kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İlerleyen yaş cinsel hayata engel değil
Viagra seks yaşamını uzattı
Sorununuzu Telefonla Çözün

İlerleyen yaş cinsel hayata engel değil

Menopoz döneminde cinsel yaşamının biteceğine inanan kadınlar yanılıyor. Uzmanlar; kadınlarda menopoz, erkeklerde ise andropoz döneminde, daha özgür ve mutlu bir cinsel yaşamın kapılarının açıldığını belirtiyor

* Menopozda cinsel istek azalır mı, hatta biter mi?
Normal cinsel yaşamı olan bir kadında, erkekte de görüldüğü gibi, yaşla birlikte cinsel istekte azalma beklemek gerekir. Ancak, cinsel yaşamın menopozla birlikte bitmediği kesinlikle bilinmeli. Gerekli tedavi yöntemleri uygulanırsa, yaşına göre azalmayla birlikte, normal cinsel yaşam devam ediyor. 30 yaşındaki bir kadınla 50 yaşındaki kadının cinsel beklentilerinin farklı olacağı unutulmamalı.

* Menopoz ve andropoz döneminde, kadınların ve erkeklerin cinsel beklentileri değişiyor mu?
Kadınların daha çok ilgi ve şefkat beklentisi var. Erkekler içinse cinsel yaşam, tatmin ve orgazm odaklı. Birçok kadın için eşiyle birlikte romantik bir akşam yemeği yemek ve ondan güzel sözler duymak yeterli oluyor. Kadınlar cinsel açıdan tatmin olamasa bile, romantik bir ortam onların keyif almasını sağlıyor. Ama birçok erkek için bu yeterli olmayabiliyor.

* Kadınlar menopozda neden ilişkiden kaçar?
Menopozla birlikte yaşanan organik değişim, genital bölgede kurumaya neden oluyor. Bu kuruma, temas yani cinsel ilişki sırasında ağrıya yol açıyor. Östrojen hormonu eksikliği nedeniyle, genital bölge enfeksiyonlara daha duyarlı hale geliyor. Temas sırasında ağrı olunca, haz yerine ağrı hisseden kadın, doğal olarak cinsel ilişkiden kaçıyor. Ancak bunların tedavisi o kadar kolay ki, hafif hormon takviyeleri ya da kremlerle bu sorunlar hemen giderilebiliyor.

* Cinsellik kadın ve erkek için hangi yaşa kadar devam eder?
Her yaşta cinsellik insan hayatının içinde olabilir. Ancak kişinin performansı değişir. Cinsellik kadını da, erkeği de dinç tutar, anti-aging için mutlaka tavsiye ediyoruz. Cinsel hayat, özellikle yaşlılık döneminde vücut için antioksidanlar kadar yararlı oluyor. Hangi yaşta olursa olsun, çiftlere birbirlerine dokunmayı mutlaka tavsiye ediyoruz. "Her gün el ele tutuşup yarım saat sürüyün, birbirinize temas etmekten kaçınmayın" diyoruz. Çünkü yıllar ilerledikçe, çiftler birbirlerinden uzaklaşıyorlar. Bu da, cinsel hayatlarının çok erken dönemde bitmesine yol açıyor.

* Yaş dönümlerinde neden çok boşanma oluyor?
Kadın menopoz ve erkek de andropoz dönemine aynı anda girdiyse, cinsel sorunların baş gösterme riski artıyor. Andropoz döneminde kendini yeniden ispat etmeye çalışan erkek, karısından ilgi görmüyorsa, mutluluğu başka kadında arıyor. Bu durumda karşılıklı anlayış şart. Erkeğin iş ortamında sorunları, başarı kompleksi varsa, andropoz döneminde cinsel sorun yaşama riski daha da artıyor.

* Cinsel hayatı yaşlılık döneminde de korumak için tavsiye edeceğiniz bir beslenme şekli var mı?
Akdeniz mutfağı öneriyoruz. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenme tarzı, balık ve zeytinyağı çiftlerin daha dinamik olmasını sağladığı için, cinsel hayatlarını da büyük ölçüde etkiliyor. Kolesterol, hipertansiyon, diyabet, nörolojik hastalıklar, sigara ve alkol cinsel hayat üzerinde en fazla negatif etki yapan faktörler.

