kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dinç yaşlanmanın formülü: Anti-aging

Yaşlanmanın tamamen önüne geçmek mümkün değil. Ancak Anti-aging check-up'ı ve programıyla, ilerleyen yaşınıza rağmen dinç kalabilir, yaşam kalitenizi yüksek tutabilirsiniz...

* Yaşlanmaktan korunmak için nasıl check-up yapılmalı?
Bundan on yıl önce "En iyi tedavi erken teşhis" diyorduk. Ancak artık en iyi tedavinin "hasta olmamak" olduğunu savunuyoruz. Hayatımızın her yönüne giren anti-aging kavramı aslında doktor kontrolünde yapılan, bilinçli, sağlıklı yaşam anlamına geliyor. Vücuttaki eksiklerin bu yolla dengelenmesini sağlıyor ki, bu kavramın ilk basamağını da vücudun genel bir kontrolden geçirilmesi oluşturuyor. Genç yaşlarda bir-iki basit tahlil ve bir doktor kontrolü yeterli olurken, yaş ilerledikçe yapılacak kontroller artıyor.

* Bu kontrollerin diğer sağlık kontrollerinden farkı nedir?
İlerleyen yıllarda vücudumuzun biyolojik ve genetik yapısı, genel sağlık durumumuz, hayat stilimiz gibi iç ve dış etkenler vücudumuzda çeşitli değişimlere neden oluyor. Öncelikli hedefimiz, vücudun bu çok yönlü değişimden ne denli etkilendiğini ölçmektir. Sonrasında bu verileri değerlendirerek, yaşamı olumlu yönde devam ettirmek için uygun tedavileri yapmak gerekir. Öncelikle işe geniş bir check-up yaptırarak başlamak gerekli. Bu check-up'ın içinde bütün muayeneler bulunmalı.

* Anti-aging check-up'ına hangi yaşta başlanmalı?
Anti-aging amaçlı yapılan check-up'a 30'lu yaşlardan itibaren başlamak gerekli. Biyolojik yaşı tespit etmeden de anti-aging tedavisi yapılamaz. 30'lu yaşlarda biyolojik yaşın 31-32 çıkması son derece sık görülüyor ama 38 çıkması çok sık gördüğümüz bir durum değil. Bu aşamada acilen önlem alınması gerekir. Bunların yanı sıra 60 yaşında olduğu halde 30'lu yaşlarda biyolojik yaşa sahip olanlarla da karşılaşıyoruz. Kendine bakan, dengeli beslenip günlük egzersizini yapan, gece düzenli uyuyan, sigara içmeyen kişilerde biyolojik yaş çok genç çıkabiliyor.

* Check-up programında biyolojik yaş nasıl ölçülüyor?
Biyolojik yaş ölçümü anti-aging ve risk değerlendirme check-up'ında yer alıyor, ancak insanlar bu programa girmeden de kendi biyolojik yaşlarını doktorlarımızla görüşerek ölçtürebiliyorlar. Vücudun çok çeşitli sistemleri, gözlerin uyum kapasitesi, sese reaksiyon, titreşime reaksiyon, akciğer kapasitesi, hafıza gibi çok çeşitli değerler, aletlerle ölçülerek belirlenebiliyor. Bir ana alet ve buna bağlı parçalardan oluşan bu bilgisayarlı sistem kişinin biyolojik yaşını ölçerken, yıpranma durumunu tespit ediyor.

* Kemik erimesine karşı nasıl bir programı uygulanıyor?
Check-up'ta tüm vücut kemik yoğunluğunu ölçülüyoruz. Bunu kalça ile karşılaştırıyoruz. Bu arada vücuttaki yağ, kemik ve kas dağılımını da ölçerek tedavi ve koruma öneriyoruz. Sanıldığının aksine, osteoporoz yalnızca kadınların sorunu değil, erkeklerde de aynı probleme büyük ölçüde rastlıyoruz. Kadınlarda 35 yaşından sonra bu kontrollere başlamak gerekli. Böylece daha sağlıklı bir menopoz dönemi geçirilmesi sağlanabiliyor.

* Kişiler ileride karşılaşabilecekleri riskli hastalıkları da öğrenebiliyorlar mı?
Bu check-up ile damarların durumunu ve ileride çıkabilecek sorunları önceden görebiliyoruz. Hormonların tahlillerini yapabiliyoruz. Vücut nefes alıp verdikçe, vücuda giren oksijen bize hayat verdiği gibi, aslında bizi yaşlandıran önemli faktörlerden biri. Yaşlanma önüne geçilmez bir şey ama ihtiyarlamamız gerekli değil. Yaşlı ve dinç olabiliriz. Vücut oksijen alıp verdikçe, serbest radikal denen maddeler oluşuyor. 20 yaşında vücudumuzda çok sayıda serbest radikal varsa, 30'da daha çok, 40'da çok çok daha fazla oluyor. Stres testleri ile bunların etkisini ölçebiliyoruz. Egzersiz yapmaya alışık olmayan birinin haftada bir gün gidip koşması, tenis oynaması, futbol oynaması çok tehlikeli. Ancak her gün yarım saat yürüyorsa, bu vücut için yararlı oluyor. Egzersiz yapmayan bir vücutta bu serbest radikaller artıyor, dolayısıyla yapılan yüklü spor yaşlanmayı artırıyor. Bu nedenle, günlük düzenli egzersiz tavsiye ediyoruz.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Duygusal Açlığı Yenen Zayıflıyor
 Kadına Göğüs, Erkeğe Prostat Kontrolü Şart!
 Sık İlişki, Prostat Riskini Azaltıyor
 Ömür Boyu İnce Kalın
 Dinç Yaşlanmanın Formülü: Anti-aging
 Yıllara Rağmen Zinde Kalın
 Çikolata Ve Tatlıların Faydası Yok, Vazgeçin...
 8 Soru 8 Cevap
 Check-up Çocuğun Sağlık Güvencesi
 Check-up İle Kızınızın Boyunu Uzatabilirsiniz
 Alerjik Nezle Astımla Birlikte Tedavi Ediliyor
 Sık Kilo Alıp Vermek Vücudu Diyete Küstürüyor
 Bir Haftada Bir Kilo!
 Yöneticiler İş Gücünü Check-up İle Koruyor
Hâlâ korkuyor
Bir alışveriş merkezinin güvenlik görevlilerince dövüldüğü için...
Mirasının tümünü çocuklara bıraktı
Uçak motorunu Türkiye'ye getiren ilk işadamı olarak tanınan ve...
Ağlara denizin devleri takıldı
Muğla'nın Gökova ve Çanakkale'nin Bozcaada kıyılarında avlanan...
Serginin geliri TEMA'ya
Serginin geliri TEMA'ya
50'inci kişisel sergisini açan İsmail Acar, bu sefer de yardım elini...
Mavi Kelebeğin Savaş Dansı
Mavi Kelebeğin Savaş Dansı
Sabah Magazin Servisi'nin acar muhabirlerinden Mehmet Çalışkan, 5...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.