kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
  » Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Siparişleri, özel terzi gibi işleyip teslim ediyoruz
Siparişleri, özel terzi gibi işleyip teslim ediyoruz
2004 hedefi yüzde 30 büyümek
BMW 5 Serisi'yle flört ediyor

Terzi titizliği ile çalışıyoruz

BMW, Land Rover ve MINI'nin tepe yöneticisi Müşerref Hankişiye özel otoda usta olduklarsöylüyor... Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Müşerref İlpars, müşterinin özel beklentilerini dikkate alarak çalıştıklarını belirtiyor. İlpars, "İstekleri bilgisayarlarımızdaki sistemde saklanıyor. Bu bizim en büyük özelliğimiz. Kişiye özel çözümler üretiyoruz ve pazarımızı buna göre konumlandırdık" diyor.

***

Siparişleri, özel terzi gibi işleyip teslim ediyoruz

"Bizim en büyük özelliğimiz; otomobilin, müşterinin isteğine uygun olarak hazırlanıp verilmesi" diyen Borusan Otomotiv İcra Komitesi Başkanı Müşerref İlpars: Bizim hedef kitlemiz, kişiye özel çözümler temeline oturur.
Kendi deyimiyle 'gülen bina'ya gitmek için her sabah 07.00'de yola koyuluyor. Anadolu Yakası'ndan karşıya geçip, Avcılar'daki Borusan Otomotiv'e kadar katettiği yolu, 'keyifli bir seyahat' olarak anlatıyor. Müşerref İlpars... Yüzündeki gülümseyen ifadesi, sohbet ettiğimiz bir saat boyunca hiç değişmedi. BMW kullanmaktan, BMW, Land Rover ve MINI pazarlamaktan müthiş keyif alan bir yöneticiyle konuşuyorum. Borusan Otomotiv'in Avcılar'daki binası gerçekten de İlpars'ın söylediği kadar gülen bir bina. Mimarisi o kadar güzel ki, bina sürekli güneş alıyor. Aydınlık, sempatik ve yalın. "İstinye'deki tesisimiz de böyle" diyor İlpars. Sürekli düzenledikleri sergileri, tırmanma şeridini, off-road denemelerini anlatıyor. Ne de olsa orası yaşayan bir bina. İlpars'la Borusan Otomotiv'in hedeflerini, BMW ve MINI otomobilleriyle Land Rover marka arazi araçlarını konuştuk ve otomobilin fiyatı kadar, ödenen vergiye de değinmeden geçmedik. Ne de olsa, pazar coşmuş olsa da 1600 cc'lik motorun üstüne uygulanan ve yüzde 100'e yaklaşan vergiler yüzünden lüks otomobil pazarında öyle büyük satış rakamlarına ulaşılamıyor...

* Borusan yıllar içerisinde nasıl bir grafik çizdi?
Hep yukarı doğru bir grafik çizdi. Her zaman bulunduğumuz sınıflarda öncü olduk. Adetsel birincilikten ziyade, sunulan hizmetler açısından hep önde olduk. Çünkü biz çıtası yüksek olan bir grubuz. Böyle de devam etmek istiyoruz.

Lüks otomobilde öncüyüz
* Kurucunuz Asım Kocabıyık'la yakın bir tarihte yaptığı bir hayır işine tanıklık etmek için Bodrum'da buluşmuştuk. Bana, 'Bütün görevlerimden ayrılmış olabilirim ama Borusan Otomotiv'de hala çalışıyorum' demişti. Gerçekten aktif olarak çalışıyor mu?
Asım Bey aktif olarak çalışıyor. Bizim çok iyi bir yönetim tarzımız var. Tamamen profesyonel ve kararlar yönetim kurullarında alınıyor. Asım Bey bize ulaşabileceğimiz bir mesafede. İstediğimiz an kendisine fikir danışabiliyoruz.

* Asım Bey ne kullanıyor?
BMW'nin 7 Serisini kullanıyor. O da otomobillerden büyük keyif alıyor.

* Borusan Otomotiv olarak 2003'ü nasıl kapattınız? Bu yılın ilk üç ayı lüks otomobil için nasıl geçiyor?
Lüks otomobilde öncü kapattık. İyi bir yıldı 2003. Bu yıl pazar patlıyor deniyor ama pazar daha ziyade 1600 motor ve altındaki modellerde hareket ediyor. Hurda otomobil teşviği hem de vergilerden dolayı. Lüks otomobil durum farklı. Yıllar içinde baktığınız zaman hep toplam pazarın yüzde 4 oranında bir lüks satışı gerçekleşmiş. Bu yılın ilk üç ayına bakınca durum farklı. Şu anda yüzde 2.6 oranında büyümüş. Yüzde 4'e hala ulaşamamış. Otomobilin fiyatı kadar vergi var lüks otomobilin üzerinde. Satışlarımız yüksek vergilerden çok etkilendi. Borusan Otomotiv olarak biz de iki problem daha var tabii. Bizim bir rakibimize göre bir modelimizle ilgili problem var. Şu anda Ankara'yla görüşüyoruz. Rakip bir markayla dünyanın her tarafında aynı sınıfta konumlandırılan bir modelimiz, Türkiye'de vergilendirmeden dolayı farklı konumlandırılıyor. Bizim 2 bin motor, rakipte 2 bin motorun altı ama aynı beygir gücünde. Onlar bir altta kaldığı için yüzde 75 gibi yüksek bir oranda olan vergiyi ödemiyorlar. Bizim fiyatlarımızda bu vergiden dolayı büyük fark oluşuyor. Bir adaletsizlik var yani. Ben bunca yıllık meslek hayatım boyunca şuna inandım. Bir şey sizin mantığınıza ters geliyorsa, doğru değilse muhakkak düzelir. Bunun da düzeleceğine inanıyorum. Diğeri de, biz imaja çok önem veriyoruz. Biz BMW imajına zarar vermemek için çok yüksek adetlerde otomobil getirmiyoruz. Bu da satışları etkiliyor. Ama bizim de şimdi 1 serimiz geliyor.

