kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Murat Demiryas @ SABAH
 

Ucuz yaşamlar

Pazar öğleden sonra, işe gitmek üzere babamla birlikte yola çıkmıştım. Çevreyoluna girerken bir kaza olduğunu gördük. Arka arkaya iki otobüs durmuş, aralarında ise yerde ağzından kan sızan bir adam yatıyordu. Polis de oradaydı, insanlar hızla otobüslerden iniyor, yaralı adama ilk müdahaleyi yapıyorlardı. Otobüslerin yanından geçerken durmayı düşündük ancak etrafın kalabalık olması ve polisin de bulunması üzerine trafiği engellememek için yolumuza devam ettik. Öndeki otobüsün yanından geçerken, içe- ride bir sürü Fenerbahçe bayraklı ve formalı gençler farkettik. Belediye otobüsünün camlarından biri tamamen kırıktı.
İlk bakışta gence bir taşıt çarpmış gibiydi. Ancak gerçek, gazeteye geldiğimde ortaya çıktı. Fenerbahçeli taraftarları Beşiktaş maçı nedeniyle taşıyan bir otobüsün kırık camından düşen bir taraftarın kafasını yere çarparak öldüğü haberi geldi. Ve benim gördüğüm manzara, işte bu ölen taraftarın manzarasıydı. Taraftar otobüslerinde camları kırma eylemleri nihayet can almıştı!!
Türkiye'nin büyük bir kısmı, Beşiktaş-Fenerbahçe derbisine konsantre olmuştu. Ancak bu manzaranın yarattığı üzüntü beni uzun süre etkiledi. İnsan hayatının ucuz olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Futbol maçlarını bir gösteri, bir festival hatta bir düğün havasına sokmak yerine kavgayı, küfürü ve kan dökülmesini tercih ediyoruz. Toplum olarak artık bu manzaraya iyice alıştık. En kötüsü de bu zaten.
Neyseki, kulüp başkanlarına edilen küfürler dışında pazar akşamı ciddi bir kavga çıkmadı, kan dökülmedi. Derbi, bu açıdan sınavı geçti. Christoph Daum'un Lucescu'ya karşı taktik başarısı, Serdar Bilgili'nin maçın hemen ertesi günü istifa etmesi ve zirvede yaşanan yarışın F.Bahçe ve Trabzon'a kalması, pazar gecesi oynanan derbinin yarattığı sarsıntılardı. Özellikle Beşiktaşlılar tarafından iyi hatırlanmayacak bir sezon yaşıyoruz. İlk yarı sonunda spor otoriteleri tarafından şampiyon ilan edilen bir takımın Şampiyonlar Ligi'ne bile gidemeyecek duruma gelmesi ve yeniden seçilen başkanının istifa etmesi, lig tarihinde sık rastlanmayan bir durum.
Kocaman bir teşekkür
Ligin üstü kadar altında da kazan kaynıyor. Özellikle Ç.Rizespor-A.Sebatspor maçı sonrası yaşananlar son 3 haftaya girilirken ortamı iyice gerdi. Tüm bunlarla birlikte İstanbul-G.Antep maçı sonrası Aykut Kocaman ve Nurullah Sağlam'ın mükemmel sözleri, geri planda kaldı. Keşke Yılmaz Vural'ın istifası yerine elde ettiği başarıları konuşabilseydik. Ancak yıllardır kanayan yara haline gelen "hatır şikesi" sorununu tek bir kişiyi konuşturmaya çalışarak çözemeyiz.
Tel örgülerin kalktığı Trabzon ve Denizli'de sahaya seyirci girdi. Trabzon'da hakem İsmet Arzuman maçı 12 dakika durdurdu. Denizli'de sahaya dalan seyirci ise bir hayli neşeliydi! Yaptığı hareketin güzel birşey oldu- ğuna inanıyor gibiydi.
İngiltere'de 1989'daki Sheffield faciası sonrası (statta çıkan yangında tel örgülere sıkışan 96 taraftar hayatını kaybetmişti) tel örgüler kaldırılmıştı. Onlarda sahaya zaman zaman tepki olarak çıplak seyirciler giriyor! Bizim de tel örgüsüz maçlara alışmamız gerekiyor. Trabzon ve Denizli bu konuda zor bir sınav veriyor. Ben herşeye rağmen gelecek için umutluyum.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ucuz yaşamlar   / 27-04-2004
 Trabzon'u alkışlayın   / 13-04-2004
 Nobre'nin sol ayağı   / 29-03-2004
 'Yunus' musunuz?   / 23-03-2004
 Gerilim artıyor!   / 16-03-2004
 Vezir fedası   / 09-03-2004
 Final isteriz   / 04-03-2004
 11 puan nasıl eridi?   / 02-03-2004
 'Sağ'lıksız seçim!   / 17-02-2004
 Komplo teorileri   / 10-02-2004
MURAT DEMİRYAS
Yukarı tükürsen bıyık
Sonunda beklenen oldu. Ligde...
KAZIM KANAT
Elbette Orman
Beşiktaşlı şu iki soruyu soruyor;...
ÖMER ÜRÜNDÜL
Daum ders çıkarmalı?
Fenerbahçe finişe 3 hafta kala...
Gizli protokol iddiası
Gizli protokol iddiası
CHP-MSP hükümetinde görev alan Emre, imam hatip liselerinin 30 yıllık...
TÜSİAD: Tasarı karmaşaya yol açar
TÜSİAD: Tasarı karmaşaya yol açar
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD),...
Acaristan köprüleri attı
Acaristan köprüleri attı
Gürcistan, Acaristan'a ültimatom verip tehdit edince özerk Acaristan...
Ölümcül Kızamık
Ölümcül Kızamık
Kızamık hastalığı geçiren çocukların beynine sızan kızamık virüsü,...
Modaya el attı
Modaya el attı
İşletmeci Celal Çapa'nın eşi Şebnem Hanım da modacılığa...
Ölümden döndü
Ölümden döndü
Oscarlı yıldız Halle Berry ölümden döndü. Los Angeles'ta...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.