kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Doğum başladı, fotoğrafçı gelsin
Doğum başladı, fotoğrafçı gelsin
Babalar omzumda ağlamak istiyor
Bebeklere sanal ziyaret

300 dolara doğum hatırası

Artık aile albümlerini doğum macerasının fotoğrafları süslüyor. Ameliyat detaylarının görüntülenmesini isteyen anneler bile var

Bebekler şimdi dünyaya geldikleri ilk dakikalarda objektiflere gülümsüyor. Bu anları ölümsüzleştirmek isteyen ailelerin ilk tercihleri ise doğum fotoğrafçılığı yapan Kerem Yılmaz ve Şengül Pallı. İki fotoğrafçı doğumu tüm ayrıntılarıyla görüntülüyor.

YENİ BİR SEKTÖR DOĞUYOR
Önceleri bebek sahibi olacak yakın arkadaşlarının doğum fotoğraflarını çeken Kerem Yılmaz, zamanla gördüğü ilgi karşısında bu işi geliştirmiş. Üstelik omzunda ağlayan babalarla ağlamış, sevinçlerine ortak olmuş. Şengül Pallı ise bu mesleğin çok yakında düğün fotoğrafçılığı gibi bir sektör olacağı görüşünde.

GÜZELLİK ÖN PLANDA
Anneler güzel görünmek için rötuş istiyor.
Sancı çekerken objektife gülüyorlar.
Bebeklerin fotoğraflarını hastanenin web sayfasında görmek mümkün.

ALBÜMDEN KARELER

Doğum fotoğrafçılarının albümü ilginç karelerle dolu. Heyecandan iki sigara içen bir baba adayı ve bebeğini ilk kez kucaklayan genç bir anne.


***

Doğum başladı, fotoğrafçı gelsin

Yaşanan en mutlu ve benzersiz deneyimlerden biri olan doğum artık çok daha farklı yaşanıyor. Anne ve babalar doğumun bütün aşamalarını fotoğrafla ölümsüzleştirirken, bebek tebrikleri web sitelerinden yapılıyor
Doğum fotoğrafçılığı henüz ülkemizde çok yeni. Bu işi profesyonel anlamda yapan çok fazla fotoğrafçı bulunmuyor. Ancak kendisi de çok yakında baba olacak olan Kerem Yılmaz bu işi yaklaşık 8 aydır profesyonel olarak yapıyor. Önceleri bebek sahibi olacak yakın arkadaşlarının doğum fotoğraflarını çeken Yılmaz, zamanla gördüğü ilgi karşısında yeni fikirler tasarlayarak bu işi geliştirmiş. Şu anda ultrason görüntülerinden başlayarak bebeğin doğumuna kadar olan süreçte ve istenirse daha sonrasında ailelere hizmet veriyor.

Doğum öncesinde anne ve baba ile oturup nasıl bir çalışma yapacaklarına karar verdiklerini söyleyen Yılmaz, "Özellikle son dönemlerde herkes VCD formatını tercih ediyor. Bu çalışmada annenin hamilelik döneminden başlayarak çektiğimiz tüm fotoğrafları müşterinin istediği bir müzikle ya da bizim seçtiğimiz bir fon müziği eşliğinde sanki bir film senaryosu hazırlar gibi hazırlıyoruz. Ama dileyenlere de seçtikleri fotoğraflarla albüm hazırlayabiliyorum. Bu süreçte yaklaşık 250 kadar fotoğraf çekiliyor. Uzun yıllar sonra tekrar izledikleri zaman mutlu olacakları şekilde albümü hazırlıyoruz."

Bu tarz çekimlerin gelir düzeyi yüksek ve ilk kez anne baba olacak kişiler tarafından tercih edildiğini söyleyen Yılmaz, özellikle 30 yaşın üzerinde çalışan annelerin kendisini aradığını anlatıyor. Doğum fotoğrafçılığı deyince akla anneyle birlikte doğumhaneye girip girmediği sorusu geliyor. Yılmaz, istenildiği takdirde anneyle birlikte doğuma giriyor. Ancak bugüne kadar böyle bir istekte bulunan iki kişiyle karşılaşmış. Ama Yılmaz'a göre bu fotoğraflar çok kanlı ve ürkütücü olduğu için bebeğin doğum hikayesini bozuyor. Bu doğumlardan birinin çok zorlu da geçtiğini ekleyen Yılmaz, bebeğin vakumla çekildiğini ve gerçekten yüreğinin sızladığını da anlatıyor.

