kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
O harap konak yeniden doğdu
O harap konak yeniden doğdu

Nazım Hikmet'in şiirlerinde sözünü ettiği, Abidin Dino, Yesari Asım Ersoy gibi ünlü şair, ressam ve sanatçılara ev sahipliği yapan 136 yıllık Altunizade Konağı İsviçre Hayat Sigorta tarafından aslına uygun olarak restore edildi
Nazım Hikmet o ünlü Angina Pektoris şiirinde "Sonra bizim burada mahkumlar uykuya varıp el ayak çekilince kalbim Çamlıca'da bir harap konaktadır her gece doktor" derken, kastettiği Altunizade'deki bu ünlü konaktı. Harap konak 1866 yılında İsmail Zühtü Paşa tarafından yaptırılmıştı. Saraya borç verecek kadar zengin olan İsmail Zühtü Paşa semte adını veren "Altunizade" lakabını da Padişah II. Mahmud'dan almıştı.
II. Mahmud'un desteğiyle mimarlık eğitimi alan paşa Taşkışla, Şişe Cam Fabrikası gibi binalara imza atar. Paşa'nın 85 yaşında ölümünden sonra el değiştiren konak paşanın tam bir mirasyedi olan yeğeni Ali Necip Bey'e kalır. Köşk satılığa çıkacakken Cumhuriyetin milli eğitim bakanlarından İsmail Hakkı Baltacıoğlu'nun köşke damat olarak gelmesi kaderini değiştirir. İsmail Hakkı borçları öder ve köşkü alır. O günden sonra köşkün hayli ünlü konukları olacaktır. Bunlardan biri karısı Piraye ile bir dönem Altunizade köşkünde yaşayan Nazım Hikmet'tir. Ressam Abidin Dino, bestekar Yesari Asım Ersoy yine köşkte yaşayan ünlüler arasındadır. Konağın sürekli misafirleri de dikkat çeker. İsmail Dümbüllü, İbrahim Çallı, Arif Dino, Nurullah Berk gibi dönemin ünlü sanatçıları, entelektüelleri Altunizade Köşkü'nün hareketli yaşamına renk katarlar. İlk kurulduğu zaman 40 dönümlük büyük bir arazi üzerine yayılan konakta 4 yüzme havuzu ve koşu pisti bulunuyordu.
Ağaçlarla kaplı Altunizade'de pek çok tüberküloz hastasının çekinmeden konağa gelip oda istedikleri ve bu isteklerinin geri çevrilmediği güçlü bir rivayettir. Zaman içinde yıpranan köşk 1955 yılında sahipleri tarafından boşaltıldı. Kırk yıl boyunca boş kalan konak 1994 yılında STFA tarafından satın alındı, ancak restorasyona başlanamadı. Bakımsızlıktan iyice yıpranan Altunizade köşkü İsviçre Hayat Sigorta tarafından 2002 yılında satın alınınca kaderi bir kez daha değişti. Şirket restore ettiği bu tarihi binaya 2004 yılında merkezini taşıdı. İsviçre Hayat Sigorta Murahhas üyesi Erdoğan Sergici şirketlerinin kurulduğu günden beri tarihi konaklarla iç içe yaşadığını söylüyor. "Şirketimizin kurulduğu yer yine Altunizade'deki Behiç Bey konağı. Bir süre sonra Behiç Bey konağına sığmayan şirketimiz yeni bir arayışa girdi. Birkaç bina değiştirdikten sonra nüfusumuzun da artmasıyla konak yaşantısına geri dönmeye karar verdik. Arsa STFA'dan 1.2 milyon dolara alındı ve inşaatı 10 trilyona mal oldu."

İki Yıl Sürdü
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün konak şeklinde yapılmasını şart koştuğu binanın inşaatı Asuman Divan tarafından iki yılda tamamlandı. Erdoğan Sergici binanın yapımında Altunizade Konağının mimari konseptini aynen uyguladıklarını belirtiyor. "Ancak aşağı doğru binayı genişletme izni olduğu için aşağıya 3 kat inildi. Aşağıya eklenen bu katlar üst bölüme uygun ama modern şekliyle yapıldı. Mimari konsept aynen korundu. Merdivenler, duvar kaplamaları, kapı ve pencere detayları orijinaline uygun olarak tekrar yapıldı." Böylesine köklü bir tarihi olan konağı aslına uygun inşa edip bu tarih varlığımızı korumaktan dolayı çok mutlu olduklarını söyleyen Sergici köşkün çevresindeki yapıları da eski durumuna getirmek camii, hamam ve çeşmeleri aslına uygun şekilde yeniden yapmak istediklerini söylüyor: "Yap işlet devret modeli ile binaları yıkıp tekrar yapacağız. Bunun için Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne başvuruda bulunduk ama hala bir cevap alamadık. Özellikle karşımızdaki terkedilmiş hamamı kültür merkezi yapmak istiyoruz. Ancak işlemeyen bürokrasi yüzünden projenin yolu tıkanmış durumda" Altunizade Konağı 136 yıl sonra yeniden doğdu. Elbette ünlü konuklarının şairlerin, ressamların ve sanatçıların anılarıyla...

Cenk Ertekin

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Ölümcül bir sevgi
 Toplumun düdüklü tencereyi anlaması uzun zaman aldı
 Modanın tarihine uzun bir yolculuk
 Baharla gelen hıdrellez bereketi
 En güzel taksi maceraları
 Turşucu kardeşler
 Barış'ın gözleri hayata gülmeye devam edecek
 Hasta yatağında bile en iyisi o
 Yeniçağın rehberi
 Ken Russell
 Klarnette saatçi basta kaynakçı
 Basının iktidar olma tutkusu hiç bitmedi
 Aile boyu sörf
 5 yıl sonra aynı kader
 Yemeğe misafir çağırabilirsiniz
 Hastane gibi müze
 İnsanlar... İnsancıklar...
 Entelektüel yakışıklı Ethan Hawke
 Çatıda kıran kırana futbol
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Dünyanın en şanslı çocukları
Kim onlar biliyor musunuz?...
MEHMET ALTAN
Komşuya ateş almaya...
Meydana alıcı gözle ilk...
Bin yılın özeti meze: Lakerda
Ne zaman lakerda görsem, lakerda yesem içim cız eder. Biz elimizdeki bu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.