Orta sınıfa da girdik
* 1 Serisi BMW'ler motor seçenekleriyle daha çok tüketiciye mi ulaşacak?
Evet öyle. 1600 motor seçeneği de olacağından yüzde 75'lik vergisi de olmayacak. Fiyatları da daha makul olacak. Biz yeni seriyi Ağustos'tan itibaren satışa sunacağız, 2005 model olarak getireceğiz.

* Şimdiden bu otomobili satın almak isteyenler var mı?
Çok büyük bir bekleyen listemiz var. Bizim müşterilerimizin bir özelliği var. Almak istedikleri otomobili çok iyi tanıyorlar. Yenilikleri çok yakından takip ediyorlar. Biz de o yüzden ikinci yarıyı büyük heyecanla bekliyoruz.

* Kaymak tabakasına giden otomobillerden bahsediyoruz. Peki Borusan Otomotiv'i farklı kılan özellikleri sıralar mısınız?
Bizim en büyük özelliğimiz, otomobillerimizin en büyük özelliği tailormade yani otomobili müşterinin isteğine uygun olarak hazırlanıp verilmesi. Biz hep iddia ediyoruz ki, bu işi en iyi biz biliriz. Müşterinin bütün özel isteklerini bilgisayarda oluşturduğumuz bir sistemde tutuyoruz. Bütün pazarlamamızı müşterinin isteğine uygun olarak yapıyoruz. Tüketici diyor ki mesela, ben otomobil alırken şunları şunları istiyorum. Özel bilgiler oluyor ve biz bunlara uygun otomobiller hazırlıyoruz. Borusan Otomotiv tecrübesini satıyor. Kişiye özel çözümler getiriyoruz.

* Land Rover'daki durum nasıl?
Bu yıl agresiv hedefimiz var. 1.900 adet satacağız. Geçen yıla göre 900 adet daha fazla. Bu yılın bir önemi de var. Yeni Discovery geliyor. Geçen hafta ürünü gördüm. İnanılmaz farklı. Bizim bir de 'experienced center' diye bir konseptimiz var İstinye'deki tesisimizde uyguladığımız. Burada bütün otomobilleri test ettiriyoruz. Off-road eğitimleri de vereceğiz. Sanırım bütün bu hizmetlerle fark yaratacağız.

DİĞER OTO FİNANS HABERLERİ
 Nakit indirimli fiyata 48 ay taksitle oto
 Tarkan'a üstsüz daha çok yakışır
 Peugeot'dan bahar kampanyası: Peşin alımda 4.5 milyar lira...
 225 beygirlik Megane II haziranda yollara çıkacak
 Tek düğmeyle 4x4 oluyor
 Mercedes'ten dizel motor laboratuvarı
 Dunlop'tan yaza özel performans lastiği
 Peugeot 206 ticari olarak karşımızda
 Tofaş'tan yan sanayiye ödül
 Clio Symbol'e özel seri: Fidji
 7 kişilik Grand Scenic yılın ikinci yarısında
 Ford Otosan'a en büyük ödül
 Fiyat avantajı A6'ya olan ilgiyi patlattı
 Taşıt kredisi faizinde kısa vadenin kârı büyük
 Kullanmak için geniş aile olmak gerekmiyor
 307 ailesine 90 beygirlik motor seçeneği eklendi
 Yeni SLK'de teknolojik devrim
 Yeni Octavia için geri sayım başladı
 Nakliyede yeni Scania dönemi
    Otomobil Yazarları
    Otomobil Dünyası
  » Oto Finans
METE TANSU
Rekor değil sürekli istikrar...
ALİ SAYDAM
Sizi 307 Envy'deki gibi kıskanan birisi oldu...
Fukara ölümüdür bu her yerden gelebilir
Fukara ölümüdür bu her yerden gelebilir
İzmir'de elektrik borcunu ödeyemediği için mum kullanan...
Bir hayat 'zaman aşımı'na uğradı
Bir hayat 'zaman aşımı'na uğradı
Arkadaşının polis babasına ait tabancayla öldürdüğü 5 yaşındaki...
Rumlar'a gizli mesaj
AB yetkilileri Rum kesimine, referandumda 'hayır' demeleri halinde...
Yunanistan: Zorluklara rağmen "evet"
Yunan hükümeti, zorluklara rağmen Annan Planı'nın kabul...
Erdoğan'ın cep mesajı
Denktaş konuşurken, Başbakanlık'tan son dakikada bir randevu ayarlanıp,...
Siirtspor'a 'enişte' desteği
Erdoğan'ın Japonya gezisi dönüşünde uçakta bulunan işadamlarına bin dolar...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.