kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yavuz Semerci @ SABAH
 

Doğan Grubu'nun kaybı 500 milyon doları bulur mu!

Sabah ve ATV'nin yayın hayatına devam etmesi kime ne kaybettirmiştir?
Sorunun yanıtı, reklam pazarındaki gelişmelerde gizli.
Pazarda iki büyük kuruluş var. Biri Doğan Grubu. Grup, CNN Türk, Kanal D, Milliyet, Hürriyet, Radikal, Posta gibi yayınlarla pazarın yüzde 40'nı kontrol ediyor. Yüzde 40 ne demek?
Örneğin 2004 yılında reklam sektörü 1 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacak. Doğan Grubu, bu yıl 400 milyon dolarlık gelir beklentisi içinde.
Diğer büyük oyuncu ise, "battı, batacak" denilen Sabah ve atv'nin de yer aldığı Merkez Grubu. Pazardaki payı ise her geçen gün artıyor. 2004 yılında yüzde 26-30 arasında bir büyüklüğe ulaşacak.
Şimdi biraz geçmişi hatırlatmalıyım.
Etibank'a el konulması üzerine, bu bankaya tek kuruş kredi borcu olmayan Sabah çok kötü günler yaşamıştı. Buna en iyi tanıklık edebilecek gazetecilerden biriyim. Yanlış hatırlamıyorsam, 4 Ocak 2001 tarihinde Dinç Bilgin ile Aydın Doğan arasında yapılan protokol gereği, bu gazetenin yönetimi Doğan Grubu'na geçmişti. O dönem Avrupa Sabah kapatıldı. Avrupa Sabah isim hakkı Aydın Doğan'ın oldu. Sabah Gazetesi'nin dağıtım şirketi kapatıldı, dağıtım işini Doğan üstlendi. Bölge ilaveleri ile iyi reklam alan Sabah İstanbul ve İşte İnsan kapatıldı.
Doğan Grubu, günlük tirajı 200 binlere düşmüş Sabah'ı Ağustos 2002'de terk etti. 1 Ekim 2002'de ise Merkez Grubu binaya girdi. (Merkez Grubu, o dönmeden kalma 50 trilyon liralık vergi ve SSK borcunun 15 trilyon lirasını ödediğini ve geri kalanlarında takside bağlandığını daha önce açıklamıştı.)
Tahmin edeceğiniz gibi Sabah ve ATV, güçsüz kaldığı 2001, 2002 yıllarında reklam pazarındaki yerini de kaybetti. Örneğin 2000 yılında pazardaki payı yüzde 29 olan Sabah ve ATV'nin payı 2001'de yüzde 20'ye 2002'de ise yüzde 19'a geriledi. Doğan Grubu'nun ise yüzde 40'lardan yüzde 50'lere tırmandı. Bahsettiğim yıllarda reklam harcamalarının 500 milyon dolar civarına düştüğünü de hatırlatayım.
O günlerde, pek çok insana göre Sabah ve ATV batıyordu.
Öyle bir hava yaşanıyordu ki Doğan'ın desteğini alan bazı yazar ve yönetici arkadaşımız gazeteyi terk ederek Vatan'ı kurdu. Vatan, reklam kampanyasında "adres değişikliği" sloganını kullanıyordu. Bu vurgu bana Sabah'ın ölümünü hatırlatıyordu. Garip ama Vatan jirajının önemli bölümünü Doğan gazetelerinden aldı. Ama beklenen ve arzulanan dilek gerçekleşmedi. Sabah ve atv'nin batışıyla pazar payını artırmayı umanlar yanıldı.
2003 yılında 750 milyon dolarlara çıkan reklam pastasından Merkez Grubu'nun aldığı pay yükselmeye, Doğan Grubu'nun ise gerileme başladı. Sabah'ın ortalama günlük tirajı 400 binler civarına çıktı.
Doğan Grubu'nun karşısında çok başarılı çalışan yeni bir dağıtım şirketi kuruldu.

Hangi Sabah'ı istediniz?
Anlayacağınız bu yıl reklam pastasındaki yüzde 1'lik dilim 10 milyon doları ifade ediyor. Ve Doğan Grubu, Sabah ve atv batmadığı için, son iki yılı hesaba bile katmıyorum, sadece bu yıl ve önümüzdeki yıl 500 milyon dolar ciro kaybına uğrayacak. Daha sonraki yıllarda "kârdan zararları" artarak devam edecek gibi görünüyor.
Ayrıca, Sabah'ın büyümesi, kamunun aleyhine olabilir mi? Bu grup, elde ettiği kârın yüzde 55'ini Fon'a verecek. Fon, kâr yoksa, bu kez Merkez'in cirosunun yüzde 3'ünü alacak. Yıllık lisans bedeli hiç bir şekilde 10 milyon doların altında olmayacak. Yani Merkez'in pazar payını artırması kamunun aleyhine değil, lehine.
Bazı yazarlar, "20 milyon dolara, Sabah ve atv'yi ben kiralamak istiyorum" diyor. Merak ediyorum. Hangi Sabah'ı istiyorlar? Patronlarının kontrolündeyken küçülen, maaşları ödenmeyen Sabah'ı mı, yoksa artık bazılarını korkutacak ölçüde büyüyen bizim Sabah'ı mı?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Baykal bu dalgayı durdurmazdı...   / 01-04-2004
 Sayende Yedikule istasyonu uçtu!   / 31-03-2004
 TRT de futbol ihalesini alabilir   / 30-03-2004
 Stiglitz'in işareti   / 28-03-2004
 Doğan Grubu'nun kaybı 500 milyon doları bulur mu!   / 27-03-2004
 Bu nasıl küreselleşme?   / 24-03-2004
 Galatasaray'ı satıyorlar mı?   / 23-03-2004
 İnsan biraz da şanslı olacak!   / 21-03-2004
 Miller iç oldu geçmiş olsun...   / 17-03-2004
 THY: Derdimizi size anlatamadık   / 16-03-2004
YAVUZ SEMERCİ
Medya kavgalarında patronların etkisi...
Patronların,...
İLKER SARIER
Bu yazıları kim yazdı biliyor musunuz?
"AKP olur, Tayyip...
ŞELALE KADAK
'1 milyar insanı giydirme hayali gerçek olur...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Özel sektör içeriden aldığı kadar yurtdışından da borç...
Kasiyer akıllı olunca...
Bulduğu bir çantanın içindeki kredi kartını kullanmak için markete...
Azrail'in nefesi her an ensesindeydi
Avukat Gülşen Denizhan tüm tehditlere ve "kurşunlamalara" rağmen...
Londra'ya yerleşiyor
Londra'ya yerleşiyor
İşadamı Shery Shahnavaz, işleri nedeniyle Londra'da yaşıyordu.
Tony de komandoymuş!
Tony de komandoymuş!
Asmalı Konak'ın 'Dicle'si İpek Tuzcuoğlu'nun sevgilisi Hakan...
IMKB
E: 20,485 D:% 0.80
DOLAR
S: 1,307,000 D:% -0.15
EURO
S: 1,598,000 D:% -0.99
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.