kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Güldeniz Kadir için doğdu
Güldeniz Kadir için doğdu
Ailesi Kadir için yaşıyor
Hastalık filme konu olmuştu
ALD hastalığı ne demek?
Lorenzo'nun doktoru 'ilik nakli en iyi yöntem'

Güldeniz ağabeyini kurtaracak

Güldeniz, iki çocuğu ALD hastalığından ölen Elmalı ailesinin 3. çocuğunu yaşatabilmek için dünyaya geldi. 1.5 yaşındaki Güldeniz, iliğini verip 8 yaşındaki ağabeyi Kadir'i iyileştirecek. ALD hastalığını dünya "Lorenzo'nun Yağı" filmiyle tanımıştı.

***

Güldeniz Kadir için doğdu

ALD hastası Kadir’in yaşaması için ilik nakline ihtiyacı var. Kadir’in ilik ihtiyacını onun için dünyaya gelen kızkardeşi Güldeniz giderecek.

ALD, böbrek üstü bezlerinin çalışmaması ve kortizon eksikliğine dayalı bir hastalık adı. Bu hastalık 'Lorenzo'nun Yağı' isimli filme de konu olmuş, birçok kişi hastalığı bu film sayesinde öğrenmişti. 8 yaşındaki Kadir Cihan Elmalı da bu hastalığa yakalanmış insanlardan sadece biri. Kadir'in yaşayabilmesi için amansız bir mücadele veren İmat ve Ali Elmalı çifti, ölümle sonuçlanan hastalığın en önemli çarenin ilik nakli olduğunu öğrenince arayışa girdi. Ancak ne anne, ne de babasının iliği minik Kadir'e uymayınca aile, oğullarını kurtarmak için bir çocuk dünyaya getirme kararı aldı. Ama sadece erkek çocuklarda görülen hastalık yüzünden çocuğun bu kez kız olması gerekiyordu. Şans yüzlerine güldü ve 1.5 yıl önce Güldeniz dünyaya geldi. Henüz 1.5 yaşındaki minik Güldeniz, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin Çocuk Kliniği'nde önümüzdeki üç ay içinde yapılması beklenen ilik nakli ile ağabeyini kurtaracak.

İKİSİ ALD'DEN ÖLDÜ
Çoğunlukla ölümle sonuçlanan ALD (Adrenolökodistrofi) hastalığı, 10 bin erkek çocukta bir görülüyor. İşte görülme oranı bu kadar düşük olan hastalık yüzünden, Giresunlu İmat ve Ali Elmalı çiftinin evinde tam bir dram yaşandı. Çift, 1996 yılı nisan ayında bir anda rahatsızlanan Onur'u henüz 4 yaşında toprağa verdi. O dönemde Onur'un ALD hastası olduğu belirlenememişti bile. Ardından büyük oğulları Fatih rahatsızlandı. Fatih'in ALD hastası olduğu ise hastalığın son dönemlerinde teşhis edilebildi. Fatih de aynı hastalıktan 2001 yılı Ocak ayında 11 yaşındayken yaşama veda etti.

BİR AİLE YARDIM EDİYOR
Çiftin hayattaki tek çocukları Kadir Cihan'ın da ağabeyleri gibi ALD hastası olduğu ortaya çıktı ve amansız bir mücadele başladı. Hastalığın seyrini yavaşlatan Lorenzo'nun Yağı isimli ilacı yurtdışından getirtebilmek için uzun bürokratik işlemleri gerçekleştiren Elmalı çifti, bir yandan da sürekli tedavi için İstanbul'a gidip geliyordu. Bu duruma ekonomik anlamda daha fazla dayanamamaya başlayan çifte, ABD'de yaşayan bir Türk aile, basında yer alan haberleri görerek yardım eli uzattı. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen aile, Lorenzo'nun Yağı'nı alarak hiçbir ücret talep etmeden aileye gönderiyor.

KURTARICI BEBEK
Bu arada Giresun'da saat tamirciliği yapan Ali Elmalı, sürekli gidip gelmek zorunda kaldıkları İstanbul'a taşınma kararı aldı. Kartal'da bir balata fabrikasında asgari ücretle iş bulan genç adam, ailesini de yanına aldı. Bu arada doktorlar Kadir'in tedavisi için "kesin çözüm" denmese de ilik nakli yapılması halinde büyük oranda iyileşme ihtimali olduğunu belirtince aile, arayışa girdi. Ancak ne anne, ne baba, ne de yakın akrabalarının iliği Kadir'e uymadı. Bunun üzerine aile, oğullarını kurtarmak için yeni bir çocuk dünyaya getirme kararı aldı. Hamileliğinin ardından yapılan tetkiklerde İmat Elmalı'nın bir kız çocuğu doğuracağı belirlenince aile de rahat bir nefes aldı. 20 Temmuz 2002'de beklenen bebek doğdu... Güldeniz adı verilen minik bebeğin hayata geliş için "ağabeyini kurtarmak" gibi ulvi bir amacı vardı...

Nuray ER - Ufuk KEKÜL / MERKEZ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Gökkafes'te son perde
 1 Mayıs gerginliği
 Demirellerden San'a dava
 Emine Hanım'dan 'kadınları karanlıktan kurtarın' çağrısı
 Trafik yarışması önerisi başına bela oldu
 Dünyanın fotoğrafı
 Feminizm korkusu
MEHMET TEZKAN
Taksim'i bir türlü aklayamadık
Taksim fobisinden...
EMRE AKÖZ
'Eşek şakası' azaldı
Şarkıcı Latif Doğan'a yapılan...
MEHMET ALTAN
Devlete soru sormak isterseniz...
'Vergi vermeyen oy...
AB 25'ledi Türkiye'ye 10 kardeş geldi
Türkiye’nin de aday olduğu AB ailesi, 10 yeni üyesini bugün resmen...
AB liderleri Türkiye'ye karşı ikiyüzlü
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Romano Prodi, Avrupalı...
Utanç tablosu: 0-1
Utanç tablosu: 0-1
Aralık sonunda en yakın rakibine 9 puanlık fark atarak futbol...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.