Genellikle bu tür çekimlerde anne ve baba adayları, daha dramatik bir görüntü verdiği için siyah beyaz fotoğrafları tercih ediyor. Doğumdan yeni çıkan anneler "kötü" görünmemek için daha sonra fotoğraflarda bilgisayar hilelerinin kullanılmasını istiyorlar, tıpkı bazı ünlüler gibi! Böylelikle hem o an görüntüleniyor; hem de anne, eşi ve çocuğuyla birlikte "güzel" bir görüntü veriyor. Ancak fotoğrafçı Yılmaz, o anın doğallığının bozulmasını istemiyor: "Hastanedeki en duygusal an annenin ameliyata hazırlanması, ikinci duygusal an bebeğin kremli haliyle babayla buluşması, üçüncüsü annenin doğumdan çıkma anı ve üçünün bebekle ilk kez buluşması. Anneler özellikle ilk çıktıklarında istisnasız olarak "Çocuğum sağlıklı mı? diye soruyor. Ayrıca kocalarını kesinlikle yanlarında istiyorlar. Gördüğüm annelerin bir çoğu ayılırken eşini sayıkladı."

YÜZLERCE BEBEĞİ FOTOĞRAFLADI
Türkiye'nin ilk doğum fotoğrafçısı olan ve iki yıl öncesine kadar profesyonel olarak ebelik yapan Şengül Pallı, bugüne kadar 200 bebeğin doğum öncesi ve doğum sırasındaki fotoğraflarını görüntüledi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ebelik Yüksekokulu bölümünü bitirdikten sonra 7 yıl boyunca hemşirelik yapan Şengül Pallı, iş hayatıyla birlikte küçüklüğünden beri ilgisini çeken fotoğrafçılık bölümünü de okumaya karar verdiğini söylüyor. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fotoğrafçılık bölümünü kazanan Pallı, bu arada hemşirelik mesleğine de devam etmiş.

Okuldaki hocasının verdiği bir ödev Şengül Hemşire'nin mesleki yaşamında yeni bir sayfa açmış ve bu ödevle birlikte Pallı artık doğum fotoğrafçısı olarak anılmaya başlamış: "Bu işi hastanede ilk ödev olarak yaptığımda hem doktorların hem de hastaların ilgisini çekti. Önce belgesel olarak çektim. Bir iki çekim derken baktık ki çok talep var, işi daha profesyonel bir boyuta taşıdık. Bu işi yapmak aslında çok zor değil. Eğer iyi bir gözünüz varsa bu işi zaten yapabilirsiniz. Ama önemli olan ameliyat şartlarını ve karşınızdaki kadını kadın olarak iyi anlamak. Ben ameliyat hemşiresi olduğum için bebeğin doğum aşamalarını, annenin acı çektiği dakikaları çok iyi biliyorum."

Bu işi yapan birinin kolay kolay ameliyathaneye giremeyeceğini söyleyen Pallı, doktorların ve hemşirelerin bu konuda titiz davrandığını söylüyor. "Okuldan bir kaç arkadaşım bu işi yapmak istediler. Ancak sağlıkçı olmadıkları için hem ameliyata girerken hem de ameliyatın devamında fotoğraf çekerken zorlandılar. Ben aynı zamanda hemşire olduğum için bütün kapılar açılıyor. O yüzden bu işi yapacak kişinin kadın ve mutlaka sağlıkçı olması gerekiyor."

SABAH 5'İNDE ARIYORLAR
Doğum öncesinde ailelerin kendisini arayarak doğumun yerini ve gününü haber vermesiyle görevi başlıyor Pallı'nın. Sezaryen doğumlarda vakit bilindiği için bir sorun olmadığını ama normal doğumlarda sabahın 5'inde bile yola düştüğünü söylüyor. Eğer istenirse hamilelik döneminde de hastalarının fotoğrafını çektiğini söyleyen Pallı, "Daha sonra ameliyathaneye giriş, o bekleyiş veya ağrı odasındaki sancının gelme anlarını çekiyorum. Yani hastam doğumdan sonra fotoğrafları eline aldığında siyah-beyaz veya renkli olarak doğumun her aşamasını bir belgesel izler gibi takip edebiliyor. Ama normal doğumlarda bebeğin çıkış anını çekmiyorum. Beni annenin bebeğini gördüğü anda gözünden akan bir damla, doktorla bebeğin arasındaki ilişki daha çok ilgilendiriyor."