* Hangi ilaçlar cinsel sorun yaratabilir?
Mide için kullanılan ilaçlar, antiasitler, hakikaten isteksizlik ve sertleşme sorunu yaratabilir. O açıdan, bu tür etkileri olmayan ilaçlar da var. Yine burada da bir uzmana başvurmak söz konusu. Uzman, gerçekten cinsel fonksiyonu etkilemeyen yönde ilaçlarla bu konuyu halledebilir.

* Estetik ameliyatlar cinsel aktivitenin canlanmasına yardımcı olur mu?
Çoğu zaman olur. Eşlerin bu dönemde birbirlerine karşı tekrar heyecan duygularını canlandırmaları için özenli olmaları gereklidir. Fazla yağların alınması, çok doğum yapmış kadınlarda genital estetikler çoğu zaman doktor tarafından da önerilmektedir.

* Cinsel sorunlar için ne zaman doktora başvurmalı?
Bize bazı müracaatlarda, "Dün gece başarısız oldum, felaket, artık ben hasta oldum" diye gelenler var. Bu bakımdan zaman faktörü çok önemli. Normal koşullarda, cinsel istek olduğu halde, en az üç ay içinde 8-10 kez başarısızlık yaşanmışsa, hekime gitmek gerekir.

* Cinsel sorunlardan yakınan meslek gruplarının başında kimler geliyor?
Kliniğimizdeki doktorlar her gün yeni beş hasta ile görüşüyor ve bunların yüzde 80'ini işadamları oluşturuyor. Yaptığımız araştırmalar, strese bağlı cinsel sorun yaşayan işadamlarının en çok ereksiyon, sertleşme ve isteksizlik problemi ile karşı karşıya olduğunu gösterdi. Bu kişilere stresi azaltan bir yaşam önerisi sunuluyor. Stresli insanlar konsantre olmakta güçlük çekiyor. Cinsel fonksiyonla ilgili stres, ereksiyon kaybına, isteksizliğe yol açıyor ve boşalma problemlerini beraberinde getiriyor. Bu durumdakiler, aylar geçtiği halde cinsel istek duymayabiliyor. Stresin getirdiği bazı hormonal faktörler devreye girebiliyor, çünkü stresi azaltması için alınan ilaçlar bazı hormonları olumsuz etkiliyor. Bu da, isteksizliğe yol açıyor. İşadamlarıyla yapılan çalışmalar bize gösterdi ki, cinsel isteksizlikte bir numaralı sorun; iş ve eş stresinden kaynaklanıyor. Stres cinselliğe yansıyınca, bazen sertleşme olmuyor ya da sertleşme çabuk kayboluyor. Bu, bir kere meydana gelince performans korkusu yaşanıyor. Sorunlar zincirleme devam ediyor. Bazen organik sorunlar da buna neden oluyor. Yürüyüş yapmak, sevilen arkadaşlarla tatili çıkmak gibi basit bazı öneriler kişiyi rahatlatıp, sorunu ortadan kaldırabiliyor. .
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Kullandığınız Doğum Kontrol Yöntemi Size Uygun Mu?
 "gıdanız İlacınız, İlacınız Gıdanızdır" Konferansı
 Anne Reçelleri Doğa Special'de
 İlerleyen Yaş Cinsel Hayata Engel Değil
 Menopoz Ve Andropoza Dikkat!
 İstanbul Sahte Diş Hekimi Cenneti
 Ekmekler Vitaminlenecek
 Faydalı Bilgiler
 Deniz Ürünü Yiyen Vücudunu Yeniliyor
 Artık Gebe Kalmak Çok Daha Kolaylaştı
 Doğru Bilinen Yanlışlar
 Kansızlıkta Belirtiler Ve Tedavi
 Molpedler, Orkidler Cinsel Eğitim Aracı Oldu
 Pascal Nouma, Boyut Korkusundan Gönderildi
Öldürdü yanına yattı
Ayrılmak isteyen sevgilisini bıçaklayan İsmail Sular'ın itirafı şok...
Şimdi delil yeterli
Bir minibüs şoförünü öldürdükleri gerekçesiyle iki kez...
Amacımız gasptı sonra tecavüz ettik
İstanbul'da bayan avukatı kaçırıp, gasp ve tecavüz eden üç kişi film...
Haplar başlarına dert oldu
Haplar başlarına dert oldu
Son dönemin gözde diyetisyeni Taylan Kümeli'nin Nişantaşı'ndaki...
Leyline tarih oluyor
Leyline tarih oluyor
Sosyetenin en alımlı kadınlarından biri olan (son zamanlarda biraz...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.