kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Karar zamanı

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın bugün Meclis'te yapacağı konuşmayla birlikte Annan Planı ile ilgili temel yaklaşımlardan üçü resmen ortaya konmuş, açıklanmış olacak. Çoktan yapılmış olması gereken dördüncü açıklama ise henüz ortalarda yok. Referandum tarihine kadar yapılıp yapılmayacağı da belli değil.
Hükümet adına Başbakan veya Dışişleri Bakanı, kamuoyunu Annan Planı konusunda, bunun siyasi ve teknik özelliklerini anlatarak bilgilendirmedi. Her ikisi de son müzakerelerin ardından haklı olarak sürecin "kazankazan" mantığı içinde götürüldüğünü vurguladı. Büyük bir düş kırıklığı yaşadığı anlaşılan Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimini rencide edecek söylemlerden kaçındılar. Ancak bir kez daha hükümet kendi iradesini yansıtan son derece önemli ve cesur bir karararın gerekçelerini toplumla paylaşmadı. Kıbrıs konusunun yurtdışı seyahatler sırasında ayaküstü verilen cevaplarla geçiştirilmeyecek br öneme sahip olduğu herhalde açıktır.
Akıl ve duygular karışıyor
Bu bağlamda Genelkurmay Başkanı, toplumun geniş bir kesimi açısından hükümete ait bir görevi yerine getirdi. Planı olumlu ve olumsuz yanlarıyla değerlendirdi ancak siyasi tavır konusunda konumunun gerektirdi- ği noktada durdu. Nihai kararın Kıbrıs Türkleri'yle TBMM'ye ait olduğunu özellikle vurgulayarak da süreçler üzerine bir gölge düşmesini engelledi.
Bu basın bilgilendirme toplantısıyla Orgeneral Özkök ayrıca Türkiye'nin sivil-asker ilişkilerinde eriştiği yeni demokratik düzeyi de göstermiş oldu. Sürekli darbe kışkırtıcılığı yapanlara, Silahlı Kuvvetleri sert bir siyasi çıkışa zorlamaya çalışanlara yönelik sözleri bu nedenle çarpıcıydı: "Ben sesin gürlüğüne değil, aklın önderliğine itaat etmek isteyen askeri bir nesle komuta ediyorum".
Gene Genelkurmay başkanının dile getirdiği gibi Kıbrıs konusu Türk halkı açısından akıl ile duyguların çatıştığı bir meseledir. Dün yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de benzer bir saptamada bulundu. Cumhurbaşkanı da "Verilecek kararlar ve atılacak adımlar, yalnız bizi de- ğil, gelecek kuşakları da geri dönülmez bir biçimde etkileyecektir. Bu bakımdan, önümüze konulan metinlere kuşkucu ve eleştirel yakla- şılması doğal karşılanmalıdır" diyerek kararın zorluğunun altını çizdi. Derogasyonlar konusunda çekincelerini ortaya koydu. Ancak onun mesajının da son tahlilde anlaşmayı ve referandum sürecini olumladığı söylenebilir.
Manevra alanı genişledi
Annan Planı'nın kendisinin iyi ya da kötü olmasının ötesinde ortada bir de diplomatik oyun, bir siyasi hesap meselesi de var. Kıbrıs Rum kesimi önümüzdeki hafta içinde başlıca siyasi aktörleri karar değiştirmediği taktirde ret oyu verecek. Son tahlilde Rum toplumunun kendisine ait olduğuna inandığı adayı Türkler'le siyasi eşitleri olarak paylaşmak istemediği de açığa çıkacak. O noktadan sonra bu sorunla uğraşması ve başetmesi gereken, siyasi basireti konusunda ciddi kuşkular uyandırmış AB'dir.
Kıbrıs konusunda, AB üyelik süreci söz konusu olmasaydı dahi atılması gereken siyasi adımları atarak Türkiye diplomatik alanda öne geçti. Annan Planı'nın son hali Türkiye'nin çıkarlarıyla büyük ölçüde çakışıyor. Belki de bundan daha önemlisi Kıbrıs konusunda gösterdiği yapıcı diplomasi nedeniyle Türkiye'nin dünya siyasetinde manevra alanı genişledi. Bunun sonuçları da KKTC'nin 2 Mayıs'tan sonraki serencamında görülecektir.
Bu Plan nedeniyle Türkiye'nin çıkarlarının satıldığını, Kıbrıs Türklüğü'nün sonunun geleceğini iddia edenler ise ya planı okumamış, ya yalan söylüyorlar ya da Türkiye'ye ve bu ülkenin potansiyeline güvenmiyor. İnatlarını başka şekilde yorumlamak gerçekten zor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bundan sonrası   / 06-05-2004
 1989 devriminin son durağı   / 02-05-2004
 Heyelan   / 29-04-2004
 100 yaş   / 25-04-2004
 Yaklaşım farkı   / 22-04-2004
 Basiretin İngilizcesi ne ki?   / 18-04-2004
 Karar zamanı   / 15-04-2004
 Siyasi basiretsizlik   / 11-04-2004
 Bremer'in kumarı   / 08-04-2004
 Çözümün anlamı   / 04-04-2004
SOLİ ÖZEL
Öykücüler
Kendi iktidarlarını insanları ezerek,...
Hooijdonk'un Kariyerindeki İlk Şampiyonluk
Hooijdonk'un Kariyerindeki İlk Şampiyonluk
Birinci Süper Futbol Ligi'nde 2003-04 sezonu şampiyonu...
Havuzu bozarım
Havuzu bozarım
"En çok izlenen, en çok reyting alan kulüp biziz. Bu sistemde...
DİSK: Sorunlar daha büyüyecek
DİSK: Sorunlar daha büyüyecek
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, iktidarın YÖK konusundaki...
Ecevit: Asker doğru yaptı
DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, Hükümetin Meclis'e getirdiği...
Yüzyılın projesi için ilk adım Marmaray
Yüzyılın projesi için ilk adım Marmaray
İstanbul'un iki yakasını bir araya getirecek olan yüzyıllık rüya,...
Emekli müdürün kedi cinneti
Emekli müdürün kedi cinneti
Emekli emniyet müdürü Mustafa Zaman, beslediği sokak kedisinin ölümü...
Şoför uyudu mu?
Yorgun ve uykusuz yola çıkan sürücü, kendisiyle birlikte 8 kişinin...
Etiler Şamdan'a silahlı taciz
Etiler'deki sosyetenin gözde eğlence mekânlarından Şamdan'a...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.