kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kenan Onuk @ SABAH
 

Cazda iki yeni albüm

41 kişilik St. Petersburg Filarmoni Orkestrası eşliğinde, huzur dolu bir yorumla hazırladığı "November In St. Petersburg" albümü, Kerem Görsev'in en mükemmel caz albümlerinden biriydi. Klasik müzik ve caz müziği, Kerem'in bestelerinde bir ruh kazanmış, hoş bir albüm ortaya çıkmıştı. Mainstream ve Bob tarzını seven Kerem, önceki albümlerde zaman zaman be-bop'a yönelir ve 1950'li yılların sonundaki sound'u bulmaya çalışırdı. Kerem, o dönemin müziğinin büyük hayranıydı. 80'li yıllarda, İstanbul'a gelen ünlü vokalistlere eşlik etti. Eşlikçiliğin nasıl yapıldığını öğrendi.

Bazı pratik bilgiler, bu şekilde öğrenilir. Konserlerde yaşananlar, teorik bilgilerin çoğunlukla önüne geçer. İyi bir eşlik piyanisti olmayı hedefledi, çağrıldığı hemen her konsere katıldı. Pratiğini iyice arttırdı. Bunun yanısıra devamlı besteler yapmaya başladı. Piyasaya yeni verilen son albümü "Meeting Point" adlı CD'de yazdığı parçaları, basçı Eric Reeves hayranlıkla karşıladı. "Bu kadar zengin melodiyi nereden buluyorsun?" dedi. Kayıt öncesi her parça üzerinde konuşuldu ve tecrübeli Amerikalı müzisyenler, özellikle tek bir müzisyenin çaldığı uzun soloların, iki müzisyen arasında paylaştırılmasının, parçalara dinamizm ve renklilik kazandırdığını belirttiler.

Tempolar ayarlandı ve soloların çoğu iki müzisyen arasında paylaştırıldı. Sükunetle dinlenen huzurlu parçalarla albüm tamamlandı. Russel Gunn (Trompet), Marcus Strickland (Tenor ve Soprano), Saksafon, Eric Revis (Bas) ve Alvester Garnett (Davul) Kerem'e eşlik ettiler. 9'ncu albümü "Meeting Point" baştan sona fevkalade sololarla dolu, son derece etkileyici önemli bir albüm. Cazın sürükleyici, melodik ve tempolu tarzı, bir Van Gelder CD'si gibi keyif veriyor. Kerem'in son CD'si Meeting Point, asla ihmal edilmemesi gereken bir çalışma. Plakseverlere hararetle tavsiye ederim.

***

Müzikal kariyerinin büyük bölümünü yurtdışında geçiren Aşkın Arsunan geniş kitleler için yeni bir isim sayılabilir. İlk kez 2000 yılında İstanbul Caz Festivali ve ardından Babylon'da verdiği konserlerle tanındı. İlk albümünü geçenlerde çıkardı. "One A Day" çoğu Arsunan bestesi olan özenli bir çalışma. Paul Desmond'ın ünlü bestesi "Take Five"la başlıyor albüm. Arsunan'ın düzenlemesi ilginç.

Bir Türk müzisyenin böylesine temiz ve rahat dinlenen bir albüm çıkarması, caz müziğinde nerelere ulaştığımızı bize gösteriyor. "Bridge Over Troubled Water", Simon ve Garfunkel'ın unutulmaz parçalarından biri. Öteki tüm besteler Arsunan'a ait. Levent Altındağ (Tenor Saksafon), Şenova Ülker (Trompet), Aycan Teztel (Trombon), Eylem Pelit (Elektrik Bas), Volkan Hürsever (Akustik Bas), Volkan Öktem (Davul), Arsunan'a eşlik ediyor...

***

Türkiye'de klasik müzik kadar caz müziği de hızla ilerliyor. Çok değerli sanatçılarımız yeni CD'leri, verdikleri konserler ve yeni besteleriyle modern Türkiye'nin önemli unsurları olmaya devam ediyorlar. Müziği seven her kişi ve kurum klasik müzik, opera ve baleyle birlikte cazı desteklemeli... Severseniz, sonra sizi inanılmaz zevk alacağınız uzun bir serüven bekliyor. Caz müziğinin bu güne kadar üretilmiş o kadar güzel parçaları var ki, bu mutluluktan kendinizi mahrum etmeyin. Caz bir hayat felsefesi ve bir alışkanlık olacak hayatınızda. Sakın ihmal etmeyin...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Dvorak ve Mischa Maisky   / 24-04-2004
 Klasik müzikteki durağanlık aşılabilir mi?   / 17-04-2004
 Kamelyalı Kadın'ın öyküsü   / 10-04-2004
 Büyük konser salonlarına ihtiyacımız var   / 03-04-2004
 Goldberg Çeşitlemeleri'nin öyküsü   / 27-03-2004
 Dev bir opera daha   / 20-03-2004
 En güzel hediye   / 13-03-2004
 Cazda iki yeni albüm   / 06-03-2004
 Genç bir piyanisti dinlerken   / 28-02-2004
 Bir büyük opera daha: Il Travatore   / 21-02-2004
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Yaza yaz geldi
Bir an önce gelmesini hakkaten ve...
Her gün her şey baştan
Her gün her şey baştan
Geçirdiği travma nedeniyle yaşadığı her şeyi bir gün sonra unutan bir...
Festivalin kapanış filmi sinemalarda
Festivalin kapanış filmi sinemalarda
Amerikan bağımsız sinema örneği olan "Görkemli Hayatım", mutlaka özel...
Erenköy'de huzurlu bir bahçe
Ethemefendi 36, Erenköy'deki aynı addaki caddede. İster antikalarla...
Pera'da butik otel keyfi
Kısa bir süre önce Pera'da hizmet vermeye başlayan The Pera Rose...
Semt pazarlarının en büyük rakibi Merter
Tekstilcilerin merkezi olan Merter, fiyatlarıyla pazarların korkulu rüyası...
Anadolu'nun yarattığı mücevherler
Türkiye'nin on iki farklı bölgesinde babadan oğula, ustadan çırağa aktarılan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.