kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mahalleden sosyeteye girdi
Mahalleden sosyeteye girdi
Akademisyen karateciler sayesinde

Karate Sosyetede

Mankenler, yöneticiler ve işadamları lüks spor salonlarında yüksek tempolu müzik ve hızlı hareketler eşliğinde karate yaparak hem kalori harcıyor hem formda kalıyor hem de kendilerini savunmayı öğreniyor

Mahalle arasındaki gençlerin vazgeçilmez tutkusu karate, sosyetik spor salonlarının gözdesi oldu. Aero-karate ya da karate-do gibi isimlerle geliştirilen derslere talep giderek artıyor. Bunda karateyi sert spor imajından kurtaran akademisyenlerin de payı büyük.

ZİNDE KALIYORLAR
Zenginlerin tutkusu haline gelen karateyle ilgilenenler arasında eski manken Atilla Saral, The Marmara Otel'in üst düzey yöneticilerinden Bike Gürsel, genç oyuncu Mine Çayıroğlu var. Karate yapanlar bir yandan form tutarken diğer yandan kendilerini korumayı öğreniyor.


***

Mahalleden sosyeteye girdi

Bu güne kadar genellikle varoş gençlerinin vazgeçemediği spor olan karate, artık lüks salonlarda, mankenleri, sanatçıları ve sosyetenin ünlü simalarını buluşturuyor
Genellikle fitness için gelen müşterilerin hem fitness'ı hem de karateyi birlikte talep etmeleri yüksek tempolu karate derslerini yarattı

Sosyetenin yaptığı karate biraz daha farklı. Yüksek tempolu hareketler sayesinde hem ter atıyor hem de savunmayı öğreniyorlar

Atilla Atalay'ın yazdığı Sıdıka isimli TV dizisini herkes bilir. Kıt kanaat geçinen iki çocuklu tipik bir Türk ailesinin tasvir edildiği bu dizide Sıdıka'nın karate tutkunu abisi Samim en az Sıdıka kadar sevilen karakterlerden biriydi. Kenar mahallenin bıçkın delikanlısı Samim tabiri caizse bir işe balta olamadığı için karate kursuna yazılmış, yaptığı spora ve felsefesine tutkuyla bağlı bir karakteri temsil ediyordu.

Gerçekten de karate nedense şehrin daha kıyıdaki mahallelerinde yaşayan, genellikle ortanın altında gelir düzeyine sahip insanların sporu olarak kabul edilir. Özellikle mahallelerde yaz tatilleriyle birlikte çocuklar da karateye başlar. Ancak bir süredir gelir seviyesi yüksek aileler de devam ettikleri spor kulüplerinde verilen "Kids Karate" derslerine çocuklarını gönderiyor. Ve zenginlerin çocukları sayesinde tanıştığı karate, kısa sürede onların da ilgisini çekti. Üye olabilmek için binlerce doların gözden çıkarıldığı özel spor kulüpleri de bu ilginin farkına varmış olacak ki, artık yetişkinlere yönelik karate kursları açmaya başladılar.

TALEP BİRDEN ARTTI
Darüşşafaka Spor Tesisleri, Acarkent Coliseum ve The Marmara Gym bu trendi başlatanlar arasında. Bu spor merkezlerindeki karate dersleri mahalle aralarında, yoksul dojolarda verilen derslerden farklı. Amaç, eğlenmek, biraz yağ yakmak ve birkaç savunma hareketi öğrenmek.

Genelde yüksek volümlü müzik eşliğinde yapılan dersler farklı isimlerle anılıyor; Darüşşafaka Spor Tesislerinde "Aero Karate", The Marmara Gym'de "Karate Do", Acarkent Coliseum'da bildiğimiz karate... İşadamları sanatçılar ve mankenler tarafından büyük ilgi gören karate derslerini lüks spor salonlarının yeni gözdesi olarak tanımlamak hiç de yanlış olmaz. Eski manken, oyuncu Atilla Saral, sosyetenin renkli simalarından Bike Gürsel, Zafer Akdilek, Aydın Erel ve oyuncu Mine Çayıroğlu karate hareketlerini içeren bu özel derslerin müdavimi.

Karateci ve uluslararası hakem olan babasının yanında çocukluğundan beri bu sporu yapan ve üniversitede de dövüş sporları branşından mezun olan Murat Kaya (29) yaklaşık iki aydır Darüşafaka Spor Tesesleri'nde karate dersi veriyor. Karate'de çeşitli Türkiye şampiyonlukları olan antrenör Murat Kaya, "Hem fitnes yapmak hem de karate hareketlerini öğrenmek istiyoruz" diyen müşterilerin talepleri doğrultusunda büyük oranda karate hareketlerini içeren yüksek tempolu Aero Karate dersini yaratmış. "Yumruk ve tekmelerin süratle uygulandığı bir kardiyo çalışma sistemi" olarak özetlediği derslere yüksek volümlü müzik eşlik ediyor.

