|
|
|
|
Eurovision'a Türk adını ilk o yazdırdı
1988 yılında İsviçre adına katıldığı Eurovision yarışmasında Celine Dion'un seslendirdiği bestesiyle birincilik alan dünyaca ünlü piyanistimiz Atilla Şereftuğ yarışmaya davet dahi edilmediği için TRT'ye kırgın.
İstanbul Konservatuarı'na 4,5 yaşında girerek ilk konserini 7 yaşında veren ve 12 yaşında bir müzik grubunda piyanist olarak çalmaya başlayan Atilla Şereftuğ, akranları top peşinde koştururken, 14 yaşında dönemin ünlü sanatçılarından Tülay German'ın piyanisti ve aranjörü olarak çalışmaya başladı. 19'unda ise Avrupa Turnesi'ne çıktı. 1974'de İsviçre'ye yerleşerek Bern'de Caz Konservatuarı'na girdi, hem hocalık hem öğrencilik yaptı. Çalışmalarını halen İsviçre'de sürdüren dünyaca ünlü piyanistimiz Atilla Şereftuğ (54), 1988 yılında İsviçre adına katıldığı Eurovision yarışmasında Celine Dion'un seslendirdiği bestesiyle birincilik alarak ülkemizde ve Avrupa'da yankı uyandırmıştı. Celine Dion ise yarışmadan sonra dünyaca ünlü bir star oldu. 1956'dan beri yapılan Eurovision tarihine ilk kez bir Türk'ün adını yazdıran Şereftuğ, 15 Mayıs'ta Abdi İpekçi'de yapılacak Eurovision finalinin yaklaştığı şu günlerde, 30 yıllık 'makus talihimizi' yenerek ilk kez geçen yıl birinci olduğumuz yarışmayla ilgili düşüncelerini SABAH'a anlattı.
GECİKMİŞ BİR BAŞARIYDI TRT, kendisine herhangi bir davetiye göndermediği için biraz kırgın olan Şereftuğ, Athena'nın yarışmada seslendireceği 'Ska' tarzındaki 'For Real' adlı parçasını dinlediğini ve Eurovision'un yeni tarzına çok gidecek bir parça olduğunu belirtiyor. "Alnımızın akıyla bu organizasyonu gerçekleştiririz" diyen başarılı müzisyen, geçtiğimiz yıl, İngilizce olması nedeniyle tartışma yaratan Sertab Erener'in 'Everyway That I Can' adlı şarkısının çok doğru bir seçim olduğunu vurguluyor ve ekliyor: "Türkiye, şimdiye dek İngilizce şarkılarla gitmediği için puan kaybetti. Bence gecikmiş bir başarıdır bu. Türkçe'nin yapısı, bu dili bilmeyenler için müziğe pek uygun değil. Tınıyı olumsuz etkiliyor. Dilimiz müzik açısından İngilizce gibi akıcı veya Fransızca gibi sofistike değil" diyor. Şereftuğ, Eurovision'a ilk kez 1986'da, Daniela Simmons'un seslendirdiği "Pas Pour Moi" isimli bestesiyle katılarak ikinci olmuştu. Şereftuğ, İtalyan asıllı Simmons'la 6 yıl sonra evlendi ve çocukları Can Jason dünyaya geldi. Başarılı sanatçımız halen İsviçre'de, Avrupa'nın pekçok ünlü müzisyenine aranjörlük ve prodüktörlük yapıyor. 1988'de İrlanda'nın Dublin kentinde yapılan yarışma için Kanada'dan Celine Dion'u transfer ederek, Eurovision'da 'Ne partez pas san moi (Bensiz Gitmeyin)' isimli bestesiyle birincilik alan Şereftuğ, Celine Dion'u müzik dünyasına kazandıran besteci olarak dünya müzik tarihine geçti. Başarılı müzisyen, "Celine, o zamanlar Kanada'da müzik yapıyordu. 18-19 yaşında gencecik bir kızdı. Eurovision'daki birinciliğin ardından Celine ile 200 bin dolarlık anlaşma imzalayan Sony Music, yarışmadan sonra rakamı 1 milyon dolara çıkardı. Celine Dion'un müzik kariyerinde önemli bir sıçrama tahtası oldu bu yarışma. Celine, gerçekten hakettiği yerde olan bir sanatçı bence" diyor.
SERTAB'A BESTE İSTENDİ Geçen yılki yarışmaya Sertab Erener'le girme kararı alındıktan sonra Ahmet San'ın kendisini arayarak beste istediğini belirten Şereftuğ, "Eurovision defterini kapattığım için bu isteği geri çevirdim. Ancak her türlü desteği sağlayacağımı söyledim" diyor. 'Neden hiç Türkiye adına yarışmaya katılmadınız?' sorumuza ise şöyle yanıt veriyor: "23 yıl önce yarışma için Türkiye'ye beste yolladım. Sonradan soruşturdum, öğrendim ki kaset gümrüğe takılmış ve TRT'ye ulaşmamış bile. Başvuru tarihi geçtiği için de elemelere dahi giremedi beste. Daha ilk denememde saçma sapan bir engelle karşılaşınca hayal kırıklığına uğradım"
SEMPATİ PUANI ALIRIZ 15 Mayıs'ta Abdi İpekçi Spor Salonu'nda gerçekleştirilecek organizasyonu yakından takip ettiğini vurgulayan sanatçı, her şeyin muhteşem olacağını düşünüyor. "Yarışmanın resmi sitesinden, tüm hazırlıkları takip etmeye çalışıyorum. Salonun içine varıncaya kadar inceledim. Keşke orada bulunabilseydim. Ama kimse beni aramadı. Unutuldum galiba. Athena için tavsiyelerim ise, şarkının aranjmanı biraz yetersiz. Görselliğe de ağırlık vermeliler. Gözden geçirilmesi gereken bölümleri var ama böylesine genç tarzda bir şarkıyla gitmek iyi bir seçim" diyor.
Özlem YURTÇU-MERKEZ
|
|
|
|
|
|
|
|
|