kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Meraklısı çok ama bir tek satıcısı var
Meraklısı çok ama bir tek satıcısı var


İstanbul'da benzerlerinden çok farklı bir otomobil galerisi var. Sadece klasik otomobil alıp satılan ve bir galeriyi değil müzeyi andıran mekandaki en yeni otomobil 25 yaşında. Klasik otomobil tutkunu olup da buraya uğramayan yok
Türkiye'de klasik otomobil meraklıları her geçen gün artıyor. Bir zamanlar parçası bulunmuyor, çok benzin yakıyor diye hurdaya çıkarılan, hatta motoru değiştirilip uzun yıllar İstanbul'da dolmuş olarak kullanılan klasik otomobillere, günümüzde son model otomobiller kadar, belki de daha fazla değer veriliyor. Sayıları sürekli azalan klasik otomobillere merak saldınız ve almak istiyorsunuz, peki nereden alacağınızı biliyor musunuz? İstanbul'da klasik otomobil satan tek bir galeri var.

Suadiye'de Ersözlü Otomotiv, tam 15 yıldır sadece klasik otomobil alıp satıyor. Meraklıları için tek adres olan Ersözlü Otomotiv'in sahibi Kaya Ersözlü klasik otomobil tutkunu. Şu anda 20 tane galerisinde 160 tane de internet adresinde satışa sunduğu klasik otomobili bulunan Kaya Ersözlü'ye önce ilgiyi soruyoruz. "Klasik otomobillerin çok meraklısı var ve her geçen gün de artıyor. Üstelik sadece İstanbul ve büyük şehirlerden de değil, neredeyse Türkiye'nin her yerinden alıcı çıkıyor. Ayrıca Almanya, Hollanda, İsviçre, Belçika gibi ülkelerden de isteyenler oluyor."

VERGİ KALKMALI
Türkiye'de tek olduğunu, bu yüzden de bütün meraklı ve koleksiyonerlerin mutlaka galerisine uğradığını söyleyen Ersözlü, ilginin büyük olmasına rağmen klasik otomobillerin çok azaldığını söylüyor. Ersözlü, "1998 yılına kadar bu otomobillere gümrük vergisi yoktu. O yüzden de Amerika'dan ve Avrupa'dan getiriliyordu. Ancak yüzde yüze varan vergiler yüzünden artık kimse yurtdışından getiremiyor. Büyük koleksiyonerler ve müzeler de aldıklarını bir daha satmıyor. Dolayısıyla sirkülasyon da fazla olmuyor.

Bu otomobillere uygulanan gümrük vergileri kalkmazsa herhalde en fazla on yıla kadar ben bu işi bırakmak zorunda kalırım" diyerek dert yanıyor. Kaya Ersözlü'ye şimdi de bu otomobillerin meraklılarını soruyoruz. "Genç, yaşlı, zengin, fakir her türlü meraklı var. Parası olanlar birden fazla otomobil alıp garajında saklıyor. Bütçesi kısıtlı olanlar bir tane alıp, imkan buldukça değiştirip daha iyisini alıyor." Ersözlü'nün anlattığına göre bir kere klasik bir otomobile binen kişi bir daha bırakamazmış. "Bu otomobiller, çok sağlam, çok güvenli, çok konforlu ve özeller. Yola çıktığı zaman herkesin gözü otomobilde oluyor. Bu ilgi sahibinin çok hoşuna gidiyor. Bir de bindiği otomobilin bir döneme tanıklık ettiğini, sayısının onlu rakamlarla ölçüldüğünü bilmek gururlandırıyor. İşte bu yüzden klasik otomobil vazgeçilmez oluyor" sözleriyle bu iddiasını dile getiriyor.

Bu arada Kaya Ersözlü çok ilginç bir konuyu değiniyor ve kadınların klasik otomobillere "metres" gözüyle baktıklarını söylüyor ve ilginç hikayeler anlatıyor; "Ben burada birçok kavgaya şahit oldum. Klasik otomobil sahipleri otomobillerine gözü gibi baktığı için eşleri veya sevgilileri kıskanıyor. Partnerinin 40 yaşında bir otomobile 40 bin dolar vermesini kabullenemeyen kadınlar, engellemeye çalışıyor ve tartışma çıkıyor. Bu tartışma, ya erkeğin eşine yeni bir otomobil ya pahalı bir hediye alma sözüyle ya da vazgeçti gibi görünüp sonra yalnız gelmesiyle sona eriyor."

