kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bana 'başkan ol' önerisini halk yaptı
Bana 'başkan ol' önerisini halk yaptı
'Erdoğan beni aramadı
'Bakımlı olmayı seviyorum
'Ben de aday olacaktım ama eşim için vazgeçtim

Kadın meta değil

81 ilde seçilen tek kadın olan Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, makamında ilk kez SABAH'a konuştu

"90'LI yıllarda Tunceli'de ailemle sıkıntılar yaşadık. Kardeşim mayına bastı, bacağı koptu. Tunceli halkını seviyorum. Birahanede kadın garsona karşı değilim ama kadınlar meta olmamalı."

"MAKYAJ
az yaparım. Bakımlı olmayı seviyorum. Kadın olduğumu unutmadan, kararlı davranmaktan yanayım. Sert ve erkekçe davranmak hoşuma gitmiyor."



***

Bana 'başkan ol' önerisini halk yaptı

Türkiye'de sadece bir il, belediye yönetimini bir kadına teslim etti. 28 Mart yerel seçimlerinden Tunceli Belediye Başkanı olarak çıkan Songül Erol Abdil, aslında bu durumdan memnun değil Siyasette kadın figürü eksikliğini Türkiye'de demokrasinin yaşamamasına bağlayan Abdil, Ankara'da yaşarken Tunceli'ye belediye başkanı adayı olması teklifini ise halktan aldığını söylüyor '.

Adı yıllardır terörle anılan Tunceli, 28 Mart seçimlerinde ilklere imza attı. Hem tarihindeki ilk kadın belediye başkanını seçti; hem de seçtiği kadın 81 il arasında Türkiye'nin tek kadın il belediye başkanı oldu. Demokratik Güç Birliği'ni oluşturan soldaki 6 partinin adayı olarak SHP listesinden Tunceli Belediye Başkanı seçilen Songül Erol Abdil'in bir anda Türkiye'nin gündemine oturması sadece tek kadın il belediye başkanı olmasından kaynaklanmıyor tabii.

DEHAP Doğu ve Güneydoğu'daki kalelerini bir bir AKP'ye kaptırırken onun yaşadığı Ankara'dan memleketine dönüp bu başarıyı göstermesi de konuşulmaya değer. Songül Erol Abdil, liseyi bitirdikten sonra Ankara'da yaşamak üzere Tunceli'den ayrılmış. Hem işsizlik hem babasının ikinci evliliğini yapması ona bu kararı aldırmış. Zira babasıyla büyük sorunlar yaşamış o sıralar. 90'larda Ankara Çankaya Belediyesi'nde memur olarak çalışmış; sendikal çalışmalarda yer almış. "Tunceli'de doğan ve yaşayan birinin politikanın içinde yer almaması az bulunur bir şey zaten" diyor.

8 TRİLYON BORÇ DEVRALDI
CHP'Lİ
eski başkanın, koltuğunu Abdil'e bıraktığı devir-teslim töreninin ortasında bulduk kendimizi. Ortalık kıyamet günü gibi... Zılgıtlar eşliğinde belediye binasına giren Abdil, -eski yönetimin ona bıraktığı 8 trilyonluk borç nedeniyle olmalı- hem biraz ürkekti hem de gözlerinin içi gülüyordu. Makamına oturduğu ilk gün zaman ayırdı bize...

* Türkiye'nin tek kadın belediye başkanı olmak, Tunceli'ye bir ilki yaşatmak insana kendini nasıl hissettiriyor?
Çok hoşuma gitti, çünkü ben Tunceli'yi çok seviyorum. Çağdaş yapısı olan bir halk var burada. Ama Türkiye açısından kaygı verici buluyorum bu durumu. Türkiye demokratik bir ülke olduğunu söylüyor ama tek kadın belediye başkanı olmak Türkiye'de demokrasinin yaşamadığını düşündürüyor.

* Siz Tunceli'de yaşamadığınız için de eleştirildiniz. Ne kadar zamandır Ankara'da yaşıyorsunuz?
Ben 90'lı yıllarda Ankara'ya gittikten sonra sık sık buraya gidip geldim aslında. Çünkü o dönemlerde çok sıkıntı yaşadık. Kardeşim mayına bastı, onu Ankara'ya götürdüm. Bacağı koptu, protez takıyor şimdi.

