kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tavadaki Tehlike
Tavadaki Tehlike
Kızarmış patates fişlenecek mi?
Akrilamid'in nasıl oluştuğu bilinmiyor

Tavadaki Tehlike

Dikkat! 'Akrilamid' sözcüğü size uzak olabilir ama midenize çok yakın! Patates kızartmaları ve cipsler, kanser yapıcı olduğu kesinleşen 'akrilamid' adlı kimyasal madde kaynıyor. Yani, kızartma tavalarımızda sebze yerine tehlike pişiriyoruz.

Amerika alarmda
Dünya, kansere neden olduğu kesinleşen 'akrilamid'i tartışıyor. Patates kızartmalarının içindeki, varlığı tescillenen bu kimyasal madde, fast food beslenme kurbanı Amerikalılar'ı alarma geçirdi. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 'akrilamid'; cips, patates kızartması gibi nişastalı besinlerde 120 derecenin üzerinde pişirildiği zaman ortaya çıkıyor.

AB desteği
Amerika, özellikle fast food zincirlerinde satılan patateslere "kanser uyarısı" taşıyan etiketler yapıştırma aşamasında ancak durum Türkiye için çok yeni. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, AB tarafından iki hafta önce sağlanan fonla, yiyeceklerdeki 'akrilamid' oranlarını araştırmaya başladı.

Uyarı yapılsın
Bazı ABD'li uzmanlar, ateş bulunduğundan beri insanlığın 'akrilamid'li gıdalar tükettiğini iddia ederken, hukukçular da 'halkın uyarılması' gerektiğini savunuyor. Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Petek Ataman ise 'akrilamid'le ilgili uyarı etiketi yapıştırmak için henüz çok erken olduğunu söylüyor: "Önce, hangi orandaki akrilamidin kanser yaptığı kesinleşmeli."

Hangi yiyecekler?

Tübitak'ın inceleyeceği gıda maddeleri arasında, kızarmış patates dışında bebek mamaları, bisküvi çeşitleri, kuruyemişler ve ızgaralar bulunuyor. AB, 23 araştırma merkezinin katıldığı projeye 4.2 milyon Euro destek sağlıyor. TÜBİTAK'ın elde edeceği veriler, 3 yıllık projenin sonunda besinlerdeki ideal akrilamid oranının belirlenmesinde kullanılacak.

Sonat Canidar

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Güneş gözlüğü sezonu başladı
 Police'in yeni yüzü yine Beckham
 Yardım ederek hayata hazırlık
 Hem yeni arabası oldu hem parası elinde kaldı
 Dövmelerinden anlam fışkırıyor
 Hülya'dan 'sanatçıdan dost olmaz' semineri
 Çapkınlık evrenseldir
 Hollywood doğuruyor
 Melekler Adası
 Giymediklerinizi bağışlayın
 Bardaklara renk katan Çatlatma Tekniği
HAKAN & UTKU
Yurttan 23 Nisan haberleri
* Bursa'da 23 Nisan...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Vişneli sakızlı sütlaç
1 su bardağı...
REFİK DURBAŞ
Çocukluğa armağan kitaplar
Çocukluğumda ilk okuduğum...
Anahtarını değiştirip dükkânını soydular
Mardin'de camide abdest alan kuyumcunun ceketinin cebindeki anahtarı...
Atatürk'ün 700 çocuğu buluştu
Mustafa Kemal'in Türk sanayiinin temellerini atmak için seçip...
Çocuk suçlarında artış korkutuyor
Değişen sosyo-ekonomik koşullarla artan çocuk suçları toplum...
Dışarı çıkma yasağı
Dışarı çıkma yasağı
Bir anda yıldızı parlayan Amerikalı manken Noella, yaşadığı aşklardan...
Görgüsüz Hasman!
Görgüsüz Hasman!
Geçenlerde Honda Alpet Cup'ın tanıtım gecesine sevgilisi Eda Taşpınar...
En güzel diva
En güzel diva
Müziğin divaları ünlü müzik kanalı MTV'nin yan kuruluşu olan VH1'de...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.