kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
CHECK-UP çocuğun sağlık güvencesi

Çocukluk döneminde, rutin kontroller sayesinde erken tespit edilen sağlık sorunları, çocuğun gelecekteki sağlığını garanti altına alıyor. Erken teşhis, kolay tedavi ve sağlıklı nesil anlamına geliyor Ergenlik döneminde yapılan tetkikler, genç kızın adetinin gecikmesinden, ileride kısır olmasına kadar pek çok riskin önüne geçiyor. Hatta, genç kızların gelecekteki boyunu bile etkiliyor

* Çocuklara check-up yaptırmak gerekir mi?
Çocuklarda rutin olarak uygulanan standart bir check-up yok. Ancak belli yaş gruplarında daha sık görülen ve çocukların büyümesini engelleyecek hastalıkları önceden tanımak için, bazı testlerin aksatılmadan yapılması gerekir.

* İlk altı ayda hangi kontrolleri yapılmalı?
En önemlisi demir kontrolüdür. Anne sütü ile beslenen çocuklarda ilk altı ayda demir eksikliği görülmez, ancak altı aydan sonra özellikle dokuzuncu ayda kan sayımı ve gerekirse ferritin testi yapılmasını öneriyoruz. Damardan alınan birkaç mililitre kanla kolaylıkla yapılabilen bu test, çocukların gelişimi için son derece önemli ipuçları verir. Ayrıca yine dokuzuncu ay kontrolleri arasına idrar kültürünün de eklenmesini istiyoruz. Bu dönemde şikâyetlerini belli edemedikleri için, idrar kültürünün test edilmesinde fayda vardır. Tüberküloz yine çocuklar için büyük sorun olmayı sürdürdüğünden, ilk ayda aşılanmış olsalar bile, tüberküloz deri testi yapılmasını öneriyoruz. Aşının koruyuculuğu yüksek olmadığından tüberküloz deri testi ve PPD, bir yaşına kadar yapılmalı. İşitme testi yeni doğanda rutin olarak yapılmalı. Birinci haftada ilk olarak yapılan bu test birinci ve ikinci aylarda gerektiğinde tekrarlanır. Sorun çıkmazsa tekrarlanmasına gerek yoktur. Sorun çıkarsa, hemen kulak burun boğaz doktoruna gitmek gerekir.

GÖZLERİNE DİKKAT EDİN
* Bir yaşından sonra, okul dönemine kadar hangi sağlık taramaları yapılır?
Çocuğun özel bir durumu yoksa, genel kontrollerle yetiniyoruz. Ancak bu dönemde de göz ve diş check-up'ı çok önemlidir. Amerika'da bir yaşından itibaren rutin olarak göz muayeneleri yapılır. Olası bir göz kanserini erken tanımak anlamında yapılacak bu basit muayene çok önemlidir. Aileleri yeni doğan döneminden itibaren, çocukların göz dibi muayeneleri konusunda uyarıyoruz. Doktorlarından bu muayeneleri yapmalarını istiyoruz. Aileler de bu konuda çocuklarını kontrol edebilirler. Gözbebeğinin ışık refleksini vermemesi, sürekli açık durması veya sürekli beyaz gözükmesi, bu konuda önemli ipucu sayılır. Bebeğinizin fotoğraflarda gözbebeği sürekli beyaz çıkıyorsa, yine bu konuda şüphelenilebilir. Yani fotoğraflarda herkesin gözü kırmızı çıkarken, çocuğunuzun beyaz çıkıyorsa, bunu mutlaka doktora danışmak gerekli. Ayrıca şaşılık gibi bir sorunu varsa, çocukların bu kontrollerden geçirilmesi de önem taşır. İki yaşından sonra da diş hekimine gitmeleri gerekir. Çocukların yürüyüşlerine de bu dönemde çok dikkat edilmesi gerekir. Yürümeye başladıkları andan itibaren, içe basma var mı diye her kontrolde dikkat etmek gerekir. 12-15-18. aylarda, 2 yaşında, 3 yaşında içe basma, dışa basma, bacaklarda eğrilik, düztabanlık incelenmeli.

ŞİŞMAN ÇOCUKLAR DOKTORA
* Okul döneminde çocuk sağlığı açısından ne tip testler yaptırılmalı?
Boy, kilo ve baş çevresi büyümesinin takip edilmesi, rutin olarak yapılması gereken kontroller arasındadır. Bir yaşından sonra iki yaşına kadar, üç ayda bir doktor kontrolüne gitmek gerekir. Ondan sonra altı ayda bir bu kontroller , altı yaşına kadar her sene tekrarlanmalı. Sağlam çocuk kontrolü adı verilen bu tetkikler, altı yaşından sonra iki senede bir yapılmalı. Ergenlikte büyüme hızlı olduğu için, sağlık kontrolleri her yıl tekrarlanmalı.

* Şişman çocukların yıllık kontrollerinde nelere bakılmalı?
Obezite varsa, mutlaka hormon profilinin araştırılması gerekli. Kan yağlarına bakılması gerekir. Tiroid fonksiyon testlerine bakılmalı. Tiroid bezi az çalışıyorsa, bu durum kilo yapabilir. Kan şekerine bakılması gerekiyorsa, insülin tayini yapılmalı. Şişman çocuklarda kolesterol değeri olan total ve lipit kolesterolün incelenmesi gerekir. Bu yaştan itibaren kolesterol kontrolüne başlanmalı. Ayrıca şişman çocuklarda, kemik yaşı tayini için, el bilek röntgeni çekilmesini de istiyoruz. El bilek filmindeki kemik yaşı radyolog tarafından okunarak tespit edilebiliyor. Verilecek tedavi çok daha etkili olur.

* Ailesinde kalp hastalığı bulunan çocuklarda nelere bakılır?
Ailede kalp hastalığı bulunan çocukların ikinci, dördüncü ve altıncı yaşlarda kan lipitlerine bakılabilir. Kan total, kolesterol ve trigliseridleri incelenir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Duygusal Açlığı Yenen Zayıflıyor
 Kadına Göğüs, Erkeğe Prostat Kontrolü Şart!
 Sık İlişki, Prostat Riskini Azaltıyor
 Ömür Boyu İnce Kalın
 Dinç Yaşlanmanın Formülü: Anti-aging
 Yıllara Rağmen Zinde Kalın
 Çikolata Ve Tatlıların Faydası Yok, Vazgeçin...
 8 Soru 8 Cevap
 Check-up Çocuğun Sağlık Güvencesi
 Check-up İle Kızınızın Boyunu Uzatabilirsiniz
 Alerjik Nezle Astımla Birlikte Tedavi Ediliyor
 Sık Kilo Alıp Vermek Vücudu Diyete Küstürüyor
 Bir Haftada Bir Kilo!
 Yöneticiler İş Gücünü Check-up İle Koruyor
Hâlâ korkuyor
Bir alışveriş merkezinin güvenlik görevlilerince dövüldüğü için...
Mirasının tümünü çocuklara bıraktı
Uçak motorunu Türkiye'ye getiren ilk işadamı olarak tanınan ve...
Ağlara denizin devleri takıldı
Muğla'nın Gökova ve Çanakkale'nin Bozcaada kıyılarında avlanan...
Serginin geliri TEMA'ya
Serginin geliri TEMA'ya
50'inci kişisel sergisini açan İsmail Acar, bu sefer de yardım elini...
Mavi Kelebeğin Savaş Dansı
Mavi Kelebeğin Savaş Dansı
Sabah Magazin Servisi'nin acar muhabirlerinden Mehmet Çalışkan, 5...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.