kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tamburu olmadan yaşayamadı
Tamburu olmadan yaşayamadı
Eşi Seyhan Hanım ameliyat olmasını hiç istememişti

Tambursuz yaşayamadı

Bir yıl önce ağır bir ameliyat geçiren tambur sanatçısı Ercüment Batanay, tamburunu eline alamadan hayata gözlerini yumdu.

***

Tamburu olmadan yaşayamadı

Salı günü hayatını kaybeden Türkiye'nin en büyük tambur sanatçılarından Ercüment Batanay, önemli bir ameliyat öncesi "Tambursuz yaşayacağıma hiç yaşamam" diyordu. Batanay, tam bir yıl sonra tamburunu eline alamadan aramızdan ayrıldı
Batanay, 1975 yılında Antalya yakınlarında bir trafik kazası geçirdi. 6 ay hastanede kalıp taburcu oldu. Ancak, boynundaki omur zedelenmişti ve el ve ayaklardaki sinirleri etkileyen bu omur, Batanay'a çok sonra pahalıya mal olacaktı. 1993 yılında usta sanatçının elleri ve ayakları titremeye başladı. 75 yılında geçirdiği kazada zedelenen omur, etkisini tam 18 yıl sonra göstermeye başlamıştı. 1993 yılında ise dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal hemen özel doktoru Prof. Dr. Cengiz Aslan'a Batanay'ın tedavi olması için gereken her şeyin yapılmasını söylemiş, ancak ani ölümünün ardından Batanay ameliyat olmaktan vazgeçmişti. Çektiği acılara rağmen ameliyat tarihini ileriye atıp durdu, Batanay... Ve sonunda geçen yıl o zor kararı verdi. Sanatçının böyle bir karar vermesinin altında ise tamburuna duyduğu büyük bir aşk yatıyordu. Batanay, ölümünden tam bir yıl önce verdiği bu kararı şu sözlerle anlatmıştı: "Yılbaşında Kıbrıs'ta bir casinoda fasıl yapacaktık. Ancak o gece parmaklarım bir türlü çalışmadı. 93'ten beri salladığım bu tehlikeli ameliyatı olmaya karar verdim. Çünkü tamburumu çalmadığım her an bana acı veriyordu. Doğar doğmaz elime aldığım tamburumu çalmadan benim yaşamam bir anlam ifade etmiyordu. Olacağım bu ameliyat çok tehlikeli, belki son nefesimi ameliyat masasında veririm. Ancak ameliyattan kurtulursam, parmaklarım yeniden çalışacak ve tamburu yeniden çalacağım. Sırf bunun için ameliyattan korkmuyorum." Ercüment Batanay'ın, Çapa Tıp Fakültesi'ndeki ameliyatını Prof. Dr Cengiz Aslan ve Prof. Dr. Cüneyt Şar gerçekleştirdi. Ve ameliyattan sonra bir yıl boyunca Batanay evinde istirahat ederken, yeniden tamburunu eline alacağı günü hayal edip durdu. Ancak o gün bir türlü gelemedi.

SABAH'A KONUŞTU

Peki, Ercüment Batanay bir yıl önce o ameliyathaneye girmeden önce neler yaşamıştı? Tambur ustasının yanında, o gün sadece Sabah vardı. Ve bakın bir yıl önce neler olmuştu: Bülent Ersoy, ameliyat odasında olmak istedi... Sanatçının yakın dostu ve çalışma arkadaşı Bülent Ersoy, kadim dostunun olacağı bu tehlikeli ameliyatı duyunca sabaha kadar ağladı. Ersoy, Batanay'ın eşi Seyhan Hanım'a "O ameliyata ben de gireyim. Ameliyat boyunca Ercüment ağabeyin elini tutayım" diye ricada bulundu. Usta sanatçı, ameliyat günü eşi Seyhan Batanay, oğlu Buğra Batanay ve yardımcısı Fatma Hanım ile birlikte Çapa Tıp Fakültesi'ne, dördüncü kattaki 101 no'lu odaya geldi. Ancak büyük bir şanssızlık yaşanıyordu. Çünkü odanın kapısı kilitliydi ve görevliler bir türlü anahtarı bulamıyorlardı. Aradan bir saate yakın bir zaman geçti ve son çare olarak görevliler, kapının kilidini sökerek kapıyı açtılar. Acılar içindeki sanatçı, kapının açılmasıyla odasına girip, ranzasına yattı. Hastane odasındaki hüzünlü havadan sıyrılmak ve usta sanatçıya bu tehlikeli ameliyatı bir an olsun unutturmak için Batanay'a dolu dolu yaşadığı sanat hayatını sormuştuk. Batanay, sanata olan ilgisini şu sözlerle anlatmıştı: "1927 yılında İstanbul'da doğdum. Daha 4-5 yaşında evdeki süpürgeleri, kalburları çalmaya çalışırmışım. 10 yaşına gelince de normal büyük tamburu çalmayı öğrendim. Kabataş Erkek Lisesi'ni bitirdikten sonra askere gittim. Dönüşte İstanbul Konservatuarı İcra Heyeti'ne girdim. Uzun yıllar radyoda çalıştım ve konservatuarda hocalık yaptım. 1960 yılında hem radyodan hem da konservatuardan istifa edip, gazinolarda çalışmaya başladım. Bugüne kadar da hayatımı o şekilde idame ettirdim." Sanatçı 76 yıllık profesyonel sanat hayatında birçok enstrümantal besteye imza attı. "Kilise çanları, Virtüöz, Endülüs Geceleri, Oya'nın Konçertosu" gibi unutulmaz besteleri yaratan Batanay, 1995 yılında da Peter Gabriel ile birlikte "Sinemada Bir Dolunay" adlı filmin müziğini yaptı.

Zafer Akbaş

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Çevre Filmleri Festivali başlıyor
 İstanbul'u yalanla süsleyen kız
 Şimdi üniversitelerde şenlik var
 Türk müziği söyleyen yok
 Çocuklara dair tüm sorular
 Turistlerin gizli huzur merkezi
 Senna efsanesini yakınları anlatıyor
 Semt pazarlarının en büyük rakibi Merter
 Anadolu'nun yarattığı mücevherler
 Kitap toplama kampanyası
 Harley'ciler İstanbul'a geliyor
 Sanal marketten barınaklara yardım
 Hayvanların aşkı meyvelerini verdi
 Bu yaz eteklerin mevsimi olacak
 Tiffany'den yeni koleksiyon
 Yüz hatlarına göre gözlük
 Kuklalar sizi büyülü dünyalarına çağırıyor
 Hoşgeldin Yeni Aktüel
 "Yıkılmadık ayaktayız"ı oynamaya devam
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Emekliyoruz yavaş yavaş
Ben bebeğe bebek demem emekleme...
Hayatınızı dilediğiniz gibi yaşayın
Hayatınızı dilediğiniz gibi yaşayın
Hayatınızın rutine girdiğini mi düşünüyorsunuz? Belki de her şeye...
İrlanda dansının büyücüleri
İrlanda dansının büyücüleri
Paris, Viyana, Rio ve Barselona'da yaptıkları bini aşkın gösteride...
Fantastik meraklıları bu filmi çok beğenecek
Her yaştan çocuklar, uykularında rüya yerine kabus görenler, hayal...
Keşke ressam olarak kalsaydı
"Max-Genç Hitler" parlak bir dönem filmi. Filmin başarısı, Hitler'e...
Galata'da bir İspanyol lokantası
Venta del Toro, restoranların toplandığı klasik semtlerin dışında,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.