kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kenan Onuk @ SABAH
 

En güzel hediye

Evinde bir CD çalar olan arkadaşınıza ziyarete giderken herhalde götürülebilecek en güzel hediyelerden biri, iyi bir CD olmalı. Gerçi iyi bir içki de tercih edilebilir kuşkusuz ama zevkle dinlenilecek bir CD, uzun yıllar arşivde kalacağı için daha kıymetli olacaktır, bana göre. Özel zevklere daha fazla hitap ettiği için, çok popüler olanlar dışında kendi zevkinize uygun bir CD seçmek biraz riskli. Bir cazsever olarak arkadaşınızı tanısanız da karar vermek hiç kolay değil. Kendimden örnek vereyim; Fransız sanatçı Jacques Lousier yaklaşık 35 yıl önce, ilk Bach çeşitlemelerini kendi düzenlemesiyle plak yapmıştı. Beğenen de oldu beğenmeyen de...

Aradan yıllar geçti, Telarc firması adına 90'lı yıllar boyunca aralarında Bach, Haendel, Beethoven ve çeşitli barok sanatçılarının da yer aldığı çeşitli bestecilerin yapıtlarından yaptığı düzenlemelerle, piyano bas davul transkripsiyonlarını hazırladı. Sonuç parlak ve başarılı olamadı. Ben bu CD'ler içinde bir ölçüde Haendel ve Debussy yorumlarını dinlenebilir buldum. Arkadaşlarımın çoğu bayıldı bu düzenlemelere. Bu kişisel bir zevktir. Demek ki ben klasik müzik ile cazı tamamen farklı kategoriler olarak ayırmışım. Kulağım birbirine karışmış bu iki tarzı kabul etmiyordu. Seçim yapmak klasik müzikte daha da zor. Arkadaşınızın arşivinin büyüklüğüne göre karar verecekseniz sonra da hangi dönemi ya da besteciyi sevdiğini... Klasik müzikte dönemler genel olarak şu sırada birbirini izler;
1 Barok öncesi rönesans çok sesliliği
2- Barok dönem
3- Klasik dönem
4- Romantik dönem
5- Neo klasik dönem ve devamında çağdaş dönem. Bu saydıklarımın dışında da kendi aralarında bölümlere ayrılan nice akımlar var. Peki klasik müzik? Klasik müziği seven ve dinleyen, konserlere giden, arşivi de zengin olan arkadaşlarınıza bir şişe iyi şarap götürmek en iyisi. Farklı dönemleri seven öteki dönemleri pek umursamayan bir müziksevere sevdiği dönemlerden çok yeni çıkan bir CD uygun olacak ve onu mutlu edecektir, kuşkusuz..

Günümüzün dinleyicileri yine 50'li yılların ünlü solistlerinin plaklarını tercih edebilir. Ama buna karşılık son yıllarda o kadar ünlü yorumcu, o kadar farklı çalışmalarla değişik eserleri piyasaya süren sanatçılar var ki, bunları dinleyip çok iyi bir şekilde kaydedilmiş eserlerin tadına varmak çok zevkli oluyor. Maxim Vengerov, Vadim Vepin gibi genç ve sönemli kemancılar, Lang Lang gibi piyanistler, sayıları her geçen gün artan Gergiev ve Pakkonen gibi ünlü şefler, Yo Yo Ma gibi ünlü çellocular günümüzün büyük yıldızları. Klasik müziği sevmekle beraber, arşivi çok zengin olmayan dostlarınız için klasik ve iyi yorumlanmış eserler arasında seçme yapmak zevkli olacaktır.

Bunun için Bach'ın, Beethoven'ın, Mendelson'un, Çaykovski'nin, Brahms'ın keman konçertoları, aynı sanatçıların piyano konçertoları, klasik müziğin en bilinen valsleri, sonatları, trioları ve kuartetlerinden seçme yapmak zor olmamalı. Operaları, baleleri yabana atmayın. Operalardan korkmamak lazım. O kadar seçkin, evde dinlenebilir melodiler var ki o operanın hacminden korkup almamak büyük hata olur. Baleler için zaten söylenecek çok fazla şey yok. Coppellia, Fındıkkıran, Kuğu Gölü, Giselle balelerini, bu eşsiz müzikleri istediğiniz zaman evinizde dinleyebilmek ne büyük bir mutluluk!

Önemli olan bu kalıcı yapıtlarla, klasik müzikle, cazın yaşamasına katkıda bulunmak. Unutmayın, yalnızca ülkemizde değil dünyada da klasik müziğe meraklı genç insan sayısı azalıyor. Bunu önleyerek genç insanları klasik müzik ve caza yönlendirebildiğimiz zaman bana kalırsa görevimizi yapmış oluruz. Çağdaşlık, bu mutluluğu yaşayabilmekte saklı.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Dvorak ve Mischa Maisky   / 24-04-2004
 Klasik müzikteki durağanlık aşılabilir mi?   / 17-04-2004
 Kamelyalı Kadın'ın öyküsü   / 10-04-2004
 Büyük konser salonlarına ihtiyacımız var   / 03-04-2004
 Goldberg Çeşitlemeleri'nin öyküsü   / 27-03-2004
 Dev bir opera daha   / 20-03-2004
 En güzel hediye   / 13-03-2004
 Cazda iki yeni albüm   / 06-03-2004
 Genç bir piyanisti dinlerken   / 28-02-2004
 Bir büyük opera daha: Il Travatore   / 21-02-2004
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Yaza yaz geldi
Bir an önce gelmesini hakkaten ve...
Her gün her şey baştan
Her gün her şey baştan
Geçirdiği travma nedeniyle yaşadığı her şeyi bir gün sonra unutan bir...
Festivalin kapanış filmi sinemalarda
Festivalin kapanış filmi sinemalarda
Amerikan bağımsız sinema örneği olan "Görkemli Hayatım", mutlaka özel...
Erenköy'de huzurlu bir bahçe
Ethemefendi 36, Erenköy'deki aynı addaki caddede. İster antikalarla...
Pera'da butik otel keyfi
Kısa bir süre önce Pera'da hizmet vermeye başlayan The Pera Rose...
Semt pazarlarının en büyük rakibi Merter
Tekstilcilerin merkezi olan Merter, fiyatlarıyla pazarların korkulu rüyası...
Anadolu'nun yarattığı mücevherler
Türkiye'nin on iki farklı bölgesinde babadan oğula, ustadan çırağa aktarılan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.