AKP BURADA ŞANTAJ YAPTI
* Başkan olma hayali nereden çıktı?
Öneriyi bana halk getirdi. Ankara'da İHD üyesiyken aynı zamanda Tüm-Bel Sen 2 No'lu şube başkanlığı yaptım. Seçim startı verildikten sonra bir yerel pönetimler platformu oluşturmuştuk. Bu platform demokrat ve şeffaf belediye başkanlarını desteklemek için kurulmuştu. O dönemde öneri geldi.

* 'Tunceli'de bir kadın olarak bu iş zor olur' demediniz mi?
Elbette düşündüm, hemen kabul etmedim. Düşündüm eşim de destek oldu bana.

* Tunceli Alevi kültürünün ağırlığıyla, bölge illerinden daha farklıdır. Okuma oranı daha yüksektir, kadınlar daha söz sahibidir. Ama 32 yaşında bir kadın olarak halka nasıl güven verdiniz? Nasıl başardınız?
Burada DEHAP'ın oy potansiyeli çok biliyorsunuz. Ben halka sizinle birlikte yöneteceğiz burayı dedim. Halka eşit yaklaşacağıma inandılar. Yoksa mesela benim merkezde hiç akrabam yoktur.

* AKP belediyecilikte başarılı olduğu için mi bu kadar oy aldı?
Ben AKP'nin iktidar olma avantajını çok iyi kullandığını düşünüyorum. Burada insanlara şunu söylediler: 'Biz burada kazanamayacağımızı biliyoruz ama bize ne kadar çok oy verirseniz biz buraya o kadar çok yatırım yapacağız.' Şantaj gibi bir şey bu. Her ile hizmet götürmek, yatırım yapmak, işsizliği önlemek hükümetin yapması gereken bir çalışmayken, AKP bu dönemde bunu kullandı. Mesela Ankara'da Melih Gökçek'in çalışmalarını ben yapamam.

AKP'Yİ ÖRNEK ALMIYORUM
* Hangilerinde bahsediyorsunuz?
Bir kere Melih Gökçek kendi anlayışından olmayan insanlara çok baskı yaptı. Halkla birlikte yönetmedi, daha çok kendi çevresindeki insanlara yardım yaptı. O yüzden belediyecilik işinde AKP'yi örnek almıyorum.

* İlk icraatlarınız ne olacak? Amacınız önce kentsel sorunları mı çözmek olacak, sosyal problemleri yaraları mı kapatmak
İkisi de önemli. Bir kere çarpık bir kentleşme var. Kanalizasyon şu anda Munzur'a akıyor. Çocuk parkı dahi yok burada. Gençliğin sanata, müziğe yatkınlığı var. O nedenle kültür merkezleri oluşturmayı düşünüyorum. Bunlar ciddi çalışmalar gerektiren projeler. Belediyenin gelirlerini, olanaklarını en iyi şekilde kullanmaya çalışacağız.

ŞİRİN SEVER

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 DHKP-C 'ye 6 koldan
 Öğrenci servisi faciası
 Erdoğan, işadamlarıyla Ukrayna çıkarmasında
 Hakim ve savcılara zam yargı çalışanlarını kızdırdı
 Kıbrıslı parlamenter kafaları karıştırdı
 Kokpit camından leylek girdi
 Viagra üremeyi engelliyor
 Danıştay'dan ilköğretimde devamsızlığa devam kararı
MEHMET TEZKAN
Rum oyununu Erdoğan bozdu
Orası şöyle, burası böyle diye...
EMRE AKÖZ
Muhafazakâr seçmenin gönlü nasıl kazanılır?
Nasıl oluyor...
UMUR TALU
30 yıl önce bir de şu vardı
Elbette on yılları değil,...
Bush'tan Erdoğan'a teşekkür telefonu
ABD Başkanı George Bush, Başbakan Tayip Erdoğan'ı dün akşam...
Erdoğan'dan Karpaz resti
Rumlar BM'ye "Karpaz'a karşı Güzelyurt" teklifini yaptı. BM teklifi...
100.Yılda buradayım
100.Yılda buradayım
Anlaşmam 2.5 yıllık. Önümüzdeki sezon çok iyi bir G.Saray olacak. Ve...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.