kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
TBMM'de söz düellosu
Bahane bulmayın

Erdoğan, "Kimse bize özgü bazı durumları bahane ederek demokrasiyi geciktirmeye, engellemeye kalkmamalı" dedi

Milli Egemenlik Haftası nedeniyle düzenlenen sempozyumda konuşan Başbakan, "AB'ye hazırlanılan günlerde Türkiye, halkın yönetime katılımı ve temel özgürlükler gibi kriterlerden uzaklaşan bir ülke manzarası çizemez" dedi.

İKİSİ DE "MİLLET" DER
"BİZE
özgü durumlardan söz edip demokrasi geciktirilmeye kalkılmasın" diyen Erdoğan şöyle konuştu: "Cumhuriyet ile demokrasi kıyaslanamaz. Cumhuriyetin 'cumhur'u da, demokrasinin 'demos'u da millete işaret eder."


***

TBMM'de söz düellosu

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Milli Egemenlik ve Siyaset" konulu sempozyumda milli egemenlik, laiklik, demokrasi ve YÖK konusunda "söz düellosu" yaptılar. Sempozyumun açılışında, Arınç, Erdoğan ve Baykal yan yana aynı sırada oturdular ve birarada neşeli bir tablo çizdiler. Sempozyum başladıktan sonra ise, ayrı düştüler. Çatışan görüşler özetle şöyle oldu:
Laiklik tanımı farklı
* Erdoğan: Laiklik özgürlüktür
Laik devlet sadece dini normlar tarafından belirlenmeyen devlet değildir. Milli egemenliğin gereği olarak laik devlet, aynı zamanda, milletin yaşattığı farklı inanç ve değerlere eşit mesafede olan, bu inançlar arasında ayrım gözetmeyen ve inanç alanında özgürlükçü bir ortam tesis eden devlettir

* BAYKAL: EKSİK TANIMLAMA
Laiklik anlayışı sadece din özgürlüğü, hoşgörü, tolerans anlayışına indirilirse eksik anlaşılmış olur. Bütün inançlara aynı saygıyı gösterirken hiçbir inancın hiçbir dinsel düşüncenin, teokratik kabulün eğitimi, hukuku ve devlet yönetiminin şekillendirmesinin doğru olmadığı anlayışıdır, laiklik. Türkiye modeli, inançların hukuka, eğitime, devlet yönetimine hakim olduğu toplum yaşamından, inançlara saygı duyarak, onu eğitim, hukuk ve devlet yönetiminden uzaklaştırmaktır.

YÖK'ÜN MUHALEFETİ
* BAYKAL: PARA BENİM ANLAYIŞI
Başbakan üniversite yönetimlerine "paranızı ben veriyorum istediğimi yapacaksınız" anlayışıyla yaklaşmaktadır. Bu anlayış, bu yaklaşım doğru değildir.

* ERDOĞAN: SABANCI DA SÖYLEDİ
Benim sözlerimde, 'parayı hükümet veriyor istediğimizi yaparız' değerlendirmesi yok. Sakıp Sabancı da bana bir mektup göndermişti. 'Üniversiteye 250 milyon dolar harcadım. Her yıl sübvanse etmeye devam ediyorum. Ben rektörü atayamayacağım, YÖK atayacak. Böyle bir yaklaşımı kabul etmem mümkün değil' diyordu. Sayın Teziç bana bir taslak gönderdi, son maddesinde 'Bu yasayı Bakanlar Kurulu YÖK yürütür' yazıyor. YÖK ne zamandır bu ülkede yürütme kurumu olmuştur?

* ERDOĞAN: BİZE ÖZGÜ BAHANELER
Bugün hiç kimsenin, ayrılmaz bir bütün haline gelmiş Cumhuriyetimizle demokrasimizi çatıştırmaya, birbirleriyle kıyaslamaya hakkı yoktur. Cumhuriyet bizim asla terk etmeyeceğimiz yönetim biçimimizdir, demokrasi ise siyasal sistemimizin temelinde yatan unsurdur. Cumhuriyetin cumhuru ile demokrasinin demosu aynı meşruiyet kaynağına, yani millete işaret etmektedir.

ASKERİ DARBELER
* BAYKAL: ÇATIŞMA OLMAZ
Cumhuriyet ile demokrasi arasında bir çatışmanın varlığından söz edilmesinin yanlış olur. Cumhuriyet deneyimini yaşamadan bir sandık ve oy mekanizması ile demokrasiyi idame ettirmek mümkün değildir. Cumhuriyeti azaltarak demokrasi artırılamaz. Cumhuriyet, demokrasiyi tehdit etmez, etmemelidir. Demokrasi cumhuriyetten korkmaz, korkmamalıdır.

* ARINÇ: YARALIYIZ
1925 yılına kadar milli egemenlik kavramının, siyasetle en direkt, en güçlü ve en olması gereken ilişkisini kurduğu, en gurur verici dönem. 1960, 1971 ve 1980 askeri darbeleriyle parlamenter sistem yaralandı. Bugün Türkiye'de siyaset kurumunun önündeki en önemli ödev, bir toplumsal mutabakat metni olarak yeni bir anayasanın oluşmasına katkıda bulunmaktır. Halk iradesinin duygusal atıflardan öteye, doğrudan ve toplumun her kesimini temsil eder şekilde yönetim erkine yansımasını yeniden gözden geçirmeliyiz.

* BAYKAL: GETİRİN DEĞİŞTİRELİM
Geçmiş dönemlerde rastlanan askeri müdahaleler, dayanağını Anayasa'dan almadı. Günün koşulları ve gelişmeleri o noktaya sürükledi ülkeyi. Askeri müdahalelere olanak sağlayan hukuksal bazı düzenlemeler var. Bunların bir an önce kaldırılması lazım. Bunu engellemek iktidarın görevi. TSK İç Hizmet Yasası'nın değiştirilmesi gerekiyor. Getirsinler, destek verilim. Ben artık askeri müdahalelerin gündeme gelmeyeceğine inanıyorum.

Osman AYDOĞAN - Şenol ATEŞ / Fatih ERTÜRK / ANKARA

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan'dan baraja karşı Türkiye milletvekilliği önerisi
 Cumhurbaşkanı: Talat belgeyi niye bana göndermedi?
 Erdoğan, İsrailli heyeti geri çevirdi
 Öztürk bugün CHP'den ayrılıyor
 Çiçek: Kıbrıs'ta beklentimiz 'evet' çıkması yönündedir
 Başbakan Talat: Evet çıkarsa Denktaş istifa etmeli
 Meksikalılar'dan Erdoğan'a Tekila
 KKTC Başbakanı: Denktaş tecritçi
 Ecevit: Kıbrıs konusunda Sezer'le aynı düşünüyoruz
YAVUZ DONAT
Rantiyeden şantiyeye
Başbakan Erdoğan, MUSİAD...
 Show TV 15.50
"Türk Sineması"
 Star 16.15
"Bücür Cadı"
 Star 17.30
"Küçük Besleme"
 Kanal D 16.10
"Hayat Yeniden Başlıyor"
 Kanal D 17.00
"Tom ve Jerry"
 TRT 1 16.30
"Şenlikte Bugün"
Kaza, kurtuluşu oldu
Konak'ta bagaja kapatılan taksi şoförünü, gaspçıların yaptığı trafik...
Metehan doktor olacaktı
Ailesini yoksulluktan kurtarmayı hayal eden Metehan duvarın altında...
Ev ev geziyor!
Ev ev geziyor!
Manken Tuğçe Kazaz ile şarkıcı Kenan Doğulu'nun 2 yıllık aşkı,...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.