10 BİN DOLARDAN BAŞLIYOR
Nisan ayında klasik otomobillerin sezonu başladığını belirten Ersözlü "En fazla satışı, nisan, mayıs ve haziran ayında yaparız. Çünkü bu otomobillere daha çok yazın binilir. Çünkü kışın yağmurda, çamurda kimse otomobilini çıkarmaz. Cabrio'su olanlar otomobillerinin üstünü açıp özellikle haftasonları gezmeye çıkarlar. Dolayısıyla yaz aylarında yollarda bu otomobillerden çok görürsünüz. Görenler de etkilenip soluğu benim galeride alırlar" diyor. Söz satışlardan açılmışken klasik otomobillerin fiyatlarını merak ediyoruz. Markası, modeli ve özelliğine göre otomobiller 10 bin dolardan başlayıp 70 bin dolara kadar çıkıyormuş.

1940-1950'li yıllara ait Chavrolet Corvette'ler şu anda en pahalı klasik otomobillermiş. 10 bin dolar civarında satılanların da dört kapılılar olduğunu öğreniyoruz. Bazı otomobiller de alıcısından dolayı çok pahalı oluyormuş. Şöyle ki, bazıları çocukluk veya gençlik yıllarında hatırası olan bir otomobili alma istiyormuş. Yani markası, modeli ve rengini söylerek öyle bir otomobil arıyormuş. Alıcının isteklerine uyan otomobil bulduğunda da sahibi satmak istemese bile değerinin iki katı fazla para verip alıyormuş.

Adeta bir müze gibi olan ve satın alma imkanı ve niyeti olmayanların bile görmek için uğradığı galerini sahibi Kaya Ersözlü'den son olarak ilk kez klasik bir otomobil alacak olanların nelere dikkat etmeleri gerektiğini soruyoruz. "Ucuz olsun diye masraflı otomobil almasınlar. Sonra aldıkları otomobil toparlamak için verdikleri para kadar masraf etmek zorunda kalabilirler. Dört kapı bir klasik otomobille başlasınlar, ilk otomobilleri spor olmasın. Sonra maddi durumları elverdiği ölçüde özellikli bir otomobil almaya baksınlar."

Önümüzdeki on yıl içinde klasik otomobil fiyatlarının çok artacağını söyleyen Ersözlü, şimdiden alanların büyük paralar kazanacağını iddia ediyor.
DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Egzersizle güç kazanın
 Kalp ve kanserden ölümler tarih olacak
 Tıptaki yeni tedavi yöntemleri
 İbn-i Sina'dan günümüze tıp
 Karizma yetse Kadir İnanır antrenör olurdu
 Özal ve Sabancı hep başroldeydi
 Raylardaki beş yıldızlı otel
 Huzurlu oteller artık Türkiye'de
 Diplomalı balıkçılar av peşinde
 Ankara'nın rehberi
 Kent gürültüsü hasta ediyor
 Dans ederek iyileşin
 Sanatta soytarı figürü
 Anti aging için ölçülü egzersiz
 Tahran'da trafik ve din çelişkisi
 Ben küçükken hep...
 Metabolizmanızı yormaktan vazgeçin
 Gazeteciler her gördüklerini yazsa fırtınalar kopardı
 İki eski dost, iki ışık avcısı
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
ÖNCEL ÖZİÇER
Boş tenekeyim, ağlarım!
Mutsuz olmanın nedeni, mutlu...
REFİK DURBAŞ
Matbaa, yangını söndürür müydü?
Alpay Kabacalı,...
Arabesk deyimi beni tanımlamaya yetmez
Arabesk deyimi beni tanımlamaya yetmez
6 yaşında keman ve mandolin dersleri almaya başlayan, 7 yaşında...
5 yıl sonra aynı kader
Ailesi Kosova'dan kaçarken anne karnında olan ve Türkiye'de doğan...
Yemeğe misafir çağırabilirsiniz
Yemek yazarı Sunay Babahan, "Kim Korkar Yemekli Misafirden" adlı...
Şimdi sofralarda kuşkonmaz zamanı
Sağlığa yararları saymakla bitmeyen kuşkonmaz, mayıs başından haziran sonuna...
Beş çayında buluşma
Farklı lezzetler sunan Cafe Linzer, her ay Kalamış'taki şubesinde bir sanatçıyı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.