kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Aşure ve sembolizm
Anadolu'nun en şık tatlısı: Aşure
Aşure ve sembolizm
Nasıl pişirilir?

Aşure ve sembolizm


Metin And, "Türkiye'de Muharrem" bölümünde anlatıyor: Anadolu'da Aleviler'de ve özellikle Bektaşiler'de Muharrem Törenleri çok zengindir. Muharrem Ayı'nın 12. gününde yapılan aşure aşının nasıl pişirildiğine gelince: "Önce bunun gerekli ürünleri alınır, ayrı ayrı pişirilir ve hazırlanır (buğday, kuru fasulye, nohut, kuru bakla, kestane gibi). Ayrıca kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı gibi tatlılık verecek meyve türleri konur. Buğdayı bir büyük kazana koyup dergahın aşçıbaşısı, Aşçı Baba eline büyük bir kepçe alıp, kazan başına gelir ve 'Dest- Yİmdeyip, kepçeyi kazana daldırır. O sırada yanında bulunanlar hep bir ağızdan 'Ya Hüseyin!' derler. Aşçı Baba'dan sonra sıra ile hepsi kazanı kepçe ile karıştırırlar. Her eline kepçe alan 'Destur Ya İmam" diyecek, orada hazır bulunalar da 'Ya Hüseyin!' diye karşılık vereceklerdir. Bu şekilde saatlerce, aş pişinceye kadar çalışılacaktır. Arada bir çeşnisine bakılır, tadı az ise şeker katılır, buğdayı iyice yumuşamış, eriyip helmeleşmiş olmalıdır. şure (çorbanın) iyice piştiği anlaşılınca Mürşid'e haber götürülür. Aşçı Baba, kendisine: "Buyurun Erenler! Ruh-u şüheda ta'ziyesine meşgul olalım. Aş hazırlandı" der. Mürşid de: "'Eyvallah!' deyip kazan başına gelir." Topluluğun "aşure pişirme törenindeki" bu yoğun "sembolizme" dikkat... Peki evlerde nasıl olurdu? "Evlerde, evin en yaşlısı kazan başına gelir. Üç İhlas bir Fokuyup bir bardak gülsuyunu şureye katar, kepçe ile yavaş yavaş karıştırır. Kenar köşe yerlere azıcık aşure serpiştirir. Kazan kapağı varsa kapatılıp 5-10 dakika beklenir, yine kepçe ile kazanın sağ-sol ve ön tarafına vurup kepçe ile aldığı biraz şureyi ocağa dökerdi."
DİĞER GURME HABERLERİ
 Şimdi sofralarda kuşkonmaz zamanı
 Beş çayında buluşma
 Eğlenme sırası onların
 İyi yemek isteyen parasını ödüyor
 Pazar'a "özel" brunch
 En iyi SPA için adres Çeşme
 Makarna keyfine buyrun
 Her damlası lezzet
 O aslında kul aşı çorbası
 Yine yeşerdi fındık dalları
 Hırçın, sert ama çok çekici
 NewYork esintileri
 Sultan ahırında film ve yemek
 Paskalya çikolataları yapabilirsiniz
 Sushi sevenlere müjde!
 Türk mutfağına bulaşmayın!
 Kebap makarnayı unutturdu
 Doğu'da sadece kebap yok
 Komşudan seçme lezzetler
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
5 yıl sonra aynı kader
5 yıl sonra aynı kader
Ailesi Kosova'dan kaçarken anne karnında olan ve Türkiye'de doğan...
Yemeğe misafir çağırabilirsiniz
Yemeğe misafir çağırabilirsiniz
Yemek yazarı Sunay Babahan, "Kim Korkar Yemekli Misafirden" adlı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.