kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hata yaptık
Hata yaptık

O, Türkiye'de ikamet hakkı kazanmış birkaç Güney Kıbrıslı Rum'dan biri. Tarihçi. Evetçi Antonis, Rum kesimindeki referandumda çıkan 'hayır'ı değerlendirdi.

Antonis Haçikyriaçu, 25 yaşında Güney Kıbrıs vatandaşı bir tarihçi. Sabancı Üniversitesi'nin bursu sayesinde İstanbul'da ikamet hakkı alan birkaç Güney Kıbrıslı'dan biri... Taksim'de yaptığımız görüşmede Antonis, niye evetçi olduğunu SABAH'a anlattı.

* Üniversiteyi İngiltere'de okudum. 2003 yılında Kıbrıs'ta Türkolog bir Güney Kıbrıslı'nın eğitiminde Türkçe dersleri aldım. Ardından Türkiye'ye gelmeye karar verdim. 7 aydır buradayım. Eylül ayında İngiltere'ye dönüp Osmanlı tarihi üzerine çalışacağım.

PLAN KÖTÜ DEDİLER
* 2-3 aylığına Boğaziçi gibi üniversitelere yaz kursuna gelenler oldu. Ancak Türkiye'de bildiğim kadarıyla uzun vadeli kalmaya gelen ilk Güney Kıbrıslı Rum benim. Türkçe dersleri almak için gelen biri vardı. Onun dışında bir de bir gazeteci var. (Gül'le röportaj yapan Politis gazetesi muhabiri) Dil-Mer'e Ekim'de katıldım. Tarih Vakfı'nda da Osmanlı tarihi dersi almaya başladım.

* Buraya gelirken kimse bana engel olmadı. Kimse "Sakın oraya gitme" demedi. Aksine ailem, işimle alakalı olarak gitmem konusunda teşvik etti. Kızarkadaşım da zaman içinde 2 kez İstanbul'a gelip beni ziyaret etti.

* Atina'ya gidip öğrenci vizesi için başvurmuştum. Sonra ikamete başvurdum ve aldım. Şimdi giriş-çıkışlarda bir sorunum olmuyor.

* Buraya gelirken bir korku hissetmedim. Türkler'in canavar ya da tehlikeli oldukları yönünde bir önyargım hiç olmadı. Bence daha fazla Güney Kıbrıslı, Türkiye'ye gelmeli. O zaman ancak birebir temaslarla Türkler'i tanıyabilirler.

* Referandum için İstanbul-Atina- Lefkoşe seferiyle adaya gittim. Evet oyu kullandım. Babamın Gazimagosa'da bir evi var. Ancak evet dememin nedeni farklı. Artık Kıbrıs'ta bir çözüme ihtiyacımız var. İkinci bir referandum olabileceği söyleniyor. İkincisinde işler daha değişik olur diye düşünüyorum.

* Açıkçası yüzde 76'lık hayır oranına çok üzüldüm. Ancak bunun nedenleri var. Son 3 ayda, planı kötü gösterenler oldu. (Kim yaptı bunu? sorusuna) Papazlar mesela. Planı kabul etmeyip, adanın bölünmesinde çıkarı olanlar da oldu. Bence önümüzde biraz zaman var. Ve bu süre içinde mantıklı insanlar, halka Annan Planı'nın niye federalizm için en iyi sistem olduğunu anlatabilecek. Rum medyasının çoğu plana karşıydı. 2 gazete, Politis ve Alithia dışında planı destekleyen olmadı. Durum böyle olunca medya halka "Plan kötüdür" diye baskı yaptı.

BERABER YAŞAYABİLİRİZ
* Kopenhag'da barışa çok yakındık. O zamanlar bu negatif atmosfer de yoktu. Sınırlar açılınca, insanlar kuzeye geçti. Hükümetimiz "Gitmeyin" dedi ama insanlar geçti. İki toplum arasında dostluk oldu ama son üç ay içinde işte bu negatif ortamı kurdular: Geriye gittik... Hayır diyenlerin çoğu planı okumamıştır. Ama mantıklı baktıklarında evet diyebileceklerini düşünüyorum. Planın iyi tarafları anlatıldığında yeniden hayır denirse bunun taksim olacağını anlatmak gerek.

* (Rumlar'ın "Hayır" kararı bir hata mıydı? sorusuna) Ben tarihçiyim. Tarihçiler olayı iyi ya da kötü diye yargılamaz. Tarihçi olayı ve süreci inceler. (Bir Güney Kıbrıslı olarak sormuştum cevabına...) O zaman, evet, hataydı derim.

* Cuma sabahı adadaydım. Cumartesi döndüm. Kuzeye geçtim. Vaktim olsa kesinlikle Türkler'in evet gösterilerine katılırdım. Kıbrıslı Rum ve Türkler beraber yaşayabilir. Ortada bir şans var. Önümüzde bir gelecek var. Zor olacak ama... Yine de beraber yaşayabiliriz.

EMRE ERGÜL

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Acaristan köprüleri attı
 Ölümcül Kızamık
 Emniyet'in e-kulak fiyaskosu
 Antalya'ya kordon kanı bankası
 Başarılı müdürlere takdir
 Sıkışan gaz bomba gibi patladı
 Kraliyet Ailesi gole böyle sevindi
MEHMET TEZKAN
Treni kaçırtanlara kim hesap soracak?
Bürokraside yaygın...
EMRE AKÖZ
Nurcuların diyet muhabbeti
Bundan 20 gün kadar önce...
MUHARREM SARIKAYA
Jelatinsiz, kurdelesiz, paket
1982 Anayasası bugün...
UMUR TALU
Cesur gazeteciler... Hamile işkenceciler
Biz de...
Beni öldürün ama ne olur soymayın
İsmi Dhia el-Şvari... El Mehdi Ordusu mensubu. Saddam döneminde de...
Hayvan gibi tecavüz ediyorlar
İsmi Nur... Ebu Garip hapisanesinde ABD'lilerin tecavüzüne uğradığını...
Herkes kendi yolunda
Herkes kendi yolunda
Divan Başkanı Nasır'ın girişimiyle yapılan toplantıda "Güçlü bir mali...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.