kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
 

Akdeniz şöleni

Hatice, olağanüstü bir Akdeniz sofrası hazırlamıştı. Bu her Kıbrıs'a gidişimde tekrarlanan bir ayin gibiydi. Taze baklaları çiğ olarak yemekle kalmayacak, bahçenin köşesinde kendi halinde toprağa yayılmış olan enginarları da keskin bir bıçakla önce dörde bölecek, sonra da çanağındaki etini atıştıracaktık. O zamana kadar enginarı kendi mekanında görmediğimi fark ettim. Enginar, toprağı zengin, iklimi yumuşak, havası nemli Akdeniz diyarlarının bitkisiydi. Ev yapımı koca humus tabağı da kendinden emin lezzetiyle masanın üzerinde uzanıyordu. Baklaları kıracak, enginarların etli bölümlerini kemirecek, humusu atıştıracaktık. Ama peki, ne içecektik? Turgay, varını yoğunu sunmaya çalışan bir sevecenlikle içkilerini sayıp döküyordu... Buzdolabının dipfrizinde durup da donmayan Rum rakısı ile küçük kadehlerini kapıp getirdi. Sonra da Kıbrıs'ın ünlü konyağına geçildi.

***

Kemal beni, kıyıları yalaya yalaya bu aile yemeğinin yendiği Kayalar Köyü'nün yeşilliğine, mavi denizine getirmekle kalmamış, Hatice'nin tavuk etinden yaptığı şeftali kebaplarını mangalda pişirme işini de üstlenmişti. Haluk ile Ahmet daha sonra geldi. Naci ise kestiriyordu. Kormacık Burnu'ndaki pazar şöleni devam ediyordu.

***

Ahmet, üstünü kiremitlerle örttüğü mangalına üç aydır yuvalanıp, sekiz dokuz yavru doğuran kuşun hikayesini eksilmemiş bir heyecan ile anla tıyordu. Ana, oraya minnacık bir delikten girip yuvalanmış, sonra da yavruları doğurmuştu. Ahmet ise onun üç aydır doğadan toparlayıp getirdiği kılcal yünler ile yavrularına yaptığı yuvayı, bu yuvanın keyifli şaşkınlığını paylaşıyordu. Gidip, kuşları görmeye karar verdik. O sırada Naci de geldi. KKTC'nin soyulan bankalarını, talan edilen ekonomisini, rantçılığını da onun ağzından dinledik.

***

Kuşlar gerçekten bir tanrısal mucizeydi... Kiremitleri usulca kaldırdığımızda, annelerinin sarmaladığı yün tüylerinden yapılmış yuvalarında minik kuşların minnacık yavrularını gördük. Annenin o delikten mangala girebilmesi insanı hayrete düşürüyordu. Kemal yeniden direksiyona geçti. Marunit köyüne uğramak ayinin bir parçasıydı. Yorgo, Ninna ve Maria oradaydı... Üstelik bu kez beni bir de sürpriz bekliyordu... Geçenlerde Yorgo'nun Yeri'nde yediğimiz yemekte çektirdiğimiz resimlerden birini Başaran büyütmüş ve Maria'ya hediye etmişti. Baktım, Maria ile beraber çektirdiğim o resim restoranın duvarında. Ninna'nın hafif bir rahatsızlığı nedeniyle bu sene hamursuz pastası yapamamışlardı. Maria'nın tanrısal güzellikteki yeğeni Aleks parmağını emerek, masanın altında uykuya geçiş denemeleri yapıyordu.

***

Kendimi Güzelyurt'un portakal bahçelerinde portakalları toplarken buldum. Muhteşem mönünün finali gibiydi.

***

Bugün pazar... Ben, kıra kıra yenilen taze çiğ baklalar, toprağından koparılan enginarlar, ağaçlardan toplanan portakallar, Rum rakısı, Kıbrıs konyağı, humus, şeftali kebabı, Kemal, Hatice, Turgay, Haluk, Ahmet, Naci, Ninna, Maria, Aleksi hepsiyle birlikte bir Akdeniz Şöleni yaşadım... Bu yazı onun hikayesidir...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İzmit'in bilinmeyen tarihi   / 11-04-2004
 Bir meydan, bir heykel, bir yazar...   / 04-04-2004
 Neden sinirlisiniz?   / 28-03-2004
 Deniz hamamı   / 21-03-2004
 Akçaabat köftesi...   / 14-03-2004
 Meğer cinayet anında orada değilmişim...   / 07-03-2004
 Tanrıtanımazlık Dersi   / 29-02-2004
 Tarihe cinsiyet açısından bakmak...   / 22-02-2004
 Duygu değişir mi?   / 08-02-2004
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Bağdat Caddesi'nde küçük kadınlar yürüyor, yaşları...
MEHMET ALTAN
Akdeniz şöleni
Hatice, olağanüstü bir Akdeniz sofrası...
YASEMİN TAŞKIN
Erken Veda
Sakıp Sabancı hem Anadolulu hem yenilikçi bir...
Şimdi sofralarda kuşkonmaz zamanı
Sağlığa yararları saymakla bitmeyen kuşkonmaz, mayıs başından haziran sonuna...
Beş çayında buluşma
Farklı lezzetler sunan Cafe Linzer, her ay Kalamış'taki şubesinde bir sanatçıyı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.