kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Jet sosyete Türk malı giyiyor
Jet sosyete Türk malı giyiyor
Masa örtüsünden gömlek 500 dolar
Türkiye'nin Reklamını Yapıyor
Türkiye aşığı bir Fransız

Nişantaşı'ndan Karayipler'e

Modacı Jose Felix'in Saint Barth Adası'ndaki seçkin butiği "JFK", Made in Turkey etiketli koleksiyonlarıyla ünlüleri giydiriyor.

***

Jet sosyete Türk malı giyiyor

Dünya starlarının ve sosyetik isimlerin tatil merkezi Saint Barth Adası'nın en ünlü butiği JFK'da bütün kıyafetler Made in Turkey etiketini taşıyor. Modacı Jose Felix'in koleksiyonu Nişantaşı'nda küçük bir atölyede hazırlanıyor
Jose Felix'in koleksiyonu Türkiye'nin yöresel kumaşlarıyla hazırlanıyor

Karayipler'de dünya jet sosyetesinin tatil beldesi olarak tanınan Saint Barth adasında JFK adlı bir butik var. Denzel Washington'dan Calvin Klein'a, Miels Davis'ten Clint Estwood'a kadar pek çok erkek star kıyafetlerini bu butikten alıyor. Sadece erkekler değil başta Naomi Campbell olmak üzere birçok kadın da, Kenzo, Yves Saint Laurent, Valentino, Gucci, Roberto Cavalli, Prada, Ungaro ve Gucci ile aynı cadde üzerindeki bu butiğin müşterileri arasında. Adada villası olan veya lüks teknelerle tatil için Saint Barth'a gelen Amerikan ve Avrupa sosyetesi de JFK'ya uğramadan dönmüyor.
Dünyanın bir ucundaki bu butiği niye anlattığımıza anlam verememiş olabilirsiniz ancak bundan sonra yazacaklarımızı okuduğunuzda şaşırıp kalacaksınız. Saint Barth adasındaki JFK adlı butikte satılan bütün kıyafet ve aksesuarların üzerinde "Made in Turkey" yazıyor. Yani hepsi Türkiye'de üretiliyor. Üstelik bütün kumaş ve aksesuarlar da Türkiye'den sağlanıyor.

Kumaşlar, Sultanhamam, Kapalıçarşı ve Buldan'dan alınıyor. Nişantaşı'nda küçük bir atölyede modeller yaratılıyor, Merter'de bir başka atölyede de seri üretim yapılıyor. Ve bu koleksiyon Saint Barth'a doğru yola çıkıyor. Hemen butiğin sahibinin Türk olduğunu düşünmeyin, öyle değil. Butiğin sahibi Jose Felix adlı bir Fransız. Tam bir Türkiye aşığı olan, ilk kez 1980 yılında geldiği Türkiye'de yıllarca kalan ve halen her yıl düzenli olarak gelen Jose Felix, dört yıl önce açtığı butikte tamamen Türk malı kıyafetler satıyor.

ANİMATÖRLÜK YAPMIŞ

Önce size biraz Jose Felix'i tanıtalım. 47 yaşında olan Felix, Fransa'da ve Karyipler'de çok ünlü otel ve restoranları olan işadamı bir baba ile Fransız dili profesörü bir annenin oğlu. Paris'te ekonomi öğrenimi gören Felix, üniversiteden yakın bir arkadaşının fazlasıyla kötülediği Türkiye'yi merak edip 1980 yılında İstanbul'a gelmiş. Sonra Kapadokya'dan Antalya'ya kadar birçok yeri gezmiş.
Türkiye'yi o kadar sevmiş ki, burada yaşamaya karar vermiş. Büyük bir turizm şirketinde rehberlik ve ardından da Fransız tatil köylerinde animatörlük yapmaya başlamış. Felix'in Türkiye macerası yaklaşık on yıl sürmüş.
Sonra, ülkemizden ayrılıp ailesinin yaşadığı ve dayısının da belediye başkanı olduğu Saint Barth adasına yerleşmiş. Ama Türkiye'den hiç kopmamış, her yıl gelip özlem gidermiş, Türk dostlarını ziyaret etmiş. 2000 yılında bir gece yarısı otellere personel kıyafeti yapan yakın arkadaşı Yurdagül Şengül'ü arayıp butik açacağını ve koleksiyonu da İstanbul'da birlikte hazırlamak istediğini söylemiş. Ve ertesi gün de uçağa atlayıp İstanbul'a gelmiş. Çocukluğundan beri giysi tasarımlarına ilgisi olan Jose Felix ve Yurdagül Şengül birlikte bir ayda tam 3 bin parçalık bir koleksiyon hazırlamışlar.
Koleksiyonu ve butiği için iğneden ipliğe ne gerekiyorsa herşeyi alarak Saint Barth adasına uçmuş. Ve adanın tarihinde görülmemiş büyük bir partiyle butik açılmış. Peki Jose Felix'in butiğinde neler satılıyor? Aslında Felix'in 2000 yılında bir gay butik düşüncesiyle yola çıkmış. Ve Saint Barth adasının ilk gay butiğini açmış.
İlk kolekisyon da tamamen gay'lere dönükmüş. Ama kıyafetlerin gay'lerin yanı sıra erkekler, hatta kadınlar tarafından da ilgi görmesi Felix'in bu çizgiye çekmiş. Dolayısıyla uniseks modeller tasarlamaya başlamış. Daha doğrusu metroseksüel kıyafetlere ağırlık vermiş. Şimdi dünya gay'leri, erkekler ve kadınlar JFK'nin müşterileri arasında.

