kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
 
İyi bir yıl için Kıbrıs'ta işlem tamam, sırada ABD faizi ve AB var
Faizi AB heyecanı törpüler

İyi bir yıl için Kıbrıs'ta işlem tamam, sırada ABD faizi ve AB var

Ekonomide üstüste iki yıl devam eden iyileşmenin devamının gelmesi ve normalleşmenin iyice yerleşmesi için bu yıl aşılması gereken bazı ana eşikler vardı. Bir kaç aydan beri Kıbrıs'la yattık Kıbrıs'la kalktık. Şimdi bu olayı geride bıraktığımıza göre, ekonominin, mali piyasaların ve 2004 yılının durumuna daha uzun vadeli bakabiliriz.
* Kıbrıs, AB için bir artı- Kıbrıs'ta referandumda Türk tarafının Annan Planı'na evet demesiyle bu eşiklerden biri daha başarıyla atlatıldı. Artık Türkiye'nin AB yolunda Kıbrıs çözümsüzlüğü engeli yok. Aksine Rum tarafının hayır demesinin de sonucu olarak çözümü isteyen ve bunu zorlayan taraf olarak hem KKTC ekonomik izolasyondan kurtulacak, hem de Türkiye dış politika alanında net bir başarıya imza atmış olacak.
Kıbrıs'ta ortaya çıkan durumun mali piyasalar ve ekonomi için en önemi yanı, yılsonunda AB kapısının aralanmasında Türkiye'nin artılarından biri haline gelmesi. Bu yönüyle olumlu bir gelişme. Ancak daha önce anketler ortaya koyduğu için mali piyasalarda "Bir evet, bir hayır" fiyatların içine girmişti. Bu anlamda sürpriz yok, olumsuz şok da. Eğer piyasalarda bir hareket olacaksa, bu, hükümetin AB konusunda atacağı yeni adımlara, Kıbrıs sorununun ardından siyasi, ekonomik reformlara hızla girmesine bağlı olacak.
* Seçimin ekstra yükü yok- Ekonominin bu yıl atlayacağı bir eşik de seçimlerdi. Seçim ekonomisinin dozu kaçırılarak bütçe hedeflerinden ve ekonomik programdan sapılıp sapılmayacağı, sapılırsa seçim sonrasında işlerin yeniden toparlanıp toparlanmayacağı önemli bir riskti ve 2004 yılı performansını etkileyecekti. 8 Nisan'da açıklanan üç aylık bütçe sonuçları, 2004 yılında hedeflerden bir sapma olmadığını, seçimin ekstra bir yük getirmediğini ortaya koydu. Yılbaşında asgari ücret ve sonrasında emekli maaşlarına yüklü zamma bazı kamusal ürünlere zam yapılarak ve ödeneklerin kısılmasıyla kaynak bulundu. Hükümet, seçim öncesinde bu zamları yaparak ve IMF'nin 7. Gözden Geçirme için bazı şartları yerine getirerek, programdan sapmadı.
* NATO zirvesi etkisi- Yılbaşında hesapta yoktu. Ancak ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi ile Türkiye daha da önemli hale geldi. Türkiye'nin Büyük Ortadoğu Projesi içinde kendine biçilen rolü kabul edip etmeyeceği bu zirveyle netleşecek. Burada yapılacak tercih aynı zamanda Türkiye'deki asker-sivil dengesini de etkileyebilir. Projenin kabülü askerlerin etkisini artırabilir. Aynı zamanda Türkiye'nin AB nezdindeki önemini de. AB kapısının aralanmasında NATO'nun Türkiye toplantısının ve Büyük Ortadoğu Projesi'nde üstleneceği rolün payı olacak gibi görünüyor. Bu yönüyle Haziran sonunda İstanbul'da yapılacak Nato Zirvesi'nin mali piyasaları olumlu veya olumsuz etkilemesi beklenebilir.
* AB heyecanı sürer mi?- Türkiye, Kıbrıs'ta attığı adımla AB'den tarih almak için hanesine bir artı daha yazdırdı. Ancak tarih verme aşaması yaklaştıkça AB'nin tutumu giderek netleşecek. Aralık ayında tarih verilip verilmeyeceğini ya da özel statü gibi bir çözüme zorlanıp zorlanmayacağını, Türkiye'nin üyeliğine karşı olan ülkelerin gücü belirleyecek. Avrupa Parlamentosu seçimleri nedeniyle bazı çatlak seslerin gelmesi önümüzdeki haftalarda umut kırıcı olabilir. Bu nedenle AB etkisi bir süreliğine bir ölçüde zayıflayabilir.
Bu sırada ABD faiz etkisi öne geçebilir ve piyasalar dalgalanabilir. Ama şu ana kadar geldiğimiz aşama, ekonomide üçüncü iyi yılı yaşama ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor. Bir kötülük olacaksa da, AB kaynaklı olacak ve gelecek yılı etkileyebilecek. Seçim ve Kıbrıs eşiklerinden sonra sırada FED'in faiz artırımı eşiği var. Bunun ardından son ve en büyük eşik AB gelecek. Piyasalarda risk de, beklenti de bitmeyecek.
* Sonuç- "Dağına dayandın, karına da dayan" Türk Atasözü



YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yine tarih yazdık, ekonomisi büyürken sermaye piyasası küçülen tek ülkeyiz   / 23-04-2004
 Devletin borcu artarken, borçların sürdürülebilirliği nasıl iyileşiyor?   / 22-04-2004
 Kurtuluş Türkiye'yi satmakta!   / 21-04-2004
 Dış ticaretten ilk ciddi S.O.S işareti   / 20-04-2004
 Piyasalarda iyi haber ihtiyacı   / 19-04-2004
 Borsanın en büyüğü çekiliyor, şapkayı önümüze koyup düşünme zamanıdır   / 16-04-2004
 Sabancı halefinin yeni misyonu dünya markası yaratmak olmalı   / 13-04-2004
 O bir sanayi imparatoruydu   / 12-04-2004
 Doların düşmesi de, yükselmesi de zor   / 09-04-2004
 Türkiye'de işsizliğin çaresi neden ABD'deki istihdam artışında   / 08-04-2004
GÜNTAY ŞİMŞEK
Ticarette Çin tehdidi
Uzun bir süredir Türkiye'deki bir...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
İyi bir yıl için Kıbrıs'ta işlem tamam, sırada ABD faizi...
Atalarını 89'uncu kez şafak ayini ile andılar
Anzaklar, 89 yılönce atalarının büyük kayıplarverdiği Anzak koyunda...
Limanda operasyon
Karaköy Limanı'nı mesken tutan uluslararası fuhuş şebekesinin...
"Derin" düşünce
28 Nisan, Ender Mermerci'nin küçük kızı Derin'in doğum günü.
Sosyetede Demi modası!
Sosyetede Demi modası!
Ünlü Amerikalı oyuncu Demi Moore'un giydiği Tom Ford'un Yves...
IMKB
E: 18,586 D:% -4.35
DOLAR
S: 1,375,000 D:% 0.15
EURO
S: 1,630,000 D:% 0.37
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.