kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ümit Karan'ın hayatı film oluyor
Ümit Karan'ın hayatı film oluyor
Arka sokaklardan şampiyonlar ligine
Neco Çelik kimdir?

Mahalleden gelen yıldız ilham verdi

Almanya'daki başarılı Türk yönetmenlerden Neco Çelik yeni film projesinde Ümit Karan'ın hayatını anlatıyor

Berlin Film Festivali'nde unutulan bir Türk yönetmen daha vardı. Neco Çelik'in Berlin'de beğeni kazanan "Şehir Gerillaları" isimli filmi, Nürnberg'de iki ödül birden aldı. 32 yaşındaki yönetmen, şimdi yeni bir filmin senaryosu üzerinde çalışıyor. Çelik, Berlin'deki bir Türk mahallesinde büyüyen bir futbolcunun öyküsünde Ümit Karan'dan esinlendi.

***

Ümit Karan'ın hayatı film oluyor

Berlinli yönetmen Neco Çelik, üçüncü uzun metrajlı filminin senaryosunu yazarken futbolcu Ümit Karan'ın hayatından esinlendiğini söylüyor. Karan ise bu filmde oynamak için sabırsızlanıyor
Benim için en önemlisi seyircilerin oylarıyla belirlenen bir ödülü almış olmak.

Berlin Film Festivali, büyük ödül "Altın Ayı"yı alan Fatih Akın'ın Duvara Karşı isimli filmiyle çok konuşuldu. Ancak festivalde Neco Çelik adlı bir başka Türk kökenli yönetmenin filmi daha vardı ki, Duvara Karşı'nın kısmen Sibel Kekili'ye bağlanabilecek popülaritesi karşısında hiç de haketmediği şekilde geri planda kaldı. Berlin'de gösterilen ve büyük beğeni toplayan "Şehir Gerilları" (Urban Guerillas) ise geçtiğimiz hafta Nürnberg'de düzenlenen Türkiye-Almanya Film Festivali kapsamında Neco Çelik'e iki ödül birden kazandırdı.

