kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bizim mahalleli spor yapmayı sever
Bizim mahalleli spor yapmayı sever
Çam ağaçlarının altında keyifle form tutuluyor
Strese birebir geliyor
Kilolar azalırken yeni dostluklar kuruluyor

Her sabah parkta eller havada

Güzelleşen havalarla birlikte erken saatlerde spor yapanların sayısı giderek artıyor. İstanbul'un çeşitli semtlerindeki bu parklarda mahalle sakinleri hep birlikte, neşeyle form tutuyor

Havaların ısınmasıyla kendini açık havaya atıp spor yapanların sayısı da arttı. Özellikle emekli ve evhanımlarının tercihi, bir yandan evlerine yakın parklarda ücretsiz olarak düzenlenen grup çalışmalarına katılmak bir yandan da yeni dostluklar kurmak. İstanbul'da Maçka Parkı ve Kriton Curi Parkı'nda da her sabah saat 7'den itibaren jimnastik yapılıyor. Fazla kilolarından kurtulmak isteyenler, doktorunun tavsiyesine uyanlar erkenden parklara koşuyor.

***

Bizim mahalleli spor yapmayı sever

Yaşları 30 ile 75 arasında değişen İstanbullular, artık yaz kış demeden güne sporla başlıyor. Maçka ve Kriton Curi Parkı'ndaki spor çalışmalarına katılanlar sağlıklı yaşam için hareket etmeye başladıktan sonra en az 10 yaş da gençleştiklerini hissediyor
*Maçka Parkı'ndan geçenler açık havada spor yapanlara çok özeniyor.
*Evlerine en yakın parklarda düzenlenen ücretsiz çalışmalara katılanların sayısı her geçen gün artıyor.
*Fazla kilolarından şikayet edenler, doktorunun tavsiyesine uyanlar artık 4 mevsim spor yapıyor.

Havaların ısınmasıyla açık havada form tutanların sayısı da artıyor. Bazıları güne iş yerlerine yetişme telaşıyla başlarken bazıları da güzel havanın keyfini sporla çıkartıyor. Son yıllarda mahalleler arasında yayılan moda ise parklarda spor yapmak. Yüzlerce kişi evine en yakın parkta buluşup sağlıklı yaşam için birkaç saat yürüyor, koşuyor ya da jimnastik yapıyor. Nihayet emeklilik çağında spor yapabilenler, doktorun tavsiyesine uyanlar, fazla kilo ve kolesterolünden kurtulmak isteyenler ya da vücudunu çalıştırıp duşunu aldıktan sonra işe gidenler bir araya geliyor. Maçka Parkı'na sabah saatlerinde yolu düşenler eşofmanlarını giymiş, yürüyen, koşan, köpeğini gezdiren ve yoga yapanlarla karşılaşmaya alışıktır. Ancak parkın Swissotel tarafına devam ettiğinizde büyük bir grubun hep beraber "Her şey spor için, her şey sağlık için" sloganlarıyla spor yapması ise daha çok yeni.

Kar kış, yağmur çamur demeden yaşları 30 ile 75 arasında değişen kadın erkek yaklaşık 50 kişilik bir grup hemen her gün Maçka Parkı'nda güne sporla başlıyor. Şarkılar, türküler eşliğinde ama büyük bir disiplinle çalışan sporseverler temiz havada, muhteşem Boğaz manzarası eşliğinde sağlıklı yaşamın yollarını arıyor. Doktoru, bankacısı, emeklisi farklı meslek gruplarından ve farklı yaşamları olan semt sakinleri sabah saat 07.00'de buluşup önce bir saat yürüyüş yapıp, daha sonra bir araya toplanıp, tamamen amatör olan hocalarının eşliğinde vücutlarını çalıştırıyor.

Alkışlarla kendilerini motive eden sporsever topluluk saat 09.00'da şarkılar söyleyerek vedalaşıyor. Grubun en favori şarkıları ise "Daha dün annemizin kollarında yaşarken" (genellikle bunu sabah sporunun son aşamasında el ele tutuşarak söylüyorlar), "İkinci Bahar" ve Karadeniz yöresine ait türkülerden oluşuyor.

AMELİYAT SONRASI SPOR
Grubun renkli simalarından Baki Girgin, 73 yaşında ve yaklaşık 25 yıldır Maçka Parkı'nda spor yapıyor. Özellikle emekli hayatıyla birlikte spor saatlerini daha da uzatan Girgin, esprili kişiliğiyle grubun neşe kaynağı. Hocaları, Hamit Kilimci için "Onu Bakırköy Akıl Hastalıkları Hastanesi'nden transfer ettik" diyen Girgin, grupla birlikte spor yapmanın çok keyifli olduğunu söylüyor. Özellikle havaların ısınmasıyla grubun daha da büyüdüğünü belirten Girgin'in bu esprili tutumu karşısında hiç de aşağı kalmayan Kilimci ise "Aslında sizi istediğim gibi disiplin ederim ama rahatınızı bozmak istemiyorum" diyor.

