kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Servet Yildirim @ SABAH
 

Bizde bankacılık neden pahalı?

Yatırımların hızlanması yönünde hafta içinde önemli bir adım atıldı. Devlet Bakanı Ali Babacan ticari kredilerdeki kaynak kullanımı destekleme fonu (KKDF) kesintisinin kaldırılacağını açıkladı. Böylece 2001'den bu yana niyet mektuplarında yer alan bankacılık kesimi aracılık maliyetlerinin azaltılması yönünde de bir adım atılmış oldu.
Türkiye'de bankacılık işlemleri üzerinden alınan vergi, fon kesintisi, harç ve zorunlu karşılıklar diğer bir çok ülkeye göre oldukça yüksek. Maliyeye bu kesintiler sayesinde önemli bir gelir giriyor ancak bankalar bu yüksek bedeli sonuçta kredi müşterisine yansıttığı, kredi müşterisi de bu tür finansman giderlerini ürettiği mal ve hizmetin fiyatına eklediği için sonuçta bedelini geniş bir kesim ödüyor.
Kaynakları sınırlıyor
Bugün 100 liralık kaynak toplayan bir banka kesintiler ve zorunlu karşılıklardan sonra bunun ancak 89 lirasını kredi olarak kullandırabiliyor. Bu krediyi kullanan bir yatırımcı ise faizle birlikte neredeyse yarısı kadar bir maliyet ödüyor. Yani, yüksek aracılık maliyetleri hem bankaların yatırımcılara kullandırabilecekleri kaynakları sınırlıyor, hem de yatırımcıların maliyetlerini artırıyor.
Bankalar bu tür yüklerden kurtulmak için işlemlerini yurt dışına kaydırırken, imkanı olan yatırımcılar daha ucuz maliyetlerle dışarıdan borçlanma yoluna gidiyorlar. Sonuçta, böylelikle kendi mali sistemimizi kendimiz daraltmış oluyoruz.
Bankacılar, bu tip yükleri yedi ana başlık altında topluyorlar: Enflasyon vergisi, işlem vergileri, gelir ve kurumlar vergisi, TMSF primi, sivil savunma fonu, mevduat zorunlu karşılıkları ve sosyal güvenlik ödemeleri. Şu ana kadar bunların bir kaçına yönelik somut adım atıldı. Enflasyon muhasebesi uygulamasının vergi mevzuatına girmesiyle enflasyon vergisinin etkisi kaldırıldı. İşlem vergilerinde ise damga vergileri kaldırılırken, ticari kredilerdeki fon kesintisinin kaldırılması için tarih belirlendi. Bunun dışındaki yüklerin tamamı hala duruyor.
Örneğin banka sigorta ve muamele vergileri. Bu vergiler Türkiye'deki toplam vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 3.5'ini oluşturduğu için Maliye bunlardan bir türlü vazgeçemiyor.
Kamu rahatlar
Eğer vazgeçebilseydi ne olurdu? Çalışmalar gösteriyor ki, aracılık maliyetlerinin azaltılması orta ve uzun vadede kamuyu hem gelir hem de maliyet yönünden olumlu etkiliyor.
Bundan bir süre önce BDDK, Bankalar Birliği ve bankalardan temsilcilerin katılımıyla'Türk bankacılık sektöründe aracılık maliyetlerinin azaltılması' başlıklı bir çalışma yapıldı. BDDK başkan yardımcısı Ercan Türkan'ın başkanlığındaki çalışmada, aracılık maliyetlerinin azaltılmasının ekonomik büyümeyi hızlandırıcı etki yaptığı belirtiliyor. Çalışmanın sonuçları arasında bu yüklerin azaltılmasının kamunun borçlanma maliyetini de aşağı çekeceği yer alıyor.
Bu yüklerin azaltılması için bir neden daha. Aracılık maliyetlerinin düşürülmesi finansal hizmet maliyetini azaltacağı gibi, bu tür hizmetlere olan talebi de artırır. Bu ise ekonomideki kayıtdışılığa karşı bir adımdır. Sonuçta maliyenin toplayabileceği vergiyi artırır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İmar komisyonun başına Fransız   / 22-04-2004
 IMF'li mi IMF'siz mi?   / 17-04-2004
 Birleşme yükünü kim çekecek?   / 15-04-2004
 Yatırımcıyı ürküten 3 belirsizlik   / 10-04-2004
 Verimlilik artışı ve riskler   / 08-04-2004
 Gelenekseller organizelere karşı   / 06-04-2004
 Bizde bankacılık neden pahalı?   / 03-04-2004
 Büyümenin önündeki riskler   / 01-04-2004
 Seçimin ardından   / 30-03-2004
 Seçimden sonra ekonomi   / 27-03-2004
GÜNTAY ŞİMŞEK
Kalaşnikoflarda gizli el nerede?
Türkiye'de haberin...
SERVET YILDIRIM
Kıbrıslı Türkler için tarihi gün
Aylardır beklenen gün...
Anahtarını değiştirip dükkânını soydular
Mardin'de camide abdest alan kuyumcunun ceketinin cebindeki anahtarı...
Atatürk'ün 700 çocuğu buluştu
Mustafa Kemal'in Türk sanayiinin temellerini atmak için seçip...
Dışarı çıkma yasağı
Dışarı çıkma yasağı
Bir anda yıldızı parlayan Amerikalı manken Noella, yaşadığı aşklardan...
Görgüsüz Hasman!
Görgüsüz Hasman!
Geçenlerde Honda Alpet Cup'ın tanıtım gecesine sevgilisi Eda Taşpınar...
IMKB
E: 19,432 D:% 0.84
DOLAR
S: 1,372,000 D:% -0.51
EURO
S: 1,627,000 D:% -0.61
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.