kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Baykal'dan destek yok
AB paketine CHP oy vermeyecek

Deniz Baykal, dokunulmazlık maddesi yer almadığı için, AB'ye uyum sürecinin son paketi olan yeni anayasa değişikliklerine destek vermeyeceklerini açıkladı.

***

Baykal'dan destek yok

Dokunulmazlığı dışlayan teklife destek vermeyiz. Muhalefetin önerisini dışlayanlar, oyunu dışlamayı da göze almış demektir.

AB'ye uyum çerçevesinde Anayasa'nın 10 maddesinin değiştirilmesi için karar alan AK Parti hükümetine, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'dan koşul geldi. Önceki gün TBMM'de düzenlenen sempozyumda, hükümete "Darbelerin önlenmesi için yasal değişikliği getirin, destek verelim" çağrısı yapan Baykal, dün hükümetten, seçim öncesi dokunulmazlıkları sınırlama konusunda verdiği sözü yerine getirmeye çağırdı. Baykal, dokunulmazlıkla ilgili madde yoksa, Anayasa değişikliğine desteklerinin de olmayacağını bildirdi. Deniz Baykal, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, hükümetin Anayasa değişikliği paketi için "birdenbire harekete geçtiğini" söyledi. Değişiklik paketinin önceki gün Bakanlar Kurulu'nda kabul edildiğini kaydeden Baykal, bu konuda kendilerine bilgi vermek üzere göstermelik bir girişimde bulunulduğunu bildirdi.Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün bu konuyla ilgili kendisini telefonla aradığını anlatan Baykal, "Kıbrıs'ta yer yerinden oynuyor, Dışişleri Bakanı'ndan ne bir ses var, ne bir nefes. Irak'ta yeni yeni oluşumlar oluyor, Dışişleri Bakanlığı'ndan ses yok. Hükümet Anayasa değişikliği paketini kararlaştırmış, 'eh muhalefete de bilgi verdik' demek için, arkadaşlarımıza bilgi verecekler'' diye konuştu.

AB İSTEMEDEN DEĞİŞTİRELİM
Anayasa Paketi'nin sadece Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'den beklediklerine cevap vermeye yönelik olması durumunda, eksik kalmış olacağını belirten Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye, sadece AB'nin isteği doğrultusunda Anayasa değişikliğini ele alma noktasını artık aşmış olmalıdır. Artık, dosta düşmana gösterilim ki hiç olmazsa bir kez de biz AB'nin talebi olmadan kendi ihtiyaçlarımız doğrultusunda, bir Anayasa değişikliğini de yaparız. Dışardan talep gelmeden sadece kendi irademiz doğrultusunda bir Anayasa değişikliği yapabileceğimizi artık göstermek durumundayız.'' Baykal, milletvekili dokunulmazlığı konusunun da "kronik sorun'' haline geldiğini ve bu konudaki ihtiyacın ortada olduğunu belirtti. Hükümet'in 3 Kasım seçimlerinden önce dokunulmazlıklar konusunda millete söz verdiğini kaydeden Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dokunulmazlık konusunu dışlayan bir Anayasa değişikliği paketi ile karşımıza çıkarlarsa, iktidarın demokratikleşme konusundaki samimiyetini sorgulama hakkımız doğar. Eğer, 'Bizim yeter çoğunluğumuz var, kimsenin katkısına ihtiyacımız yok' diyorlarsa kendileri bilirler. Böyle bir tavır hiç kuşku yok ki muhalefeti dışlayan bir tavır olur. Muhalefetin önerilerini dışlayanların muhalefetin oyunu da dışlamayı göze almış olmaları gerekir. Muhalefetin önerileri ile Anayasa değiştirmek AB'nin isteğiyle Anayasa değiştirmekten ne daha az demokratiktir ne de daha az şereflidir.''

YARGIYA EN BÜYÜK İHANET
Deniz Baykal, yargının bugün içinde bulunduğu durumun, Türkiye'ninen temel sorunları arasında yer aldığına dikkati çekerek, yargı konusunda da bazı hazırlıklar yapıldığını anımsattı. Yargı sorunlarının başında yargı bağımsızlığının güvence altına alınmasının geldiğini belirten Baykal, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısını yargı bağımsızlığını güvence altına alacak şekilde değerlendirecek Anayasa değişikliğinin kamuoyunun ortak talebi olduğunu söyledi. Baykal, Anayasa Mahkemesi üyelerinin TBMM tarafından seçilmesi anlayışının ise, çok tehlikeli sorunlar yaratacağına dikkat çekerek, "Anayasa Mahkemesi'ne girmek isteyen yüksek yargıçların parlamento koridorlarında siyasetçi desteğini talep eder duruma sürüklenmesini öngörmek yargıya yapılabilecek en büyük ihanettir'' dedi.

SAĞLA SOLUN FARKI
Kıbrıs konusunda "Oylanacak anlaşmanın ne olduğunu Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı da, KKTC'nin Cumhurbaşkanı da bilmiyor" diyen Baykal, konuşmasında "Sağla sol arasında fark kalmadığı, farkın Coca Cola ile Pepsi Cola arasındakine benzediği" yorumuna da dikkat çekti. Baykal, eski kavgalar kalmadığını, ancak bunun aralarında fark kalmadığı anlamına gelmediğini belirterek "Sağın derdinin kendi zenginini yaratmak, solun derdinin ise geniş halk kitlelerinin önünü açmak olduğunu'' kaydederek, "Sağla sol arasında büyük bir ahlak farkı, değerler silsilesi, dünya görüşü farkı var'' diye konuştu.


DİĞER SİYASET HABERLERİ
 'CHP Atatürk'ün partisi değil'
 Ölüm cezası ve DGM'ler kalkıyor
 23 Nisan neşesi
 Basına 'çağdaş kıyafet' uyarısı
 Arınç: Baykal'ın darbeyi önleme teklifi çok anlamlı
 Erdoğan: Gündemde yok
 AKP'li Kuzu: Demokrasi ve laiklik birer araç
 AİHM'den yine mahkûmiyet
 Üyeliğimiz için ABD isteksiz
 DYP'den bedava doğum kontrol hapı
YAVUZ DONAT
Koş vatandaş, koş
Salı, saat 12.00... Meclis'e gittik...
 atv 11.35
"Blendax'la..."
 Star 11.45
"Dünya Hali"
 Kanal D 12.40
"Sevimli Kahramanlar"
 TRT 1 11.25
"Türk Sineması"
 TRT 1 13.30
"Damak Tadı"
 TGRT 12.00
"TGRT Öğle Haberi"
Acil serviste sahte doktor
Hırsızlıktan sabıkalı genç, kendisine sahte kimlikle doktor süsü...
Bar görevlileri boğazını kesti
Arkadaşlarıyla bara giden genç, çıkan kavgada boğazlandı. 20...
Karizma yerlerde!
Karizma yerlerde!
Pınar Altuğ ile sevgilisi Tony Theodoridis'i pazar günü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.