kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
 

Akçaabat köftesi...

Hep Karadeniz ile geç tanıştığıma yanarım... Böylesine farklı bir coğrafya ve böylesine farklı bir doğa-insan ilişkisine başka yerde rastlamak zordur... Yerel seçimler için nabız yoklamak amacıyla gittiğim Trabzon beni yeniden mutlu bir şaşkınlığa sürükledi. Her seferinde olduğu gibi sanki ilk kez karşılaşıyormuşuz gibi alıcı bir gözle baktım buraya.

***

Yaşadığımız topraklar her dönem insanlığın ilgisini çekmiş... Her noktada yoğun bir yaşanmışlık ve bundan kaynaklanan derin bir birikim var... Trabzon deyince, aklı evvellerin tehlike olarak ileri sürdükleri Trabzon İmparatorluğu yani Pontus Devleti gelir akla. Pontus, Bizans İmparatorluğu'nun 1204'te IV. Haçlı Seferi'yle gelen Latinlerin eline geçmesi üzerine İmparator I. Andronikos Komnenos'un İstanbul'dan kaçan torunları Aleksios ve David tarafından, Gürcü Kraliçesi Tamara'nın da desteğiyle kurulmuş. Osmanlıların 1461'de bölgeyi ele geçirmeleriyle de sona ermiş... Halbuki, Trabzon'un tarihi Pontus'dan da çok önceye gitmekte... Bulgular, Milattan Önce 5500'de yörede insanların yaşadığını gösteriyor. İlkçağda Khalyblerin yaşadığı bu coğrafyada, Pontus'a kadar kimler yaşamamış ki? Miletoslular, Persler.

***

Böyle bir hazineye rağmen Trabzon uluslararası bir turizm merkezi olmaktan uzak... Kent, Türkiye'nin dünyaya açılan yüzü olma fırsatını, limanını dışa kapamakla kaybetmiş Kabotaj, iç sularımızda bize egemenlik vermiş ama Trabzon'u da uluslararası bir kent olmaktan uzaklaştırmış... Ne var ki, liman canlanınca kent de canlanmakta... Yakın dönemlerde, İran-Irak Savaşı ve Sovyetlerin dağılması, limanı dolayısıyla da kenti müthiş canlandırmış... Ama arkası gelmemiş... Bugün kent, tütün, fındık ve çaydan ibaret olan tarımla devlet memurluğuyla ve buradan güç alan esnaflıkla yaşamını sürdürmekte... Devasa Karadeniz Teknik Üniversitesi ise biraz da siyasal iklim nedeniyle, oynaması gereken rolü oynayamaz görünüyor... Devlete lehimlenmiş bir ekonomi, devlet güç kaybedince zaafa uğruyor... O zaman geriye Trabzonspor takımı kalıyor. Ligde iddiası artınca, kente gelip gidenler ekonomik yaşamı da hızlandırıyor...

***

Trabzon'un yeniden dirilmesi ancak dışa açılması ile mümkün... Limanını dünya limanı yapması ve eski tarihini de insanlığın bir parçası olarak üstlenmesi, buranın sorunlarını çözebilecek en etkili yöntem... Trabzon'un sorunlarına rağmen halihazırda büyük lezzet keyifleri de var tabii... Örneğin, Akçaabat Köftesi... Empati Grubu'ndan, Trabzon Barosu yönetim kurulu üyesi Osman Çıtlak, DYP'de siyaset yapan ve Empati Grubu'na lojistik destek sağlayan Yaşar Yurtseven, DYP'nin Trabzon'daki etkin ismi eski bakan Eyüp Aşık'ı da alarak beni yemeğe götürmek isteyince, kentten yedi sekiz kilometre uzaktaki Akçaabat Köftecisine gitmek için tutturdum... Cemil Usta bize olağanüstü bir ziyafet çekti... Akçaabat Köftesi'nin, ağır yağların da desteğiyle bir hazza dönüştüğünü gördüm... Tatlılar da o lezzetle yarışır nitelikteydi... Üstelik o haz orada kalmasın diye, Cemil Usta Köfte ve tatlı paketleri hazırladı... Doğrusu çok da itiraz etmedim...

***

Cemil Usta'nın köfteleri de dahil, yörenin yemekleri tarihsel derinliği arkalarına alıp geliyorlar gibi... Mesele o lezzet ile o tarihsel derinliği birlikte tatmak... O zaman burası, olağanüstü coğrafyası, derin insanlık birikimi, farklı damak tadıyla uluslararası bir keyif noktası olup çıkacak... Çöp derdinden muzdarip, ışığı zedelenmiş bir kent olmaktan kurtulacak... Hakettiği evrensel parlaklığa ulaşacak.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İzmit'in bilinmeyen tarihi   / 11-04-2004
 Bir meydan, bir heykel, bir yazar...   / 04-04-2004
 Neden sinirlisiniz?   / 28-03-2004
 Deniz hamamı   / 21-03-2004
 Akçaabat köftesi...   / 14-03-2004
 Meğer cinayet anında orada değilmişim...   / 07-03-2004
 Tanrıtanımazlık Dersi   / 29-02-2004
 Tarihe cinsiyet açısından bakmak...   / 22-02-2004
 Duygu değişir mi?   / 08-02-2004
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Bağdat Caddesi'nde küçük kadınlar yürüyor, yaşları...
MEHMET ALTAN
Akdeniz şöleni
Hatice, olağanüstü bir Akdeniz sofrası...
YASEMİN TAŞKIN
Erken Veda
Sakıp Sabancı hem Anadolulu hem yenilikçi bir...
Şimdi sofralarda kuşkonmaz zamanı
Sağlığa yararları saymakla bitmeyen kuşkonmaz, mayıs başından haziran sonuna...
Beş çayında buluşma
Farklı lezzetler sunan Cafe Linzer, her ay Kalamış'taki şubesinde bir sanatçıyı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.