İkinci uzun metrajlı filmi Şehir Gerilları ile Nürnberg'de seyirci ödülü ve mansiyon alan 1972 Berlin doğumlu Neco Çelik de Fatih Akın gibi Almanya'daki ikinci kuşak Türkler'i temsil ediyor. İlk uzun metrajlı filmi "Her Gün" (Alltag) ise If İstanbul Film Festivali sayesinde Türk seyircisiyle buluşmuştu. Çelik şimdi "Her Gün" filminde oynattığı Erhan Emre ile kurduğu prodüksiyon şirketinde yeni bir filmin senaryosu üzerinde çalışıyor. Kendisi gibi Berlin'deki Türk mahallesinde büyüyen Galatasaraylı Ümit Karan'ın hayat hikayesinden esinlenerek yazmaya başladığı bu senaryoyu sonbaharda çekmeye başlayacaklarını anlatıyor.
*Kent Gerilları ile Nürnberg'de seyirci ödülü aldınız. Şimdilerde üzerinde çalıştığınız bir proje var mı?
Yeni bir film projesi var. Senaryoyu yazıyorum henüz. Berlin'deki kenar mahallerde futbolcu olmak için çaba gösteren gençleri anlatıyorum. Oralarda çok iyi futbolcular yetişiyor. Mesela Ümit Karan bizim buradaki mahallede yetişti.
*Ümit Karan'ın hayat hikayesi mi olacak?
Her ayrıntısıyla olmasa da onun hikayesi diyebiliriz. Senaryoyu yazarken ondan çok esinlendim. Ama burada ona benzeyen gençler de var. Almanya'da yaşayan Türkler futbola meraklı çocuklarını hiçbir zaman bir Alman takımına vermek istemez. Türk futbol avcılarına satarlar çocuklarını. Benim kahramanım da bir Alman takımında oynamak istiyor ve bunun için savaş veriyor. Ama filmin sonunda babasının neden böyle bir karar verdiğini çok iyi anlıyor.
* Ümit Karan ile tanışıyor musunuz?
Ortak arkadaşlarımız var. Bir gün tesadüfen havaalanında karşılaştık. Ona bu filmden bahsettim. Çok olumlu karşıladı.
*"Kent Gerillaları" Berlin Film Festivali'nde gösterildi. Filmi Türkiye'de henüz seyredemedik. Filmde bir dostluk hikayesi anlatıldığını biliyoruz. Biraz bahseder misiniz?
Hiphop kültürünü ve kendi içlerinde yarattıkları kurallar çevresinde nasıl yaşadıklarını anlatıyorum. Berlin'de geçiyor.
*İlk filmin gibi bu da Türk mahallesi olarak bilinen Kreuzberg'de mi çekildi?
Evet. Ama çok farklı bir konu aktarılıyor.
*Türkler oynadı mı filminizde?
Evet. Çoğunluğu Türk'tü ama benim filmlerimin hiçbirinde Türk, Alman ya da başka bir ırktan bahsedilmez. Ben bu konu üzerine odaklanmıyorum.
*Ama ilk filminiz "Her Gün" her ne kadar bir Alman genci etrafında gelişse de göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı bir bölgeyi anlatıyordu...
Göçmenlerin bol yaşadığı bölgelerde bulunan farklı kültürden karakterleri anlatıyor olabilirim ama hiçbir zaman göçmenliği bir sorun olarak işlemedim filmlerimde. Bir etnik veya kültür ayrımı yapmıyorum. "Her Gün"deki karakterlerin hangi milletlere sahip olduklarını sadece isimlerinden tahmin etmek mümkün olabiliyor.
*Oyuncularınızı nasıl seçiyorsunuz?
Takip ettiğim, beğendiğim oyuncuları seçiyorum. Duygularımı dinliyorum biraz da. "Her Gün"de ciddi bir "cast" yapıldı. Ama Kent Gerilları'nda böyle şey olmadı. Filmdeki oyuncular gerçekten hiphop kültüründen gelen insanlardı. Oradaki tek profesyonel oyuncu İdil Üner.
*Film Almanya'da vizyona girdi mi?
Her Gün, Alman ARD kanalında gösterildi. Kent Gerillaları Ekim'de vizyona girecek. Benim için müthiş olan Kent Gerilları'nın dünyanın pek çok ülkesindeki festivallere davet edilmesi. Şimdilik Endonezya, Brooklyn ve Londra'daki film festivallerine gideceği kesinleşti. Bu ay sonunda da Cannes'da gösterilip gösterilmeyeceği belli olacak.
* Fatih Akın büyük ödülü alınca sizin filminiz sanki biraz gölgede kaldı. Ancak Türk-Alman filmleri festivalinde ödül alınca tekrar gündeme geldiniz.
Evet, seyirci ödülü ve bir de mansiyon aldık. Benim için en önemlisi seyirciler tarafından ödüllendirilmek. Çünkü film onlar için yapılıyor. Bu beni çok mutlu etti. Fatih Akın da Duvara Karşı ile bu festivaldeydi. Fatih ile tanışıyoruz. Benim ödül almış olmam onun da çok hoşuna gitti ve tebrik etti.

Aynur Erdem

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Evlere bahar geldi
 Araplar meyveli Türkler klasik seviyor
 Hafta sonunu evde geçirmeyin
 Mutlu sonla bitmeyen aşk daha ilgi çekiyor
 Filmlerinde kendini oynuyor
 Haremin üzerindeki sır kalktı
 Her zevke ayrı konser
 Haftanın Kitapları
 Ajanda
 "Jean" gibi bir şıklık
 Bizim mahalleli spor yapmayı sever
 Parmak izinden yüzük yapıyor
 Sevgi ve saygının sırrı
 Atılım rüzgarı sürüyor
 Mutlu yaşamın sırrını öğretiyor
 Dedesinin 'Çiğdem' çiçeği
 Sahnelerin en özel günü
 Ajanda
 Haftanın Kitapları
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Saadete gelin
Oookeeey! Başlık, demek istediğini,...
Beter yönetmenin maceraları
Beter yönetmenin maceraları
Önümüzdeki aylarda gösterime girecek olan "Büyük Balık", Oscar...
Ustinov da göçtü
Ustinov da göçtü
Perdenin en eksantrik, yetenekli ve verimli sanatçılarından biri daha...
Alışverişi unutturan yemekler
Akmerkez'in üst katındaki "food court"ta, ayrı bir kapıdan girilen...
Mahalleden sosyeteye girdi
Bu güne kadar genellikle varoş gençlerinin vazgeçemediği spor olan karate,...
Sevgilinizi dört dakikada bulun
Görücü usulünün yerini şimdi "Date Game" adındaki partiler aldı. Sevgilisi...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil | Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.