kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Geçmişle gelecek birleşiyor
Geçmişle gelecek birleşiyor
Öneriler

Geçmişle gelecek birleşiyor

Dekorasyonda geçmişle bugünü yorumlayıp, anılarla dolu mekanlar yaratabilirsiniz. Sandıktaki bir örtü ya da eski bir lamba harikalar evinizin havasını değiştirebilir
Her evin uzak ya da yakın bir geçmişi vardır. O eve adımınızı atar atmaz tarzıyla beraber bu izleri hemen hissedersiniz. Evin kendine has kokusuyla, duvarlarındaki tablolardan kullanılan mobilyaya kadar kendini fark ettiren bir özelliktir bu. Yaşayan insanların kişilikleri de sinmiştir evin içine. Çerçevelerdeki aile fotoğrafları, dedenizin küçükken yaptığı bir resim, büyükanneden yadigar kalan çatal bıçak takımı, babanızın ceviz yazı masası tanıklık ederler evin geçmişine.

Küçüklüğünüzde babanızın iş seyahatlerinden getirdiği irili ufaklı objeler, annenizle beraber yaptığı seyahatlerde toplanılan hediyelik eşyalar veya ilk maaşlarla alınmış hediyeler size o anların mutluluğunu hatırlatır. Sizin geçmişinizle bir köprü kuran bu anılar gerçek birer dost olurlar zamanla. Bu anılar sizin yer, zaman ve mekanla da bağlantı kurmanızı sağlarlar ve böylece yeni yerleştiğiniz bir evin en kısa sürede ve kolaylıkla benimsenmesine yardımcı olurlar. Bu anıların toplanması bir süre sonra sizi ister istemez iyi birer koleksiyoncu da yapabilirler. Etrafımda tanıdığım kişilerin topladığı objelerden ilkinin çoğunlukla böyle bir hikayesi vardır ve bu gerçekten de hiç unutulamaz.

NOSTALJİK ATMOSFER
Aileden kalan eski bir mobilya ya da zamanında size hediye edilmiş antika bir porselen çay takımını kullanırken sadece asıl güzelliğini değil yansıttığı dönemi ve stilini de beğeniriz. Bazen tek bir parça anı bile aynı döneme ait bir eşya koleksiyonunun başlangıcı sayılabilir. Böylelikle bu bir mekanın o dönemi yansıtan dekorla yeniden döşenirken eşsiz bir ilham kaynağı olabilir. Evinizin bu sayede, örneğin kartonpiyerler, 1900'ların şöminesi, Art Deko panolarla çok özel bir karakteri olur.

Bundan yola çıkarak yerleşim ve tasarımlarda bu temaya devam edilebilir. Mekan dekorasyonunda renkleri ve formlarıyla farklı dönemlere ait objelerle hoş bir karışım yaratılabilir. Antika bir koltuğa modern ama uygun çizgide bir kumaş kaplatabilirsiniz. Modern bir salonun bir köşesine koyacağınız eski bir dolabı CD'lik olarak kullanıp, çok orijinal bir köşe yaratırsınız. Gene modern bir okuma odasını antika bir ayaklı lamba ile zenginleştirebilirsiniz. Çeyiz sandıklarından çıkardığınız bir kumaşı, yatak odanız modern de olsa rahatlıkla yatak örtüsü olarak kullanabilirsiniz. Eski objelerle donatılmış mekanlarda doğal olarak nostaljik bir atmosfer hissedilir.

Bu objeler çoğunlukla elde ince bir titizlikle, göz nuruyla yapılmış, boyanmış, dikilmiş, sanat ve sevgi taşıyan eserlerdir. Maddi değerlerinden çok bizler için bu anlamda çok daha fazla manevi değerler taşırlar. Geçen hafta sonu çekmecelerimi karıştırmakla epeyce vakit geçirdim. Neler saklamışım meğer... Neredeyse unutulmuş zarfların, küçük torbaların, kutuların arasından elime geçen her şeyin bir hikayesi var. Bazıları hoş anılar taşıyor, bazıları ise hüzünlü, eşim ve oğlumla da paylaştım bu duyguları.. Sonra da hep beraber içlerinden bir kısmını değerlendirmeye karar verdik. Bazıları çerçevelendiler, bazıları tamire götürüldü...

