kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
DEP kararı AB Raporu'nda
DEP davasını anti-reformcu kamp kullandı

Avrupa Parlamentosu, İnsan Hakları Ödülü verdiği Leyla Zana'nın serbest bırakılmamasını sert bir kararla kınadı. Kararda "DEP davasını Türkiye'de reformları engellemek isteyenler kullandı" dendi ve siyasi af istendi.

***

DEP kararı AB Raporu'nda

Avrupa Parlamentosu'nun tavsiye kararında, 'DEP davasının, Türkiye'de reformları engellemek isteyenler tarafından kullanıldığı' vurgulandı ve siyasi mâhkumlara genel af talep edildi.

Avrupa Parlamentosu (AP), Sakharov İnsan Hakları Ödülü verdiği Leyla Zana'nın serbest bırakılmamasına sert çıktı. AP'de kabul edilen bir tavsiye kararında, "DEP davasının, Türkiye'de reformları engellemek isteyenler tarafından kullanıldı" görüşü dile getirildi. AP aldığı tavsiye kararında, DGM'nin verdiği mahkumiyetin, "Türk hükümetinin adli sistemle ilgili başlattığı reformlara açıkça tezat teşkil ettiği vurulandı.AP, AKP hükümetine bir çağrı yaparak, siyasi görüşleri yüzünden mahkum olan herkese genel af çıkartılmasını istedi. Eski DEP milletvekillerinin yeniden 15'er yıl hapis cezalarına çarptırılması, AP'de tartışıldı. 'DGM kararının kınandığı' AP kararında, DEP davasının Türkiye yargı sistemiyle AB yargı sistemi arasında farkı göstermek açısından de örnek teşkil ettiğine ifade edildi. DGM'lerin kaldırılması için hükümete ve TBMM'ye çağrıda bulunulan AP, Yargıtay'ın mahkumiyet kararını bozmasının umut edildiği belirtildi. Ankara 1 No'lu DGM'nin, kapatılan DEP eski milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak'ı, yeniden yargılandıkları davada yeniden 15'er yıl ağır hapis cezasına çarptırıldığı davanın, Türkiye hakkında müzakere tarihinin verilmesi için büyük önem taşıyan AB Komisyon raporunda da yer alacağı belirtildi. AP, yargı ve idari mekanizmanın reformlara ayak uyduramadığını vurguladı.

Guantanamo Benzetmesi
AP'de konuşan AB Komisyonu temsilcisi Paul Nielsen, DGM'nin kararının, Türkiye'de yapılan reformların uygulamadaki eksikliklerini ortaya koyduğunu belirtti. DGM'leri '11 Eylül esirleri'nin tutulduğu Guantanamo'ya benzeten Nielsen, "DGM'lerin tamamen kaldırılması veya Avrupa standartlarına getirilmesi gerekir. Bu konunun hükümetin gündeminde olduğunu biliyoruz" dedi.

Aralıkta Fatura Edilebilir
Türkiye'ye yakınlığıyla tanınan AP milletvekili Andrew Nocholas Duff, verilen cezanın Türkiye açısından hayati önem taşıyan Aralık 2004 Zirvesi'nde fatura edilebileceğinden endişe ettiğini belirtti. Duff, "Bu kararın faturası, Aralık Zirvesi'nde Türkiye'nin karşısına çıkartılırsa kimse şaşırmasın" dedi. "Karar yüzünden hükümetin eleştirilemeyeceğini' ifade eden Avusturyalı Sosyalist parlamenter ve AP'nin eski Türkiye raportörü Hannes Swoboda da, yargı ile idari mekanizmanın reformlara ayak uydurması gerektiğini söyledi. AP Sosyalist Grup üyesi Ozan Ceyhun da, DGM'nin kararını, 'Türkiye'ye zarar veren bir gelişme' olarak değerlendirdi. Bu kararla Almanya, Fransa ve Avusturya sosyal demokrat partilerinin işlerinin daha da zorlaştığı ifade eden Ceyhun, Türkiye'yi savunan partiler olarak AP seçimlerinde seçmenlerin kendilerini terleteceklerini belirtti.

'Reformlara Ters'
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi de kararı eleştirerek "Bu davanın Türkiye'nin son yaptığı reformların geçerliliği bakımından sınav niteliği taşıdığını" bildirdi. Avrupa Konseyi Dönem Başkanı Hollanda Dışişleri Bakanı Bernard Bot tarafından yapılan açıklamada, DGM kararının "hayal kırıklığı'' yarattığı belirtildi. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Peter Schieder de yaptığı açıklamayla kararı eleştirdi. Schieder, "AKPM'nin gelecek hafta yapacağı toplantılarda Türkiye'nin izlenme sürecinden çıkartılıp çıkartılmayacağı konusunun ele alınacağına'' işaret etti.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 CHP'den DEP'lileri kurtarma girişimi
 Yargıtay: Müdahale esef verici
 Dış basında tepkiler
 'Milliyetçilik değil serserilik'
 Türk milliyetçileri şuurludur
 Biz elimizden geleni yaptık
 Kavi'den Topbaş'a Ziyaret
 Baykal: Rusya'nın vetosu daha çok Rumlar'ı etkiler
 AKP, Kıbrıs için Meclis'i açık tutacak
UMUR TALU
Kuş bakışı, baş dönmesi, kabuk çatlaması
Hadi biraz...
YAVUZ DONAT
Bugün 23 Nisan öğretmenim
Türkiye Büyük Millet Meclisi...
 atv 23.50
"Sinema"
 atv 01.30
"Geceyarısı Haberleri"
 Show TV 01.00
"Saba Tümer'le Bu Gece"
 Show TV 03.15
"Spor"
 Star 02.30
"Spor Gecesi"
 Kanal D 23.20
"Beyaz Show"
Türkiye'nin ilk kadın gemi komutanı
Üsteğmen Gökçen Fırat henüz 27 yaşında. Küçüklüğünden beri yapmayı...
Limon ile Zeytin Meclis'te
Sabah gazetesinin sevimli çizgi kahramanları Limon ile Zeytin,...
Pahalı hediye !
Pahalı hediye !
Siren Ertan'ın modacılık yaptığını ve Gökhan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.