kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
  » Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İş otomobil satın almaya gelince Türkler çok duygusallaşıyor
İş otomobil satın almaya gelince Türkler çok duygusallaşıyor
DaimlerChrysler birleşmesinin sinerjisi yaradı

Türkler futbola ve otomobile aşık

Chrysler Jeep Ticaret Genel Müdürü Johannes Fritz, Türkler'in otomobil alırken duygusallaştığını söylüyor. Fritz, "Otomobile ve futbola aşıksınız" diyor.

***

İş otomobil satın almaya gelince Türkler çok duygusallaşıyor

Türkiye operasyonunu 2000 yılınının Temmuz ayında başlatan Chrysler Jeep Ticaret'in Genel Müdürü Johannes Fritz, Türkiye'de sattıkları araç adedinin her yıl katlandığını söylüyor n Bu yıl 1.500 adetlik satış hedefleyen Genel Müdür Fritz'e göre, Türk tüketiciler araç satın alırken çok duygusallaşıyor. Ne de olsa bu ülkenin insanları bir otomobile bir de futbola adeta aşık.
* Üç yıldır Türkiye'de çalıştığınıza göre, Türkiye'nin zikzaklar çizen ekonomisine de, bir patlayan bir küçülen otomobil pazarına da tanıklık ettiniz. Gelmeden önce nasıl bir pazara gittiğinizi biliyor muydunuz?
Şok olmadım. Çünkü bundan önceki görevim uluslararası pazarların sorumluluğuydu ve Türkiye'nin de içinde yer alan bölgeden ben sorumluydum. Benim Türkiye'ye ilk ziyaretim 1994 yılında olmuştu. O yıl çok ciddi bir ekonomik kriz yaşadığınızı biliyorum örneğin.

* Yine de krizleri bol bir ülkeye gelmekten korkmadınız mı?
Korktuğumu söyleyemem. Daha çok bir fırsat, mücadele etmem gereken bir pazar diye düşündüm.

* Otomobil pazarında Chrysler marka araçların sayısı çok değil belki, ama pazarda yükselen bir trend izliyorsunuz. Pazardaki durumunuzdan biraz söz eder misiniz?
Chrysler Jeep Ticaret, 2000 yılında kuruldu ve o yılı hatırlarsanız otomobil yine rekorlar kırdı. 480 bin otomobil satılmıştı. Bizim operasyonumuz o yılın Temmuz'unda başlamıştı ve sadece Temmuz'dan sonra 700 adet araç satmıştık. Sonra 2001 krizi yaşandı ve pazar 228 bin adetlik satışa kadar geriledi. Tabii ki bizim de satışlarımız 424 adete düştü. Ama işin güzel tarafı 2002'de yaşandı Chrysler açısından. Çünkü 2002'de otomobil piyasası hala kötü durumdaydı ama biz satışlarımızı ikiye katladık ve 800 adetlik bir satışa imza attık.

Satışımızı hep katladık
* Sizce neydi bunun sebebi?
Yeni bir bayilik sistemi kurduk. Biliyorsunuz artık yüzde 100 DaimlerChrysler çatısı altındayız. Pozitif etkisini gördük bu birleşmenin. Son dört yılda satış kalitesini yükselttik ve bayi teşkilatını güçlendirdik. Bu nedenledir ki, 2003'te de 1.300 adetlik bir satış yaptık.

* Bu yılki satış hedefiniz de yine ikiye katlamak şeklinde mi?
Biz bu yıl 1.500 adetlik Jeep ve Chrysler marka araç satacağımızı tahmin ediyorum.

* Bu bana pek ihtiyatlı bir rakam gibi geldi... Kimi şirketlerin pazar öngörüsünün 400 bin adet olduğunu da düşünecek olursak...
Ben daha ihtiyatlıyım bu konuda. Pazarın da 300 bin adetlerde olacağını düşünüyorum. Eğer bu rakamları aşarsak çok hoşuma gider.

* Ocak ayında genel otomobil satışları çok iyi olmuştu. Öyle de devam ediyor değil mi?
Evet ocak ayında çok iyiydi pazar gerçekten. Şubat biraz kötü oldu. Hem kısa bir aydı, hem de kâr yüzünden kimse dışarı çıkamadı, biz de istediğimiz satışları yapamadık. Bir de vergideki değişiklikler ortaya çıktı. Otomobil müşterisi beklemeye geçti. Çünkü vergiler yüzünden fiyatlar gereğinden fazla arttı. Vergilerin iptali konusu da insanların kafasını iyiden iyiye karıştırdı. Şimdi bahar geliyor, sanırım satışlar da artacak. Zaten biliyorsunuz yaz ayları en çok satışın gerçekleştiği aylardır.