YAZMADAN GÖMLEK

Koleksiyona geri dönersek, öncelikle kıyafetlerin sıra dışı kumaşlardan yapıldığını ve Türk motiflerini yansıttığını söylemek gerekiyor. Sultanhamam'dan alınan perdelik, döşemelik kumaşlar, masa örtüleri, Kapalıçarşı'dan alınan basma, Karadeniz kumaşı, Buldan'dan getirtilen Buldan bezlerinden kıyafetler dikiliyor.
Masa örtüsünden bir gömlek, Karadeniz'de kadınların çay toplarken giydikleri kumaştan pantolon, Buldan bezinden şalvar, Anadolu yazmalarından plaj elbisesi, gömlekler, Buldan bezinden şortlar, havlular, bornozlar Saint Barth'da büyük ilgi görüyor. İddialı renklerden yapılan abiye kıyafetler de büyük rağbet görüyor. Kıyafetleri süsleyen nazar boncukları ise artık dünya sosyetesinin yakından tanıdığı bir aksesuar olmuş.
Jose Felix, "Benim koleksiyonum herkesin çok ilgisini çekiyor. Çünkü hiçbir yerde bir benzerleri yok. Kumaşları ilk defa görüyorlar, hele kumaşların ve kıyafetlerin Türkiye'de imal edildiğini öğrenince şaşırıp kalıyorlar" diyor. JFK'nin Türkiye'den de müşterileri var. Her yaz adaya giden Türk sosyetesinin üyeleri JFK'den alışveriş yapıyor. Felix'in ortağı Yurdagül Sengül, "Kıyafetleri İstanbul'da benim ürettiğimi öğrenenler arıyor ve tebrik ediyor. Made in Turkey etiketini gördükleri için çok mutlu olduklarını söylüyorlar" diyor.
Aradan geçen dört yılın ardından artık JFK markası iyice tanınmış. Jose Felix, başka ülkelerden bir şube açmak için teklifler almaya başlamış. Saint Martin, İbiza, Miami, Dubai ve hatta Küba'da mağaza açması için gelen teklifleri değerlendiriyor.
Hatta şu anda yeni koleksiyon için Dubai'de bulunuyor. Oradaki partner koleksiyonu inceliyor. Bu arada yakında Felix'in İstanbul'da bir şube açacağını meraklılarına söyleyelim.

Şerif Ercan

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Çevreciler Akasya altında buluşuyor
 Aşkı oynayarak öğrenin
 Akademiler genç modacı yetiştiriyor
 Oscarlık yalanlara dikkat
 Sokak hayvanlarına lüks hayat
 Doğum başladı, fotoğrafçı gelsin
 Ajanda
 Ödüller Afife Jale'nin anısına
 Popun kraliçesi yok satıyor
 Kanadalı dansözler bizi sevdi
 Mahalleden sosyeteye girdi
 Sevgilinizi dört dakikada bulun
 Yıldızları parlatan Türk markası
 Makamını bul hastalığını yen
 35 yaşın keyfini sürüyor
 Çare "pencere, tencere" programlarında değil
 Erkeklerin penis takıntısı
 İktidarsızlıktan kurtulabilirsiniz
 Ateş çevirerek rahatlıyorlar
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
İstanbul'da dul bir kadın olmak
Meğer bütün evli...
KENAN ONUK
Kamelyalı Kadın'ın öyküsü
Geçen perşembe akşamı, eşim ve...
ŞAFAK KARAMAN
Hoş geldin
Televizyon ekranlarında izlenme alışkanlığı...
En büyük sınavımı babama karşı verdim
En büyük sınavımı babama karşı verdim
Zeki Alasya'nın kızı Zeynep Alasya, şarkıcılığa adım attı. Bir barda...
Güzelliğe yolculuk var
Güzelliğe yolculuk var
İtalya'daki kozmetik fuarında makyaj, anti-aging ürünleri ve son...
Kelebeğin kanat çırpışı
Günlükleri arasında kendine farklı hayatlar kurmaya çalışan bir...
Başarısız bir yeniden deneme
Dehşetin kucağındaki genç çiftin gerilim dolu macerasını anlatan...
Dalyanköy'den Arnavutköy'e
Çeşme'nin ünlü restoranı Balıkçı Hasan İstanbul'da yeni bir lokanta açtı.
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Otomobil | Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.