kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yayın ahlakı
Yayın ahlakı
SEKS FISILTILARI

Yayın ahlakı

Yasemin Bozkurt, eleştirilere bir program yapımcısına yakışır cevaplar vermeli
Ülkemizin en önemli problemlerinden biri maalesef her geçen gün artan bayağılık. Hep beraber günlük yaşantımızda gittiğimiz, yediğimiz, içtiğimiz yerlerde bu bayağılığın birçok çeşidine şahit oluyoruz. Kitlelere ulaşan televizyon toplumun kültür seviyesinin yükselmesine yardım edeceğine, bayağılığı eleştiren, aşağılara çeken programlar yapacağına bilakis adeta körüklüyor. Hiçbirimiz düzgün yayın yapan, bize bir şeyler veren, eğitim çıtamızı yukarılara çeken programlara karşı değiliz. Yeter ki onlar bizi değil, biz onları kullanabilelim, dağarcığımıza bir şeyler katabilelim.

KALDIRIM SÜSÜ
İşte bu programların biri hakkında geçen hafta yaptığım eleştiri için programın sahibesinden, yazının başından bu yana bahsettiğim üslupla cevap aldım maalesef. Program Yasemin Bozkurt'un sunduğu "Kadının Sesi"ne aitti. Vallahi kadının sesini bilmem ama Yasemin Hanım'ın sesi kulaklarımı tırmaladı doğrusu. Elinde benim yazım, kamera karşısına geçmiş, pervasızca "İsmini bilmediğim yazar" diye sesleniyor. Benim ismim göğüslerime gözünü diktiği için gözünden kaçmış olacak herhalde ama köşemde her hafta yayınlanıyor. Bu arada dekolteme dalıp görmeyenler için ismim Ayşe Brav. Efendim ben kaldırımları süslemesi gerekirken mühim bir gazetenin köşesini süslüyormuşum. Bu "kaldırım süsleme" lafına pek anlam veremedim. Çünkü benim hakkımda hiçbir şey bilmeyen hatta ismimi bile bilmediğini iddia eden bir hanımın nereye yakıştığım konusunda bilgi sahibi olması ilginç doğrusu. Ayrıca yazımda "yahu" demişim, "ben nasıl yazarmışım".
Sanki ben edebi eser yazıyorum ya da yazarlar köşelerinde günlük lisan kullanamazlar. Benim "yahum" inanın sizin programınızda gördüğümüz diksiyon hatalarının yanında gerçekten edebiyat harikası gibi kalıyor. Bazı internet adresleri Yasemin Hanım'ın yaptığı gaflarla dolu. Çıplak yerine "cıblak", fotoğraf yerine mütahit defalar "fotuğraf" demesi ya da bir izleyicisine çocuğun cinsiyeti yerine "cinsi nedir" diye sorması ve daha birçoğu. Bu yazıyı yazmadan önce programa bir daha göz gezdirdim. Yine aynı yapmacıklık, yine aynı seviyesizlik vardı maalesef. Kayınvalide, gelin oldukları söylenen iki hanım televizyonda evlerinin erkeği hakkında yorumlar yapıyorlardı. Bir erkeğin annesi ve karısı nasıl oluyor da aile yaşantılarını milyonların önünde afişe ediyorlar ve biz bunu niye dinlemek zorunda kalıyoruz? Eskiden televizyondaki forumlarda kadın sorunları, evlilik sorunları ortaya konulur, konu hem taraflarca hem de uzmanlarca tartışılırdı. Ama programlara birtakım insanları çıkartıp, efendim şimdi hadi adama bağlanalım deyip, adama bağlandıktan sonra telefondaki sese "Beyefendi ne hakkınız var, niye karınızı aldatıyorsunuz söyleyin" diye yaygara yapmak hangi derde deva bilmiyorum.

YAYIN AHLAKI

Ayrıca Yasemin Hanım, üslubumu, gazeteme yakışıp yakışmadığımı eleştireceğine lütfen kendi yayın ahlakını gözden geçirsin. Eskiden yaptığı "Yasemin'in Penceresi" programı vasıtasıyla konuklarının hayatını didiklemiş sonra bütün etik değerleri çiğneyip öğrendiği bilgileri izinsiz kullanarak kitap haline getirmişti. Hatta bu konuyla ilgili bazı kişilerle adliye koridorlarında buluşmak zorunda kalmıştı. Bu mu yayın ahlakı, bu mu gizlilik ilkesi? Gelin artık hep beraber bu tip programlara prim vermeyelim. Çözümleri buralarda değil, eğitimde, düzgün programlarda arayalım. Ben Yasemin Hanım'a naçizane kendisine yapılan eleştirilere bir program sahibesine yakışan seviyede cevaplar vermesini tavsiye edeceğim. Bana hakaret etmek, yaptığım eleştiriye göğsümü, kaşımı, gözümü kullanıp cevap vermek sizi ya da programınızı yükseltmez. Bilakis bu tarz cevaplar benim ne kadar haklı olduğumu ispatlar. Ayrıca ben sizin yerinizde olsam bana saldırmak yerine işime saldırıp daha seviyeli programlar yapmaya, diksiyonumu biraz düzeltmeye çalışırdım.

İlişki Cadısı Ayşe

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Gençliğin tehlikeli takıntısı solaryum
 Türkiye bitki cenneti
 Tanıdık şarkılara farklı yorumlar
 Lastik kız Avrupa'da uçuyor
 Kendi kütüphaneni kendin oluştur
 Yeniden yaşama döndü
 Patenci gençlerden hızlı kebap servisi
 Daha iyi bir dünya için
 Meclisten bu kez albüm çıktı
 Mutfağınızda bir orkestra gizli
 Çevreciler Akasya altında buluşuyor
 Aşkı oynayarak öğrenin
 Akademiler genç modacı yetiştiriyor
 Oscarlık yalanlara dikkat
 Sokak hayvanlarına lüks hayat
 Doğum başladı, fotoğrafçı gelsin
 Ajanda
 Ödüller Afife Jale'nin anısına
 Popun kraliçesi yok satıyor
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Hem yılın girişimcisi ol hem de iki çocuk...
KENAN ONUK
Klasik müzikteki durağanlık aşılabilir mi?
Can Dündar,...
Heidi, Pollyanna ve Ayşegül
Heidi, Pollyanna ve Ayşegül
Her çocuğun büyüyünce unuttuğu bir kahramanı mutlaka vardır. Günümüz...
Bırakın öyle kalsın
Bırakın öyle kalsın
Denizden yeni çıkmış hissi veren, kaküllerle bezenmiş kırpık saçlar...
Tarantino'dan seçmeler
Quentin Tarantino'nun filmlerine meraklı olanlara "Bilgi'de Sinema"...
Ajanda
İstanbul Kültür Sanat Festivali'nin düzenlediği film festivalinin...
Eski bir Ankara evi yeniden hayat buldu
Ankara'nın sosyoekonomik yapısına uygun, sıcak ve sade bir mekan olan Coconot,...
Sarayda beş yıldızlı yemek
Çırağan Oteli içindeki Tuğra Restoran'da Osmanlı mutfağının unutulmaya yüz...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.