Bugün için eski mobilyaların ya da elektrikli aletlerin hoş formları, hikayeleri ve cazibeleriyle içimizde hissettirdikleri sıcaklık devamlıdır. Bu objeler modern dekorun devamlılığının da bir nevi garantisi sayılabilir. Yani eskiyecek, yenilenecek ve değerlenecek. Kalıcı olacak, tıpkı anılarımız gibi... Zamanında çok iyi etüd edilerek üretilmiş, sağlam bir sandalye, rahat bir koltuk, masif yemek masası, küçük objeler ya da gene zamanın tekniğiyle üretilen ve hayli fonksiyonlu mutfak, bahçe aletlerinin bugün bazı üreticiler tarafından kopyalandığını ve çok sayıda alıcı bulduğuna tanık oluyoruz.

Buradan anlıyoruz ki, bir ürünün cazibeli olması için illa ki eski olması da gerekmiyor. Ürün yeni üretilmiş de olsa, önemli olan o ilk düşüncenin ve tasarımın sürekli albenisidir. Şöyle bir çevrenize baktığınızda eskisinin benzeri tost makinelerini, elektrikli vantilatörleri, telefonları, Thonet iskemlelerinin günümüze uyarlanmış örneklerini görebiliyoruz. Ayrıca o eski diye bir kenara bıraktığımız mobilyaların çoğu bugün piyasada "üstün" tekniklerle üretilmiş pek çok mobilyadan sağlam labiliyor. Kısacası yeni teknoloji her zaman eskisinden daha iyi anlamında değil, bunu unutmamalıyız.

Meltem Etcheberry

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Garo Mafyan Paşa'yı unutamıyor
 Erkekler de küçük köpek sever
 Ücretsiz, adrese teslim köpekler
 Sokak hayvanları yararına sergi
 Kadının beyaz kurtarıcısı
 Bizans'ın kültür izleri
 Her Rus, Nataşa değildir
 Ekran aşkları can sıkıyor
 Edebiyat dünyamız yenilerle canlanacak
 Haftanın Kitapları
 Ajanda
 Dans günleri başlıyor
 Küçük, rahat ve çok seksi
 Onu hiç böyle görmemiştiniz
 Hiçbir albümüm 1 milyon satmaz
 Heidi, Pollyanna ve Ayşegül
 Bırakın öyle kalsın
 Vakko yaza sürpriz bir isimle "merhaba" dedi
 Jean'de geçmişe dönüş
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Yanına ayran mı kola mı alırsınız?
Gözlem(e) lere,...
ŞAFAK KARAMAN
Akademik jüri
Renklicam müzik dünyasına yeni yıldız...
KENAN ONUK
Dvorak ve Mischa Maisky
Günümüzün en önemli...
Büyümek istemeyen bir çocuk
Büyümek istemeyen bir çocuk
J.M. Barrie'nin 100 yıl önce Londra'da yazılmış ve sonra sahnelenmiş...
Gelin ve Bill'in buluşması
Gelin ve Bill'in buluşması
"Kill Bill"in ikinci bölümü sinemaseverleri fazla bekletmedi ve...
Ege yemekleri cenneti
Tire'deki Kaplan Restoran kolay kolay başka bir yerde...
Pastalı, börekli çikolatalı diyet
Diyetisyen Selahattin Dönmez, yeni çıkardığı "Farketmeden Diyet"...
Ralli pistlerinin en hızlı ailesi
Ayça ve Merve Hasbay Türk ralli dünyasının ilk kadın pilotları değiller. Ancak...
Köleler kurtuldu artık sıra bizde
Uzun zamandır dünyayı etkisi altına alan capoeira rüzgarı Türkiye'de de esiyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.