Grubun hocalığını Müzeyyen Sönmezateş'le dönüşümlü olarak yapan Kilimci, eski profesyonel futbolcularımızdan. Uzun yıllar bankacılık mesleğinde çalıştıktan sonra sağlık nedenleriyle kendini sağlıklı yaşama adayan Kilimci, yaklaşık 1.5 senedir Maçka Parkı'nda spor yapıyor: "Geçirdiğim ameliyatlar sonrasında sağlığımı tekrar kazanmak ve korumak için spor hareketleri yapmaya başladım. Daha sonra doktorlara da danışarak ve izlediğim spor programlarıyla hareketleri daha da geliştirdim. Şimdi öğrendiklerimi buradaki arkadaşlarımla paylaşıyorum. Zaten buradaki grup, uzun yıllardır Maçka Parkı'nda spor yapıyor." Grubun diğer spor hocası ve disiplin timsali ise Müzeyyen Sönmezateş.

Grupta disiplinsizliğe asla taviz vermeyen Müzeyyen Hoca, yanındaki arkadaşıyla konuşmaya dalıp hareketleri aksatan olursa onların hemen yerini değiştiriyor. Dört yıldır parkta spor yapan ve 2 yıldır grubun liderliğini üstlenen Sönmezateş, "Arkadaşlarla spor için kilitlendik ve güne güzel başlamanın yolunu bulduk. Sevgiyle birbirimize bağlandık. Burada strese yer yok" diyor. Sabah sporundan sonra çalışma hayatına geri dönen Sönmezateş, tatil dışında buradaki öğrencilerini hiç bırakmıyor. Grubun diş doktoru Hilal Özdemir ise her gün yaptıkları bu spor hareketleri ve sevgi transferi sayesinde bütün gün çok enerjik olduğunu söylüyor.

Her mevsim bir araya toplanarak spor yaptıklarını da ekleyen Özdemir, yeni seçilecek belediye başkanından yağmurlu havalarda daha rahat spor yapacakları kapalı bir alan yapmasını talep ediyor. Sporun duygusal hayata da pozitif etkileri olduğu bir gerçek. Spor yaparken neşeli tavırları ile ilgimizi çeken Şadiye Tiryaki ise yaşadığı zorlukları buradaki grup arkadaşları sayesinde atlatmış. Bir yıl içinde iki kardeşini ve annesini kaybeden Tiryaki, bir de üstüne iflas ettiği halde "Buradaki arkadaşlarımın ilgisi ve sevgisi sayesinde tüm bu acıların üstesinden geldim" diyor.

Figen Yanık - Dilek Sancılı

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Garo Mafyan Paşa'yı unutamıyor
 Erkekler de küçük köpek sever
 Ücretsiz, adrese teslim köpekler
 Sokak hayvanları yararına sergi
 Kadının beyaz kurtarıcısı
 Bizans'ın kültür izleri
 Her Rus, Nataşa değildir
 Geçmişle gelecek birleşiyor
 Ekran aşkları can sıkıyor
 Edebiyat dünyamız yenilerle canlanacak
 Haftanın Kitapları
 Ajanda
 Dans günleri başlıyor
 Küçük, rahat ve çok seksi
 Onu hiç böyle görmemiştiniz
 Hiçbir albümüm 1 milyon satmaz
 Heidi, Pollyanna ve Ayşegül
 Bırakın öyle kalsın
 Vakko yaza sürpriz bir isimle "merhaba" dedi
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Yanına ayran mı kola mı alırsınız?
Gözlem(e) lere,...
ŞAFAK KARAMAN
Akademik jüri
Renklicam müzik dünyasına yeni yıldız...
KENAN ONUK
Dvorak ve Mischa Maisky
Günümüzün en önemli...
Büyümek istemeyen bir çocuk
Büyümek istemeyen bir çocuk
J.M. Barrie'nin 100 yıl önce Londra'da yazılmış ve sonra sahnelenmiş...
Gelin ve Bill'in buluşması
Gelin ve Bill'in buluşması
"Kill Bill"in ikinci bölümü sinemaseverleri fazla bekletmedi ve...
Ege yemekleri cenneti
Tire'deki Kaplan Restoran kolay kolay başka bir yerde...
Pastalı, börekli çikolatalı diyet
Diyetisyen Selahattin Dönmez, yeni çıkardığı "Farketmeden Diyet"...
Ralli pistlerinin en hızlı ailesi
Ayça ve Merve Hasbay Türk ralli dünyasının ilk kadın pilotları değiller. Ancak...
Köleler kurtuldu artık sıra bizde
Uzun zamandır dünyayı etkisi altına alan capoeira rüzgarı Türkiye'de de esiyor.
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Otomobil | Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.