kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Baykal benim onu aramamı mı bekliyor?
Baykal benim onu aramamı mı bekliyor?
Kemal Derviş'e Köşkten CHP Ricası
Şişli'de Oy Almak Çok Kolay

Köşk de 'CHP' dedi

Celal Doğan'dan yeni bomba: Kemal Derviş CHP'ye gireceğini açıkladığı gün Çankaya'dan da benzer bir telefon aldı. Ondan CHP'yi seçmesi rica ediliyordu...

Sabah'a Kemal Derviş'in iki yıl önce aniden CHP'ye girmesinin nedenini "askerin ricası" olarak açıklayan Celal Doğan, sırrı çözmeyi sürdürüyor: "Derviş'in YTP'ye değil CHP'ye girmesini sadece en üst düzey komutan değil, Köşk de istedi."

O GÜN İKİ TELEFON ALDI ASKERDEN VE KÖŞKTEN
"Kemal Derviş'in 'Ben asla CHP'ye girmem' dediği gecenin sabahında, ona ordunun en üst düzeyinin yanı sıra Köşk'ten de bir telefon geldi. Son dakika telefonunda Kemal Bey'den CHP'ye katılması rica ediliyordu.

CHP, AKP'YE DAHA GÜÇLÜ DİRENİR DENMİŞ OLABİLİR
"Neden
böyle istediler? Bunu gerçekten bilmiyorum, ancak yorum yapabilirim. CHP'yi daha köklü bir parti olduğu ve AKP'nin karşısına daha güçlü bir rakip olarak çıkabileceği için düşünmüş olabilirler."

DSP'DEN YTP'YE GEÇMESİNİ DE SEZER ÖNLEMİŞTİ
Temmuz 2002'de, İsmail Cem ve Hüsamettin Özkan'lı "Troyka" haberleri üzerine, Derviş, Ecevit'in isteğiyle bakanlıktan istifa etmiş, ancak istifayı ikisini de telefonla arayan Sezer durdurmuştu.

4. ORTAK GİBİ DÖNDÜ
Derviş
bunun üzerine "4.ortak" gibi dönüp 12 Ağustos'a kadar hükümette kalmış, 9 gün sonra da, beklendiği gibi YTP'ye değil, CHP'ye geçmişti.


***

Baykal benim onu aramamı mı bekliyor?

Celal Doğan seçimden sonra "Başarılıyız" diyen Baykal'a yüklendi. "Biraz matematik bilen ilkokul çocuğu bile seçimi CHP'den daha iyi anlayabilir".

Seçimden sonra Deniz Baykal beni geçmiş olsun demek için aramadı. Herhalde benim aramamı bekliyor, hani benden az oy aldı ya kendisi!

Celal
Doğan ile söyleşimizin dünkü bölümünde CHP'nin seçim öncesi çalışmalarını konuşmuştuk. Doğan İstanbul'dan aday olacakken niye son anda Gaziantep'e döndüğünü anlatmıştı. Röportajın bugünkü bölümünde CHP'nin seçimde Türkiye için neden bir umut olamadığını Doğan'ın ağzından öğreneceksiniz..

*Seçim yenilginizden sonra Deniz Baykal sizi aradı mı?
Aramadı, beni partiden kimse aramadı.

*Neden?
-Herhalde benim onu aramamı bekliyor, hani benden daha az oy aldı ya kendisi! (gülüyor)

*Seçimlerden sonra Baykal "Bir önceki yerel seçimlerle kıyaslarsak başarılıyız" dedi. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz bu açıklamayı?
-Yani yine ben Baykal ile karşı karşıya geleceğim, şimdi aklımdaki şeyleri söylersem. Baykal'ın aleyhinde de çok konuşmak istemiyorum ama... Yani ilkokulda okuyan biraz matematik bilen bir çocuk bile seçimlerin sonucunu CHP'den daha iyi değerlendirirdi diye düşünüyorum. Bu açıklamadan sonra güvenilirliğimiz kalmıyor ki...

HİÇ PİŞMAN DEĞİLİM
*"CHP artık Türkiye için bir
umut değil halk bu yüzden bizi seçmedi" demiştiniz. CHP artık niye bir umut değil?
-Aslında konuşulacak çok şey var. Öncelikle bu seçimde niye başarısız olundu onu söyleyeyim. Öncelikle adayların son anda değil, en az bir yıl önce belli olması gerekiyordu. Seçime bir hafta kala şehirlerin adayları açıklandı bu olacak şey mi yani? Ayrıca genel merkez atamaları oldu, listeler beğenilmedi, biliyorsunuz.

*CHP'ye döndüğünüz için pişman mısınız?
-Hayır hiç değilim çünkü kendim ettim kendim buldum. Ben zaten biliyordum başıma geleceği. Bütün bu yaşadıklarımı bile hesap etmiştim. Ama partimiz bizim için önemlidir, pişmanlık duymak olmaz, onu düzeltmek gerekir.

*Sizin 1999 seçimlerinden sonra şöyle bir değerlendirmeniz var. Diyorsunuz ki "CHP'nin fikir yapısı ve temel siyasi tercihleri tümüyle doğrudur. Sıkıntı bunu halka anlatamamaktır. Bu da bizi yönetime getirir. Halk benim partiyle sorunum yok, sorunum yönetimle diyor" Bugün bu söylediklerinizin yüzde kaçına katılıyorsunuz?

POLİTİKALAR DEĞİŞMELİ
-O söylediklerimin bugün de arkasındayım ama sadece yönetim değil bence bugünkü sorun. Yönetim ve vitrin değişikliğini halk yine işaret ediyor olabilir ama öte yandan, CHP'nin başka politikalarını da eleştirmek gerekiyor.

