kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sokak hayvanlarına lüks hayat
Sokak hayvanlarına lüks hayat
Kedinin kendi kişiliği vardır
Alman çoban köpekleri yarışıyor

Lüküs hayat

Sokak köpekleri Büyükçekmece Belediyesi tarafından yaptırılan rehabilitasyon merkezinde sağlıklarına kavuşuyor, iyi besleniyorlar.
Büyükçekmece Belediyesi tarafından üç yıl önce sokak hayvanları için yaptırılan rehabilitasyon merkezi, adeta sokak köpekleri imparatorluğunu andırıyor.


***

Sokak hayvanlarına lüks hayat

Büyükçekmece Sokak Hayvanlarını Koruma Rehabilitasyon Merkezi'nde 1770 sokak köpeği var. Barınaktaki köpeklere günde üç ton yemek yapılıyor
Büyükçekmece Belediyesi tarafından üç yıl önce sokak hayvanları için yaptırılan rehabilitasyon merkezi, adeta sokak köpekleri imparatorluğunu andırıyor. 50 bin metrekarelik alanda, yüzlerce kulübenin bulunduğu merkezde, her köpeğin ayrı bir sokağı var. Kendi aralarında kurdukları mahallelerde çeteler oluşturan köpekler, farklı bir sokağa geçip rahatça dolaşamıyor. Merkezi gezmek isteyen misafirler ise kendilerine refakat eden köpeklerle birlikte dolaşabiliyor.

İçişleri, Tarım, Orman ve Sağlık Bakanlığı'nın sokak hayvanları konusunda yayınladığı kanunlar ve AB uyum yasalarına uygun olarak yaptırılan rehabilitasyon merkezinde, hayvanlar özel bakımdan geçiriliyor. Bulaşıcı hastalığı olanlar karantinaya alınıyor. 0-3 aylık, 3-7 aylık, 7-12 aylık, 1-7 yaş, 7 yaş ve üstü olmak üzere yaş grubuna göre ayırılan hayvanlara, günde üç ton yemek yapılıyor. Kapasitesini çoktan aşan rehabilitasyon merkezinde şu anda 1770 sokak köpeğine bakılıyor. Sadece Büyükçekmece'deki sokak hayvanlarını barındırmak amacıyla yapılan merkeze, zamanla farklı ilçelerden getirilen köpeklerden alındı. Yetkililer İstanbul'un dört bir yanından sokak köpeklerinin getirilip, Büyükçekmece'ye atıldığını söylüyorlar.

Köpek sayısının gün geçtikçe artması nedeniyle getirilen yeni kurala göre, Büyükçekmece sınırlarında bina yaptırmak isteyen iş adamlarından, merkeze kulübe yaptırmaları isteniyor. Merkezde bir müdür, iki veteriner ve beş işçi çalışıyor. Merkeze getirilen köpek, önce 10 gün karantinaya alınıyor. Burada kontrolden geçirilen köpekler, bir hastalıkları yoksa, yaş guruplarına göre kulübelerine ayrılıyor. Günde üç ton yemek tüketen köpeklere, Metromarket ve askeriyeden yemek yardımı yapılıyor. Belediyeden getirilen tonlarca ekmek de bidonlarda ıslatılarak yemeklere katılıyor. Merkezde veteriner olarak çalışan Azmi Elhan Atik, merkezin ayda 60 milyar lira masrafı olduğunu söylüyor.

Atik, "Bir kısırlaştırmanın maliyeti 50-60 milyon lira. Günde ortalama 5- 10 hayvanı kısırlaştırıyoruz. Kısırlaştırmada yaş gurubu önemli. Belli bir yaşa gelmiş hayvanlar kısırlaştırılabiliyor. Kısırlaştırmadan sonra bazı hayvanları aldığımız yere bırakıyoruz. Bir sirkülasyon olmazsa başa çıkamayız" diyor. Büyükçekmece'deki sokak hayvanı probleminin bu merkez sayesinde çözüldüğünü belirten Atik, "2001 yılında sokak hayvanları ile ilgili 500 olan şikayet sayısı, 2004'te 37'ye indi. Yine 2001'de bin olan yavrulama olayı, 2004'te 90 yavruya indi. Sokaklarda yeni köpek yerleşimini engellemek için en fazla 400 civarında köpek barındırılıyor" diyor.

ÇOĞUNDA YANIKLAR VAR
Merkeze getirilen yaralı hayvanlar arasında yanık vakaları dikkat çekiyor. Veteriner Atik, son iki ay içinde gelen 43 köpeğin üzerine balkondan kaynar su dökülerek yakıldığını, yedi tanesinin de kaynar yağ dökülerek yakıldığını söylüyor. 227 köpek yavrusunun kulaklarının, kuyruklarının kesildiği ve çocuklar tarafından gözlerinin çıkarıldığı belirtiliyor. Silahla vurularak yaralanan yedi köpek ise şu anda merkezde tedavi ediliyor.

Zeynep İşman NeslihanTunç MERKEZ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Çevreciler Akasya altında buluşuyor
 Aşkı oynayarak öğrenin
 Akademiler genç modacı yetiştiriyor
 Oscarlık yalanlara dikkat
 Doğum başladı, fotoğrafçı gelsin
 Ajanda
 Ödüller Afife Jale'nin anısına
 Popun kraliçesi yok satıyor
 Kanadalı dansözler bizi sevdi
 Mahalleden sosyeteye girdi
 Sevgilinizi dört dakikada bulun
 Yıldızları parlatan Türk markası
 Makamını bul hastalığını yen
 35 yaşın keyfini sürüyor
 Çare "pencere, tencere" programlarında değil
 Erkeklerin penis takıntısı
 Jet sosyete Türk malı giyiyor
 İktidarsızlıktan kurtulabilirsiniz
 Ateş çevirerek rahatlıyorlar
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
İstanbul'da dul bir kadın olmak
Meğer bütün evli...
KENAN ONUK
Kamelyalı Kadın'ın öyküsü
Geçen perşembe akşamı, eşim ve...
ŞAFAK KARAMAN
Hoş geldin
Televizyon ekranlarında izlenme alışkanlığı...
En büyük sınavımı babama karşı verdim
En büyük sınavımı babama karşı verdim
Zeki Alasya'nın kızı Zeynep Alasya, şarkıcılığa adım attı. Bir barda...
Güzelliğe yolculuk var
Güzelliğe yolculuk var
İtalya'daki kozmetik fuarında makyaj, anti-aging ürünleri ve son...
Kelebeğin kanat çırpışı
Günlükleri arasında kendine farklı hayatlar kurmaya çalışan bir...
Başarısız bir yeniden deneme
Dehşetin kucağındaki genç çiftin gerilim dolu macerasını anlatan...
Dalyanköy'den Arnavutköy'e
Çeşme'nin ünlü restoranı Balıkçı Hasan İstanbul'da yeni bir lokanta açtı.
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Otomobil | Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.