kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yeni yöntemle siz de yaşam kurtarabilirsiniz

Değerli okurlar, hepimiz Barış Manço'nun, ardından da Kemal Sunal'ın ani ölümlerini hatırlarız. Bu önemli kayıplar hepimizi derin üzüntülere sevk etmiş ve sarsmıştı. Arkasından gelen tartışmalar ise, hâlâ aklımızdadır; geç geldiği ileri sürülen ambulanslar, ilkyardım yapacak yetişmiş sağlık personeli açığı... Bu şekilde ortaya çıkan ölümlere "ani kalp durması" deniyor ve her gün çok sayıda kişi aynı şekilde ölüyor. Ani kalp durması ile ölümlerin çoğu "Ventriküler Fibrilasyon" (VF) denilen bir kalp ritim bozukluğu ile ortaya çıkar. VF olunca hastanın kalp kası vücuda hiç kan pompalayamaz ve kısa bir süre sonra aniden durur. Hasta, olduğu yere yığılır ve bilinç kaybolur. Yapılması gereken en önemli şey; olabildiğince kısa zamanda yapay solunum-dolaşım desteği vermek ve elektrik şoku ile hastanın kalp ritmini düzeltmektir.

GEÇEN HER DAKİKA ÖNEMLİ
Gecikilen her dakika hastanın yaşama dönme şansını yüzde 7-10 oranında azaltır. Beyin ölümünün dördüncü dakikadan itibaren başladığı da unutulmamalıdır. Aniden fenalaşan ve bilinci tamamen kaybolan kişiye ilk müdahalenin etraftaki kişilerce yapılması gerekir. Kalp durduktan sonraki ilk dakikalar hayati önem taşır. Hastayı hiç müdahale etmeden olduğu halde ambulansın gelmesine bırakmak, yaşama şansını azaltır. Bunun için toplumdaki yaşam desteği verebileceklerin sayısını artırmak gerekir. Herkesin "yaşam destek" uygulamalarını öğrenmeye yönlendirilmesi gerekir. Bir kurtarma işleminin aşamaları "kurtuluş zinciri" ile tarif edilebilir;

1- Zincirin ilk halkasında, hemen olaya müdahale etmek gelir. Hastanın durumu değerlendirilir ve bir kişi hemen 112 ya da benzer bir acil yardım servisinden yardım ister.
2- Yaşam destek eğitimi almış bir kişi, yapay solunum ve kalp masajı ile yardım ekipleri gelinceye kadar hastanın beyninin oksijen almasını sağlar.
3- Üçüncü halka; olabildiğince kısa sürede, hasta hâlâ olay mahallindeyken, ona bu işin ciddi eğitimini almış uzmanlarca elektrik şoku verilerek, kalbi düzgün çalışma temposuna geri getirmektir.
4- Dördüncü halka ise, hastayı en kısa zamanda teşekküllü bir merkeze götürmektir. Yazının başlığında sözünü ettiğim yeni yöntemler üçüncü halkada gelişmektedir. Elektrik şoku vererek kalp çalışmasını düzeltme (defibrilasyon), sıradan insanların yapamayacağı, hatta bu işin özel eğitimini almamış profesyonellerin bile uygulamadığı ciddi bir işlemdir. Bu günlerde ise gerekli ölçümleri kendi kendine yapan, kalbin ritim bozukluğunu tespit eden, defibrilasyonun gerekip gerekmeyeceğine karar veren ve gerekiyorsa yine kendi kendine bu işi yerine getiren özel elektro şok cihazları (defibrilatörler) kullanıma girmeye başlamıştır. Ülkemizde de bulunan bu cihazları kullanım için kısa süreli bir eğitim yeterlidir. Cihazın ambulansların yanı sıra, polis arabalarına, itfaiye araçlarına, çok sayıda insanın bulunduğu uçak, gemi ya da stadyum gibi yerlere konulmasının birçok kişinin yaşamını kurtaracağı inancıdayım. Batı ülkelerinde bu aletin yukarda adı geçen yerlerde bulundurulması, bir yasal zorunluluktur. Sağlıkla kalın...
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Bel Ağrısı Çekmeden Yaşamanın Okulu Var
 Dişlerine Bakım Yapan Korkmadan Gülümsüyor
 Bu Belirtiler Varsa Alerji Olabilirsiniz
 Göz Tansiyonu Belirti Vermeden Kör Ediyor
 Ayak Tırnaklarınızı Mantardan Kurtarın
 Prostat Ve Kelliğin İlacı Soya Fasulyesi
 Organ Bağışı Artmazsa Ölümler Artacak.
 Bel Fıtığı Meslek Seçiyor
 Faydalı Bilgiler
 Mesleğini Sevmeyenin Beli Ağrıyor
 Yeni Yöntemle Siz De Yaşam Kurtarabilirsiniz
 Sağlıklı Beslenin, Bahar Yorgunluğuna Yenilmeyin
 Havalar Aldatıyor, Hastalıklar Kapıda!
 Mantı Ve Dolma Yiyerek Zayıflayın
Fukara ölümüdür bu her yerden gelebilir
İzmir'de elektrik borcunu ödeyemediği için mum kullanan gecekondudaki...
Bir hayat 'zaman aşımı'na uğradı
Arkadaşının polis babasına ait tabancayla öldürdüğü 5 yaşındaki...
Türkiye'yi Truva savaşları tanıtacak
Mayıs ayında Amerika'da gösterime girecek 'Troy' filmi, Türkiye'nin...
Aşk kazanmış!
Aşk kazanmış!
Nurettin Hasman'ın kızı yaşındaki sevgilisi Eda Taşpınar'ın,...
Hastaneye süt taşıyor
Hastaneye süt taşıyor
Mikroenjeksiyon yöntemiyle hamile kalan Ayşe Erdem, ağır geçen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.