işle ilgilenen hiçbir insan uluslararası arenada kozmetik konusunda bu kadar saygı ve güven toplayamadı. Onun yaşlılık, kırışıklıklar, torbalanmalara karşı sürekli bir silahı vardı. 1995 yılında şirketinin değeri 5 milyar dolar olarak açıklandı. 2003 yılında ise 21 bin 500 civarında çalışana sahip şirketin değerinin 10 milyar dolar olduğu açıklaması yapıldı.

Estee Lauder şirketi, ürün bazında çok daha eski olmasına rağmen 1946 yılına kadar resmi olarak kurulmamıştı. Aslında şirketin ilk girişimleri Lauder'in amcası John Schotz'un 1920'lerde ilk yüz kremini yaptığı döneme kadar gidiyor. Şirket 1950'lerde finansal ve teknik anlamda oldukça büyük sıçramalar yaptı. Kendi bünyesi altındaki beş ayrı markanın geliştirdiği ürünlerin çeşidinin 2000'in üzerinde olduğu söyleniyor. Pek çok farklı parfüm üreten firma tarihindeki en önemli dönüm noktalarını, 1968'de Estee, 1969'da Azuree, 1972'de Aliage, 1973'de Private Collection, 1985 yılında Beautiful, 1995 yılında ise Pleasures kokularının piyasaya sürülmesi oluşturuyor. Firma 1995 yılında Tommy Hilfiger ile Tommy markası altında üretilen bir koku ve makyaj serisi için bir lisans anlaşma yaptı.

"Ürünlerimize aşığım. Onlara dokunmayı, koklamayı, bakmayı çok seviyorum" diyen Lauder, ürünlerine gösterdiği ihtimamı müşterilerine de gösterirdi. Mağazada olduğu zamanlarda ürünlerin satıldığı standlara gider ve müşterileriyle teker teker ilgilenirdi. Ayrıca kozmetik dünyasına "test ürünü" terimini kazandıran kişi olarak da tarihe geçti. Kozmetik sektöründeki diğer kişilerle arasında geçen tartışmalar hala insanların hafızalarında. Bunlar arasına en çok diğer bir kozmetik devi olan Elizabeth Arden ile arasındaki rekabet basına yansımıştı.

BABASI NALBURDU
İnsanlar Lauder'in Avrupalı aristokrat bir aileden geldiğini zannederlerdi. Aslında o bir New Yorkluydu ve aristokrat bir aileden de gelmiyordu. Asıl adı Josephine Esther Mentzer olan Lauder, 1908 yılında Quins'de doğdu. Babası Max Mentzer, bir nalbur, annesi Rose Schotz Rosenthal Mentzer ise güzelliğine düşkün bir ev kadınıydı. Oldukça çalışkan bir aile olan Mentzer'ler kızlarına Esther ismini vermişlerdi. 1985 yılında çıkan "Estee, A Success Story" isimli otobiyografisinde, babasını Macar yahudisi, annesini ise katolik bir Fransız olarak tarif etmişti. Ailesinin gözbebeği sarışın Esther, çocukluğundan itibaren amcası John Schotz'un işleriyle yakından ilgilendi. Ailenin diğer üyeleri gibi John Schotz da Macaristan göçmeniydi ve kimya ile yakından ilgiliydi.

İnsanlar ona doktor diye sesleniyorlardı ama gerçekten doktor olup olmadığı hiç bilinmedi. Estee, amcası Schotz'un bu işten para kazanamamaya başladığı bir dönemde ona yardım etmeye başladı. Estee 1930'larda Joseph Lauter ile evlendiğinde hala amcasının ürünlerinin promosyonuyla uğraşıyordu. Avusturya asıllı bir ailenin oğlu olan Joseph de ipek ve düğme ticareti ile ilgileniyordu. Aile Lauter olan soyadını daha sonra Lauder olarak değiştirdi. Estee 1939'da ayrıldığı eşiyle 1942 yılında yeniden evlendi ve onun 1982'deki ölümüne kadar da birlikte yaşadı. Eşinin ölümünden sonra onu, şirketin başında bulunan oğul Leonard A., Clinique Laboratuvarı'nın başında bulunan oğlu Ronald S. ve şimdilerde şirketin başında bulunan torunu William'ın bulunduğu altı torunu teselli etti.
DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Hayatınızı dilediğiniz gibi yaşayın
 İrlanda dansının büyücüleri
 Dört mevsim kaliteli ucuzluk
 Kutsal anne oğul ilişkileri
 Boğaz'ın en renkli noktası Bebek
 Güzelleşmek için acı çekmeniz gerekmiyor
 Delikanlı doğulmaz ama delikanlı olunur
 Schumacher bir gün geçilecek
 En Yeni Kozmetik Ürünleri
 Ünlülerin makyaj sırları
 "Artık bir şeyler yapmalı"
 Dünyanın tüm oyunları burada
 Edebiyat dünyasının eksik kalan yanları
 Hülya Avşar jönünü buldu
 Yaşasın ne çok okunuyorum
 Ajanda
 Haftanın Kitapları
 Yunanlı dansözün hayali
 İstanbul'da olduğunuzu unutacaksınız
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Geçip giderken
Geçen haftaki yazımın başlığına istinaden...
KENAN ONUK
Cem Mansur ve önemli bir konser
12 Mayıs Çarşamba...
ŞAFAK KARAMAN
Kayıp şehir
Radyolardan yükselen şarkılar arasında "Tek...
Fantastik meraklıları bu filmi çok beğenecek
Fantastik meraklıları bu filmi çok beğenecek
Her yaştan çocuklar, uykularında rüya yerine kabus görenler, hayal...
Keşke ressam olarak kalsaydı
Keşke ressam olarak kalsaydı
"Max-Genç Hitler" parlak bir dönem filmi. Filmin başarısı, Hitler'e...
Galata'da bir İspanyol lokantası
Venta del Toro, restoranların toplandığı klasik semtlerin dışında,...
Çevre Filmleri Festivali başlıyor
Türkiye'nin ilk tematik festivali olan ve TÜRSAK (Türkiye Sinema ve Audiovisuel...
Tamburu olmadan yaşayamadı
Salı günü hayatını kaybeden Türkiye'nin en büyük tambur...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.