* Vergi sisteminden en çok sizlerin zarar gördüğünü biliyoruz. Otomobilin üzerinde yüzde 50'nin üzerinde vergi var. Ne düşünüyorsunuz bu konuda? Hükümet başı sıkışınca para toplamak için önce otomobil sektörüne yöneliyor...
Ah keşke yüzde 50 vergi olsa. İnanın razıyız buna. 2 litrenin üzerindeki otomobillerin fiyatının yüzde 75'i vergi! Lüks otomobil tanımının gerçekten tartışılması lazım. 2 litrenin üzerinde olan her otomobile lüks diye bakılıyor. Bu çok yanlış. Bizim Wrangler'a bakın, niye bu araç lüks olsun ki? Sırf arazi aracı diye bu araç lüks otomobil sınıfına sokulmamalı. Tamam Grand Voyager ya da Jeep Grand Cherokee'den bahsediyor olsak anlayacağım ama Bodrum'da, Antalya'da üstü tamamen açık kullanılan bu araçlara mutlaka rastlamışsınızdır. Lüks mü sizce bu araçlar? Sadece ÖTV değil. Bu yılın başında Motorlu Taşıtlar Vergisi sistemi de değişti ve ağırlığa göre değil, yaşa ve motor hacmine göre vergi alınmaya başlandı. Şimdi sırf bu yüzden Wrangler, 4 litrelik motoru yüzünden, Porsche'nin, Ferrari'nin, Grand Cherokee'nin kategorisine giriverdi. Toplam vergisi bu aracın bir anda 500 Euro'dan 2000 Euro'ya çıktı. İşte o zaman Wrangler almak isteyenler durdu! Bu ani vergi değişikliği, yaptığımız bütün öngörüleri değiştirip duruyor. Üstelik ne zaman olacağını da bilmiyoruz. Biz fabrikanın üretim planı yapmadan önce örneğin bu pazarda kaç adetlik satış hedeflediğimizi bildiriyoruz ama birden satışları çok ani etkileyen değişiklikler yapılıyor ve ne yapacağımızı şaşırıyoruz.

DİREKSİYON BAŞINDAKİLER
Siz olsanız Jeep Wrangler'ı lüks otomobil sınıfına koyar mıydınız? Aslında bu soruyu sormaya gerek bile kalmadı. Ankara ona çoktan karar verdi. 'Evet lükstür' dedi ve 500 Euro'yu bulan vergisi bir anda 2 bin Euro'ya kadar çıktı. Çünkü Wrangler'ın motoru 2 litrenin üzerindeydi. Güney sahillerine gidenler yollarda mutlaka rastlamıştır Wrangler'a. 4x4 özelliğinin dışında, bana göre hiçbir unsuru Wrangler'ı lüks otomobil yapamaz ama işte öyle olamıyor. Chrysler marka otomobillerin ve Jeep marka arazi araçlarının Türkiye temsilcisi Chrysler Jeep Ticaret'in Genel Müdürü Johannes Fritz'in de Türkiye'de akıl sır erdiremediği olayların başında bu gibi tuhaflıklar geliyor kuşkusuz. 'Tamam' diyor, "Bizim Jeep Grand Cherokee lüks otomobil sınıfına girmeyi her haliyle hak ediyor. Ama Wrangler asla." Bir otomobilin üzerinde yüzde 75 vergi olur mu? O ülke Türkiye ise bal gibi oluyor. Kimse de sesini çok fazla çıkaramıyor. Johannes Fritz gibi yabancı yöneticiler, en çok bu konuları merkezlerine anlatmakta güçlük çekiyor. Ne de olsa Türkiye bu gibi konularda dünyada eşsiz! Herkes Almanca, İngilizce konuştuğu için Türkçe öğrenemediğinden yakınan Fritz'le Chrysler Jeep'in Türkiye serüvenini konuştuk....
DİĞER OTO FİNANS HABERLERİ
 ÖTV ve nakit indirimiyle 15 milyarlık kâr fırsatı
 Bahar geldi 307 çiçek açtı
 Türk halkı, ilk yerli 7 kişilik otomobille mayısta tanışacak
 Daihatsu'nun 4x4 modeli Terios'un satışları 4 kat arttı
 Renault sahiplerine özel VIP kart
 'Bu yıl bizi daha çok şaşırtır'
 Bahar geldi artık bakım zamanı...
 Birmot'tan Pepsi'ye 350 araçlık filo satışı
 Minik Smart'ın tedarikçisi
 Kuruş vermeden oto al 3 ay sonra ödemeye başla
 BMW'nin küçük bebeği araziye renk katacacak
 Üç haftada bin adet Golf satıldı
 Bu fuar adrenalini yükseltecek
 Yarım milyon birikmiş talep, satışı patlatacak
 Opet'ten 98 oktan kurşunsuz benzin
 Dikkat! Döviz kredisinde vergi riski sizi yakabilir
 Avensis, lüks meraklıları için yeni model çıkardı
 İstanbul için özel radyo tasarladılar
 Mercedes modası Bağdat Caddesi'nde
    Otomobil Yazarları
    Otomobil Dünyası
  » Oto Finans
METE TANSU
Dünya Sağlık Örgütü güvenliği masaya...
ALİ SAYDAM
Tarkan hangi marka otomobil...
Kasiyer akıllı olunca...
Kasiyer akıllı olunca...
Bulduğu bir çantanın içindeki kredi kartını kullanmak için markete...
Azrail'in nefesi her an ensesindeydi
Azrail'in nefesi her an ensesindeydi
Avukat Gülşen Denizhan tüm tehditlere ve "kurşunlamalara" rağmen...
Bush'tan Erdoğan'a teşekkür telefonu
ABD Başkanı George Bush, Başbakan Tayip Erdoğan'ı dün akşam...
Erdoğan'dan Karpaz resti
Rumlar BM'ye "Karpaz'a karşı Güzelyurt" teklifini yaptı. BM teklifi...
CHP'de muhalifler Derviş'e de muhalif
CHP'de yerel seçimlerin ardından Genel Başkan Baykal'ın seçim...
Türkiye'ye özel statü önerisi kabul görmedi
Avrupa Parlamentosu, Hollandalı milletvekili Arie Oostlander'ın hazırladığı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.