Normalde daha yavaş bir tempoyla yapılan karate dersleri taleplerle tempo kazanmış. Hem ter atarken kondisyon kazandıran hem de muhtemel tehlikeler karşısında kendinizi koruyabileceğiniz ana savunma ve dövüş hareketlerini öğreten bu dersler her geçen gün yeni öğrenciler kazanıyor. İlk başladıklarında 5 kişi olduklarını belirten Kaya, şimdi yaklaşık 10 öğrenci ile derslere devam ettiklerini anlatıyor. Derslere katılan eski manken Atilla Saral da karate dersinin açılmasından çok memnun; "Daha önceleri de savunma ve dövüş sporlarıyla ilgileniyordum. Bu dersin açılması beni çok mutlu etti.

Hem kondisyon tutuyor hem ter atıyor hem de birkaç savunma hareketi öğreniyorsunuz. Bir taşla birkaç kuş vuruyorsunuz yani. Nasıl bir şehirde yaşadığımızı herkes çok iyi biliyor. Spor yaparken kendinizi koruyabileceğiniz birkaç hareket öğrenmek hiç de fena bir fikir gibi durmuyor" diyor. Darüşşafaka'ya yıllardır devam eden, Rubin Bar'ın sahibi ve işletmecisi olan Doğan ve Cemal Kaygusuz kardeşler de karate dersini talep edenler arasında. Onlar da Atilla Saral gibi hem form tutabilecekleri hem de temel savunma ve dövüş hareketlerini öğreten bu dersten çok memnun.

Derslere bayan öğrenciler de katılıyor. Onlar da karatenin özellikle kalça ve baseni sıkılaştırdığını ve vücudu şekle soktuğunu kısa süre içerisinde keşfetmişler. Karatenin hem alt hem de üst vücudu eşit oranda çalıştırdığını anlatan antrenör Murat Kaya profesyonel bir sporcu geçmişi olmayan ancak düzenli spor yapmış bir insanı birkaç yıl içinde profesyonel karateci olarak yetiştirebileceğini söyleyecek kadar iddialı. Öğrencileri arasında Esra Çavuşoğlu gibi sosyetenin ünlü simaları da bulunan karate hocası Cengiz Deniz de bir süreden beri The Marmara Gym'de karate dersleri veriyor.

Yaklaşık 120 çeşit karate stili olduğunu belirten Cengiz Deniz "Bizim yapığımız Karate Do, park ve bahçelerde rahatlıkla yapılabilir" diyor. Karate Do, estetik hareketleriyle erkekler kadar hanımların da rağbet ettiği bir spor haline gelmiş. 3 kişi ile başlayan dersler artık 15 hatta bazı günler 20 kişinin katılımıyla gerçekleştiriliyor. İş adamları, doktorlar, akademisyenler ve sosyete camiasından insanların iştirak ettiği dersler artık talepleri karşılayamaz hale gelmiş. Siyah kuşak sahibi antrenör Cengiz Deniz, karatenin vücut hakimiyetini geliştirdiğini, psikolojik olarak rahatlamaya yardımcı olduğunu ve insanların iç huzura kavuştuklarını anlatıyor. Vücudun tüm kas gruplarını çalıştıran ve hareket kabiliyetini artıran karate, The Marmara Otelleri'nin sahibi Oğuz Gürsel'in kızı Bike Gürsel tarafından da uzunca bir süredir yapılıyor.

Aynur Erdem

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Çevreciler Akasya altında buluşuyor
 Aşkı oynayarak öğrenin
 Akademiler genç modacı yetiştiriyor
 Oscarlık yalanlara dikkat
 Sokak hayvanlarına lüks hayat
 Doğum başladı, fotoğrafçı gelsin
 Ajanda
 Ödüller Afife Jale'nin anısına
 Popun kraliçesi yok satıyor
 Kanadalı dansözler bizi sevdi
 Sevgilinizi dört dakikada bulun
 Yıldızları parlatan Türk markası
 Makamını bul hastalığını yen
 35 yaşın keyfini sürüyor
 Çare "pencere, tencere" programlarında değil
 Erkeklerin penis takıntısı
 Jet sosyete Türk malı giyiyor
 İktidarsızlıktan kurtulabilirsiniz
 Ateş çevirerek rahatlıyorlar
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
İstanbul'da dul bir kadın olmak
Meğer bütün evli...
KENAN ONUK
Kamelyalı Kadın'ın öyküsü
Geçen perşembe akşamı, eşim ve...
ŞAFAK KARAMAN
Hoş geldin
Televizyon ekranlarında izlenme alışkanlığı...
En büyük sınavımı babama karşı verdim
En büyük sınavımı babama karşı verdim
Zeki Alasya'nın kızı Zeynep Alasya, şarkıcılığa adım attı. Bir barda...
Güzelliğe yolculuk var
Güzelliğe yolculuk var
İtalya'daki kozmetik fuarında makyaj, anti-aging ürünleri ve son...
Kelebeğin kanat çırpışı
Günlükleri arasında kendine farklı hayatlar kurmaya çalışan bir...
Başarısız bir yeniden deneme
Dehşetin kucağındaki genç çiftin gerilim dolu macerasını anlatan...
Dalyanköy'den Arnavutköy'e
Çeşme'nin ünlü restoranı Balıkçı Hasan İstanbul'da yeni bir lokanta açtı.
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Otomobil | Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.