kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Avrupa'da üretim zor taşınıyoruz
Avrupa'da üretim zor taşınıyoruz
Ankastre mutfak pazarı büyüyor
Ucuzlamanın sonuna geldik

Avrupa'da üretim zor taşınıyoruz

Arçelik 'maliyet' nedeniyle Avrupa'da satın aldığı fabrikaları Türkiye'ye taşıyor. Avusturya'daki Elektra Bregenz Bolu'ya geldi. Blomberg de sırada.

Arçelik, Avrupa'da satın aldığı fabrikaları Türkiye'ye taşıyor. Avusturya'daki Elektra Bregenz fabrikasını dört ayda Bolu'ya taşıyan Arçelik, Avrupa'nın tek çatı altında en büyük pişirici üretimi yapan şirketi oldu. Ankastre fırın ve ocak üreten fabrikayı 211 TIR'la 4 ayda Türkiye'ye taşıyan şirket, böylece yıllık 400 bin ilave ile pişirici cihaz üretimini 1.6 milyon adede çıkardı. Nisan sonu itibariyle devreye alınan tesisle fabrikada her 10 saniyede bir ürün banttan çıkmaya başladı. Almanya'daki Blomberg çamaşır makinesi fabrikasını da Çayırova'ya taşımaya hazırlanan Arçelik, bu markayı üst marka olarak belirledi. Arçelik Genel Müdürü Gündüz Özdemir, "Sonbaharda taşınma operasyonu tamamlanmış olacak. Blomberg elit markamız. Bu nedenle ürünlerin tasarımını Almanya'nın en ünlü dizaynırları tarafından yapıldı. Blomberg markalı ürünler, Avrupa'nın yanında Türkiye'de de satışa sunulacak" dedi. Arçelik 2004 yıl sonu itibariyle 2.3 milyar Euro ciro, 1.1 milyar Euro da ihracat hedefliyor. İhracatın yüzde 10'u ise pişirici cihazlardan sağlanıyor.

KENDİ KENDİNİ TEMİZLİYOR
Arçelik, Bolu'daki pişirici cihazlar üssünün kapılarını basına açtı. Biz de, ocak ve fırındaki genel trendleri ve geleceğin ürünlerini görme fırsatı bulduk. Ve gördük ki, evlerin olmazsa olmazı arasında yer alan fırınlar ve ocaklar gerçek anlamda evrim geçirmiş. Örneğin, pek çoğumuzun kabusu olan 'acaba ocağı açık unuttum mu?'sorusunu daha az duyacağız. Çünkü artık belli bir süre sonra kendi kendini kapatma özelliğine sahip ocaklar üretiliyor. Ayrıca ocakların üzerindeki çocuk kilidi de önemli bir sorunu ortadan kaldırıyor. Yeni nesil fırınlar sayesinde ise hangi yemeğin ne kadar sürede pişirileceğini bilmeye gerek yok. Çünkü fırın evinize geldiğinde zaten birçok yemeği ne kadar sürede pişireceğini biliyor olacak. Fırınlara, üretim esnasında en az 10 yemek için pişirme programları eklenmiş. Ve bir kolaylık daha... Yemek piştikten sonra fırını temizlemek de sorun olmaktan çıkıyor. Temizleme programları fırının bu işi kendi kendine yapmasını sağlıyor.