*Ne gibi?
-Örneğin CHP'nin Kürt politikası tamamen yanlıştır. Bir insan çocuğuna "Elizabeth" ismini takabiliyor ama "Rojin" diyemiyor. Ben hayatımda bunun kadar komik bir şey görmedim. Ayrıca CHP'nin Irak politikasını da doğru bulmuyorum. Kıbrıs konusunda çözümsüz bir tutum sergilediğimizi düşünüyorum. Sürekli eleştiriyoruz. Eleştir eleştir, bir yere kadar. Bir de çözüm üret be kardeşim. Hep muhalefet!

TÜRBANLA SORUN YOK
*Avrupa Birliği konusunda CHP'nin tutumunu destekliyor musunuz?
-O konuda da son derece muhafazakar davrandığımızı düşünüyorum. O konuda da halka kendimizi hiç iyi anlatamadık. Yine çözüm üretmedik, sürekli eleştirdik.

*Ya türban?
-Benim türbanla ilgili hiçbir problemim yok. Böyle şeylere takılmanın da önemli olmadığını düşünüyorum.

ÇÖZÜM ÜRETMELİYİZ
*Bazen sadece laikliğe dayanarak sosyal demokrat olunuyor ama..

-Evet olunuyor ama bu karın doyurmuyor. Artık yeni bir şeyler söylemek gerek. Yeni bir sosyal demokrat taban oluşturmak şart.

*Türkiye'de laik olmak orduyla yan yana durmak oldu. Bu biraz da CHP'nin suçu değil mi?
-Şimdi bakın, ordu asla yıpratılmaması gereken bir kurum. Onun yeri bizim için çok başka. Kışlalar sisteme saygının en fazla olduğu yerlerdir. Orduda yemeğe başlarken Allah adıyla başlanır, bunları da unutmamak gerekir. O yüzden bu konulara orduyu karıştırmak pek uygun değil. Bu tarz konuların ordu üzerine çağrışım yapmasına imkan vermemek gerekir. Düşünsenize sırf bu yüzden AKP toplumun değerini kazanmış, toplumun teveccüh gösterdiği umut olacak parti konumuna geldi. Bunu aslında Cumhuriyet Halk Partisi yaptı. Artık bundan sonra önemli olan halkın iktidarına CHP'yi oturtmaktır.

*Sizce son yıllarda CHP hangi konularda net bir politika geliştirebildi?
-Üzülerek söylüyorum, hiç. CHP her şeyden önce piyasa ekonomisini savunun bir parti görünümüne kavuşmak zorundadır. CHP artık halkın beklediği unsurları ona sağlamak zorundadır.

*AKP'nin yükselişini sadece CHP'nin kötü gidişine mi bağlıyorsunuz?
-Sadece ona bağlamıyorum. Din günümüzde yükselen bir değer, CHP rakamlarla uğraşıyor, karşı taraf ise umut aşılıyor, ampul diyor, gelecek iyi diyor. İnsanlar dinlerine bağlıdır. Ayrıca herhangi bir umut ışığına sarılmayı seviyorlar. Tabii bu noktada büyük bir tehlike görüyorum. Din gibi konuların siyasete alet olması canımı sıkıyor. Türkiye'de eğer rejime iyilik yapmak istiyorsak CHP'yi halkın takdirini kazanmış, gerekli atılımları yapmış hale getirmek zorundayız. CHP bir an önce yeni sorun yaratmak yerine, bütün sorunlara çözüm üretme noktasına gelmelidir.


*Baykal hakkında Mersin adayından para aldığına dair bir takım iddialar ortaya atıldı. Ne düşünüyorsunuz?
-Bu iddiaların kesinlikle aslı astarı olmadığını düşünüyorum. Çok yanlış iddialar bunlar. Deniz Baykal'ı çok iyi tanırım. Böyle bir şeye kesinlikle ihtimal vermiyorum. Ayıp bir suçlama.

*Seçim döneminde mutlaka böyle iddialar ortaya atılır mı? Örneğin sizin hakkınızda da ismi hayali ihracata karışan Altınbaş'ın kampanyanızı finanse ettiği yazıldı.
-Çok iyi tanıdığım bir isimdir. Tüm aileyi çok iyi tanırım zaten ama onların benim seçim kampanyamla uzaktan yakından bir ilgileri yok. Bunlar hep kötü niyetli insanların ürettiği dedikodulardır. Gerçek bir tarafı yoktur.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Gözler AKEL partisinde
 Denktaş: Ben hayır derim
 Erdoğan'a 'türban' şikayeti
 'İstifa et'
 Tolon Paşa'dan Powell'a sert yanıt
 Anlayana abaküs
 Bahçeli'den öğütler
MUHARREM SARIKAYA
Ezcümle, olumlu bir çözüm
Kıbrıs müzakerelerinin...
YAVUZ DONAT
Ankara ders çalışıyor
Ankara'da günlerdir "bazı...
 atv 13.30
"Baştacı"
 atv 14.30
"Temel Reis"
 Show TV 13.30
"Silikon Vadisi"
 Show TV 14.30
"Sevda Masalı"
 Star 13.10
"Paparazzi"
 Kanal D 13.40
"Kokpit"
Emre Can azgın sularda kayboldu
İçinde bulunduğu kamyonetin dereye uçması sonucu sulara kapılan üç...
Akciğer kanserini stand-up'la yendi
Kansere yakalandığında 3 ay ömür biçilen Latif Kalkandere neşesiyle 7...
100 milyarlık dava!
100 milyarlık dava!
Levent Kırca'nın eleştirileri karşısında dava açmaya hazırlanan Esra...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.