Tüm bu çekimler sırasında 70-80 kare fotoğraf çektiğini söyleyen Pallı, bebek ve ailesi için hazırlanan albümde ise 50-60 fotoğraf karesinin bulunduğunu söylüyor. Müşterilerinden gelen en yoğun istek ise bebeğin özellikle kanlı fotoğraflarının siyah beyaz çekilmesi. Her doğumda doğumhanenin içinde bir mutluluk rüzgarı estiğini söyleyen Pallı'ya göre doğum en ketum insanın bile yüzünü güldüren mucizevi bir şey. Daha sonra müşterilerinin kendisine gönderdikleri notlarla ne kadar iyi bir iş yaptığını farkettiğini söylüyor, genç hemşire... "Bana doğum fotoğraflarının bu dünyadaki en değerli hazineleri olduğunu söylüyorlar. O çok makyajlı, çok süslü oldukları düğün fotoğraflarından bile daha güzel göründüklerini söylüyorlar. Çünkü doğumda tamamen doğallık var." Geçtiğimiz aralık ayında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda ilk doğum sergisini açan Şengül Pallı, önümüzdeki mayıs ayında Nişantaşı'ndaki Milli Reasürans Çarşısı'nda ikinci fotoğraf sergisini açmayı planlıyor.

Sergiyi izlemeye gelenlerin fotoğrafları almak için çok ısrar ettiklerini söyleyen Pallı, kesinlikle fotoğrafları satmıyor. Eğer çektiği aileler böyle bir istekte bulunursa onlara hediye ediyor. Çok yakında tıpkı düğün fotoğrafçılığı gibi doğum fotoğrafçılığının da bir sektör haline geleceğini vurgulayan Pallı'ya şehir dışından da çok talep geliyor. Ancak Şengül Pallı, şu anda ağırlıklı olarak doğum çekimlerini Amerikan Hastanesi'nde yapıyor. Böyle bir fotoğraf albümüne sahip olmanın bedeli ise 300 dolardan başlıyor. Kerem Yılmaz'a www.fotografarsivi.com, Şengül Pallı'ya www.dogumfotograflari.com adresinden ulaşılıyor.

Dilek Sancılı

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Semt pazarlarının en büyük rakibi Merter
 Anadolu'nun yarattığı mücevherler
 Kitap toplama kampanyası
 Harley'ciler İstanbul'a geliyor
 Sanal marketten barınaklara yardım
 Hayvanların aşkı meyvelerini verdi
 Bu yaz eteklerin mevsimi olacak
 Tiffany'den yeni koleksiyon
 Yüz hatlarına göre gözlük
 Kuklalar sizi büyülü dünyalarına çağırıyor
 Hoşgeldin Yeni Aktüel
 "Yıkılmadık ayaktayız"ı oynamaya devam
 Bedeninden sanat eseri yaratıyor
 Ralli pistlerinin en hızlı ailesi
 Köleler kurtuldu artık sıra bizde
 Şimdi de dansçı yetiştirecek
 8 adımda kusursuz bir görünüm kazanın
 En yeni kozmetik ürünleri
 Ünlülerin güzellik sırları
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Türk kadınını temsil etmiyorum
Milli Piyango'dan büyük...
KENAN ONUK
İstanbul'da erguvan zamanı
Önce bir güzel haber. 12-16...
Güzelleşmek için acı çekmeniz gerekmiyor
Güzelleşmek için acı çekmeniz gerekmiyor
Kadınlar güzelliklerini vurgulamak için saç düzleştirici maşa, cımbız...
Delikanlı doğulmaz ama delikanlı olunur
Delikanlı doğulmaz ama delikanlı olunur
Deliyürek dizisindeki Çakır karakterinin bizi etkilemesi çok normal.
Her gün her şey baştan
Geçirdiği travma nedeniyle yaşadığı her şeyi bir gün sonra unutan bir...
Festivalin kapanış filmi sinemalarda
Amerikan bağımsız sinema örneği olan "Görkemli Hayatım", mutlaka özel...
Erenköy'de huzurlu bir bahçe
Ethemefendi 36, Erenköy'deki aynı addaki caddede. İster antikalarla süslü...
Pera'da butik otel keyfi
Kısa bir süre önce Pera'da hizmet vermeye başlayan The Pera Rose Hotel'de tarih...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.