kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
52 yıllık hasret bitti
52 yıllık hasret bitti
'Kendi değerlerinizi koruyarak entegre olun'
'20 yıl önce bunları nasıl söyledim' diye şaşırıyorum

Batı Trakyalı'ya sağduyu çağrısı

Batı Trakya Türkü'nün karşıladığı ilk başbakan olan Erdoğan, sorunları dinledi, 'Sabredin' dedi

Başbakan Gümülcine'de Yunanlılar'dan yakınan Türk azınlığın sorunlarının sabır ve sağduyu yoluyla çözüleceği mesajı verdi.

***

52 yıllık hasret bitti

1952 yılında Celal Bayar'ın yaptığı ziyaretten sonra Batı Trakya'ya adım atan ilk Türk Başbakanı olan Erdoğan, büyük bir sevgi gösterisi ile karşılandı. Gümülcine'de Başkonsolosluktan çıkıp eski camiçarşı- saat kulesi parkurunda yürüyen Erdoğan'ın etrafını saran halk Yunan polisini korkuttu.

Yunanistan'ın başkenti Atina'daki iki günlük resmi ziyaretlerini tamamlayan Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Batı Trakya'nın Gümülcine kentine geçti. Resmi ziyaretlerden sonra Başkonsolosluktan yaya olarak çıkıp, eski cami-çarşı ve saat kulesi arasında halkla birlikte yürüyen Erdoğan'a büyük sevgi gösterildi. Başbakan Erdoğan'ı, Atina Eleftheros Venizelos Havalimanı'ndan Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ve eşi Natasa Karamanlis uğurladı. Uğurlama töreninde bir de ilginç olay yaşandı. Karamanlis, Başbakan Erdoğan'ın elini sıktıktan sonra eşi Emine Erdoğan'ı yanaklarından öptü. Emine Erdoğan, Karamanlis'in bu hareketi üzerine kısa bir süre şaşkınlık yaşadı.

ÖNCE KAVALA'YA İNDİ
Erdoğan'ı ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak, Yunanistan makamlarının izin vermemesi nedeniyle Dedeağaç Havaalanı yerine Kavala Havaalanı'na indi. Erdoğan'ı burada, Makedonya ve Trakya Bakanı Çiar Çienois ile Dışişleri Bakan yardımcısı Stilyanidis karşıladı. Havaalanı değişikliğine gerekçe olarak da Dedeağaç Havaalanı'nın tadilatta olması gösterildi. Gümülcine'de ilk olarak Türkiye Başkonsolosluğu'nu ziyaret eden Erdoğan, burada Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Seçilmiş Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, Dostluk, Eşitlik ve Barış Partisi Genel Başkanı Ahmet Hacıosman, Yeni Demokrasi Partisi Rodop Milletvekili İlhan Ahmet, İskeçe Müftüsü Mehmet Emin Ağa ve Gümülcine'de görev yapan Türk öğretmenlerle görüştü.

Türk azınlığın sorunlarını dinleyen Erdoğan'a yetkililer, seçilmiş müftülerin göreve gelmesinin Yunan makamları tarafından engellendiğini ve öğretmen sıkıntısı yaşandığını anlattılar. Yetkililer, Türk-Yunan ilişkileri ne kadar gelişirse gelişsin bunun kendilerine yansımadığını söylediler. Başbakan Erdoğan ise sağduyulu ve sabırlı olmalarını istediği soydaşlara, "Yunanistan ile yeni bir dönemin temellerini attık. Bardağın boş tarafına değil, dolu tarafına bakmalıyız. Boş tarafını da biliyoruz ama bunu dolduracağız, sorunlarınızı çözeceğiz" dedi. Erdoğan, Gümülcine Başkonsolosluğu'nda Türk azınlığıyla görüşmesinde, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ile arasında geçen bir diyaloğu da aktardı. Erdoğan, Karamanlis'e, "Sizi, asla sıkıntıya sokmak istemem. Eğer, sıkıntı olacaksa Batı Trakya'ya gitmeyeyim" dediğini ancak, Karamanlis'in bunun kendisi açısından hiçbir sıkıntı yaratmayacağını söylediğini anlattı.

ÖZEL TİM KORUDU
Erdoğan daha sonra, Başkonsolosluktan ayrılarak eski cami-çarşı-saat kulesi parkurunda yürüdü ve vatandaşlarla sohbet etti. Vatandaşların ve basın mensuplarının yoğun ilgisi nedeniyle zaman zaman Erdoğan'ı çembere alan Yunan polisler ile gazeteci ve vatandaşlar arasında arbede yaşandı. Bir ara Yunan polisleri Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'i de ittiler. Erdoğan'ın yanında bulunan bakanlar yürüyüş sırasında zor anlar yaşadı. Yürüyüşü sırasında bir mağazaya giren Erdoğan, daha sonra Tarihi Çukur Kahve'de çay içerek vatandaşlarla sohbetini sürdürdü. Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da ziyaret ettiği camide kadınlarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Erdoğan'ın Batı Trakya seyahati sırasında Yunan polisi yoğun güvenlik önlemleri aldı. Yunan polisleri yürüyüş sırasında Erdoğan'ı çembere alırken, Erdoğan'ı "EKAM" adlı Yunan özel timi korudu.

BÜLENT AYDEMİR GÜMÜLCİNE

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 DİSK: Sorunlar daha büyüyecek
 Ecevit: Asker doğru yaptı
 Devlet Bahçeli: AKP hesapsız
 Talat: Geç kalınca treni kaçırdık
 Karamanlis'i davet etti
YAVUZ DONAT
Kömürhan köprüsü Harput'a bakar
Boğaz köprüsü İstanbul...
 atv 13.35
"Dünya Yemekleri"
 atv 14.25
"Airport"
 atv 15.15
"Dekor-Dizayn"
 Show TV 14.15
"Türk Sineması"
 Kanal D 13.40
"Kokpit"
 Kanal D 14.50
"Ailem ve Yaşam"
Şoför uyudu mu?
Yorgun ve uykusuz yola çıkan sürücü, kendisiyle birlikte 8 kişinin...
Etiler Şamdan'a silahlı taciz
Etiler'deki sosyetenin gözde eğlence mekânlarından Şamdan'a...
Narin'in en mutlu günü
Narin'in en mutlu günü
İşadamı Halit Narin'in ressam eşi Özden Narin, 11'inci kişisel...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.