AVRUPA DEVİ OLDU
Bolu Pişirici Cihazlar Üretim Tesisleri'nde toplantı düzenleyen Arçelik Genel Müdürü Gündüz Özdemir, pişirici cihazlar üssü ile Arçelik'in bir 'en büyük' unvanı daha kazandığını söyledi. Özdemir, "Geçtiğimiz günlerde, buzdolabı ve çamaşır makinesi konusunda Avrupa'nın en büyüğü olduğumuzu açıklamıştık. Şimdi buna pişirici cihazlar da eklendi. Bu 'en'ler devam edecek" dedi. Avrupa ülkelerinde üretim yapmanın maliyetler açısından mümkün olmadığını, bu nedenle geçtiğimiz iki yılda Avrupa'da alınan fabrikaların Türkiye'ye taşındığını dile getiren Özdemir, "Almanya'da çamaşır makinesi üreten Blomberg de Çayırova'ya taşınacak. Batı Avrupa'da üretim yapmak oldukça zor ve pahalı" diye konuştu.
Arçelik'in nisan sonu itibariyle beyaz eşyada pazar payının yüzde 50'inin üzerinde olduğunu ifade eden Özdemir, bu yılki ciro hedeflerinin de 2.3 milyar Euro olduğunu kaydetti. Özdemir, "Konsolide yurtdışı satış hedefimiz ise 1.1 milyar Euro. Bunda pişirici cihazların katkısı yüzde 10" dedi. Arçelik Pişirici Cihazlar Üretim Direktörü Adnan Tüfekçi de, bu yıl 787 bin fırın ihracı hedeflediklerini, ancak ilk 4 aydaki satışlara bakıldığında bunun 800 bini geçebileceğini kaydetti. Tüfekçi, "2004 yılı fırın üretimi iş programı 1 milyon 5 bin adet. Bu yıl üretilen her 100 fırının 78'ini ihraç edeceğiz' diye konuştu. Electra Bregenz fabrikasının 10.5 milyon dolara Bolu'ya taşındığını Avusturya'dan Bolu'ya taşıdıklarını ifade eden Tüfekçi, şöyle devam etti: "Fabrika binasının ve arsanın satın alınması, Elektra Bregenz'e ödenen para, nakliyesi, montajı ile bu fabrikayı buraya 10.5 milyon dolara taşıdık. 10.5 milyon dolar 400 bin adet ankastre fırın kapasiteli bir fabrika için düşük rakam. Böyle bir fabrikayı sıfırdan kurmaya kalksanız bunu bedeli 20-25 milyon dolar arasında tutardı."

KELEBEK'İ ALMIYORUZ
Gündüz Özdemir, mobilyaya da giren Arçelik'in bir üretim tesisi satın alıp almayacağına ilişkin soruları da yanıtladı. Özdemir, bir süredir kulislerde dolaşan, 'Arçelik, Kelebek Mobilya'ya satın alacak' şeklindeki haberlere, şu açıklamayı yaptı: "Türkiye'de ve yurtdışındaki birçok mobilya üreticisinden ürün alarak pazarlayacağız. Bunların arasında Kelebek'in ürünleri de olabilir. Ancak, biz üretim yapmayı düşünmüyoruz. Dolayısıyla Kelebek'le bir ortaklığımız da sözkonusu değil."

LEYLA ŞEN - BOLU

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Sermaye getirene vergi teşviği geliyor
 Vergi Barışı ile kaçak oranı tavana fırladı
 IMF'den banka sorgusu
 Botaş'ın halka arzı gündemde
 Peugeot: Yüzümüzü Türkiye güldürdü
 Enerji KİT'lerinin dev borcu için 'ödeyin' mektubu
 Telefon borcuna af Maliye'ye takıldı
 Yoksulluğa müdahale edin
 Sabit telefonlar kablosuzla yaşayacak
 Dış ticaret açığı ilk üç ayda yüzde 89 arttı
 'Dışarıdan gelen reçeteler işe yaramaz'
 Her ay 15 milyon evin kapısını çalıyor
 Hazine bu hafta 3 ihale yapacak
 Konuta ilgi fiyatları % 25 artırdı
 'FDF'yi düşürmenin zamanı değil'
 ATO'dan tıbbi cihaz ihalesine tepki geldi
 Sabancı Holding Mudurnu'yu alıyor
 Başarı, bir yıldır aynı Frekans'ta
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Dalgalanma geçici mi, kalıcı mı olacak?
Ekonomik...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Bu bir ulaşım devrimidir
Türkiye, dün tarihi bir projeyi...
Sonunda yaptı yapacağını...
Aile içi şiddet, cinsel taciz ve uyuşturucu kullanmak suçundan...
Bacaklarından bıçakladılar
Teneffüste bahçeye giren yabancı gençleri dışarı çıkarmaya çalışan...
Dudaklara operasyon!
Dudaklara operasyon!
Hanımların ayakkabı, çanta alır gibi yeni dudak ve yanak modelleri...
Sakıp Ağa'nın anısına
Sakıp Ağa'nın anısına
Akbank Private Banking ve Neşe Erberk Model Ajansı'nın organize...
IMKB
E: 17,002 D:% -3.53
DOLAR
S: 1,540,000 D:% 2.39
EURO
S: 1,818,000 D:% 1.62
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.