kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bahçeler çiçek açmaya başlıyor
İlkbahar geldi bahçeler uyandı

Baharla birlikte bahçeye çıkma zamanı da geldi. Rüya gibi bir bahçeye sahip olmak isteyenlerin bir an önce işe koyulması gerekiyor. Çiçekli çalılar, meyve ağaçları, sebze bahçeleri ve mevsimlik çiçek tohumları için ideal günler.

***

Bahçeler çiçek açmaya başlıyor

Bahar geldi, şimdi yeşile dönme zamanı. Bitkilerin seçimi, ekimi ve bakımını doğru yaparak göz alıcı bir bahçe yaratabilirsiniz
Artık kazma ve küreklerin bahçelerimiz için kullanılma zamanı geldi. Kataloglarımızı alıp eldivenlerimizi giyip ufak tefek bahçe işlerini yapmaya başlayabiliriz. Peyzaj Mimarı arkadaşım Bahar Sezgin'in bahçe ve çiçek bakımıyla ilgili önerilerini mutlaka okuyun, bakımlı bahçelere kavuşun! İşte yemyeşil bahçeler için izlenecek yollar... Bahçelerin mevsimlere göre değişen, yeniden oluşan yapısı ilkbaharı karşıladığımız şu günlerde kendini gösteriyor. Çiçeklenmeye başlayan erik ağaçları (Prunus sp.), bahar dalları (Cydonia japonica) uyanmaya başlayan doğanın göstergesi. Günlük yaşamın sıradanlıklarından kurtulup doğa ile başbaşa kalabileceğimiz bir tür sığınak olan bahçelerimizin her yaşayan varlık gibi bakıma ihtiyacı vardır. Bahçelerimizin sağlıklı ve formlu bir yapıya sahip olmasında sulama, gübreleme, ilaçlama, budama gibi bakım tekniklerinin zamanında ve tekniğine uygun olarak yapılması önem taşır. Erken ilkbahar, kar ve buzları çözünmüş toprakta, özellikle çıplak köklü söküm ağaç, çalı ve güllerin dikimi için uygun zaman. Dikimi yapabilmek için kökün genişliği ve derinliğinin iki katı kadar bir çukur açmak gerekiyor. Bu hafriyat oranının 1/3 kadarının toprak ve kompost ile karıştırarak dikim çukurunu doldurup bitkiyi yerleştirerek karışımın geri kalanı ile çukuru kapatmak gerekir. Daha sonra bitki çevresinde, su kaybını önlemek amacıyla kök bölgesinde çanak yaparak sulama işlemini tamamlamak gerekir. Suda eriyen gübrelerle bitkinizi besleyebilirsiniz.

Çalı ve ağaççıkları budayın
Bitki çitleri kesilirken yanlardan yukarı doğru hafif daralan bir duvar gibi şekillendirilmelidir. Işık azlığına duyarlı olanlarda alt kısımlar daha az gün ışığı alacağından zamanla alt kısımlarda bozulmalar olabilir. Çalıları budamaya başlamadan önce bitkinin dal yapısı ve formunu iyice gözlemleyelim. Dallanma yapılarını ve doğal şekillerini teşvik edecek yönde her cins ve tür için doğru mevsimi seçtiğimizden emin olalım. Öncelikle, zayıf dalları, birbirinin üstüne gelenleri ve bitkinin formunu bozan dalları alabilirsiniz. Bütün yaşlı dallar alınarak genç sürgünlerin gelişmeleri desteklenebilir. İlkbahar, yazın ve sonbaharda çiçeklenen çalıların da budama ve şekillendirmesi için en uygun zamandır. Budama ile bitkinin yeni gövdeler oluşturması sağlanır. Bu şekilde o yıl meydana gelen yeni sürgünler üzerinde bol miktarda tomurcuklar oluşur ve sonra da bol çiçeklenme meydana gelir.

Çim alanlarınıza bakın
Mart ayında çim alanların zayıf olan kısımlarına tohum ekebilirsiniz, ekilen tohumun mevcut çiminizin orijinal karışımı ile aynı olmasına dikkat etmelisiniz. Ancak ilk atıma göre daha az tohum kullanılabilir. Ekilen tohumun üstü ince bir toprak ya da kum ile örtülmelidir. Çimlerinizin, ilkbaharda yapılan ilk biçim daha yüksek tutulabilir. Biçme işi, ilkbahardan itibaren yaz mevsimi döneminde diğer mevsimlere nazaran kısa periyodlarla yapılır. Biçim atıklarının tırmıkla toplanarak sahadan uzaklaştırılması önemli bir bakım tekniğidir. Ayrıca nisan-mayıs aylarında kompoze gübreler çim alanlara atılabilir.

Yeni dikimler yapın
Erken bahar çiçekli çalılar, meyve ağaçları ve çiçekli bitkilerin tohum atımı, sebze bahçeleri ve mevsimlik çiçek tohumları için ideal zamandır. Başlangıç için kolay büyüyen bitkilerden seçim yapabilirsiniz. Mevsimlik bitkiler: cosmos marigolds impatiens (Cam güzeli), calendula officinalis (portakal nergisi), ayçiçeği ve zinia elegans (Kirli hanım çiçeği) vb. Yeni dikim yaptığınız bitkileri henüz gelişme gösterirken her gün sulamak gereklidir. Tohumlar hiçbir zaman kuru kalmamalıdır. Kökler gelişene kadar gün aşırı sulamaya devam etmek gerekir. Daha sonra toprağınızın yapısına bağlı olarak iklim, nem durumu ve yağış sıklığına göre sulamanızı ayarlayabilirsiniz. Çok sıcak zamanlarda sulamayı yavaş ve derinlemesine yapmanız gerekmektedir. Gübre vermeye devam edin.

Öneriler : Yerli toprak saksılar, vazolar: Birol Çömlek ve Seramik Galerisi. İthal seramik vazolar, bahçe süsleri: Muson- Nişantaşı. Tohum, gübre, ilaç ve bahçe malzemeleri: İstanbul Tohum Eminönü. Eminönü' ne gitmişken Mısır Çarşısı yanındaki açık pazarda da bütçenize uygun bahçe malzemeleri bulabilirsiniz.

Meltem Etcheberry

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Garo Mafyan Paşa'yı unutamıyor
 Erkekler de küçük köpek sever
 Ücretsiz, adrese teslim köpekler
 Sokak hayvanları yararına sergi
 Kadının beyaz kurtarıcısı
 Bizans'ın kültür izleri
 Her Rus, Nataşa değildir
 Geçmişle gelecek birleşiyor
 Ekran aşkları can sıkıyor
 Edebiyat dünyamız yenilerle canlanacak
 Haftanın Kitapları
 Ajanda
 Dans günleri başlıyor
 Küçük, rahat ve çok seksi
 Onu hiç böyle görmemiştiniz
 Hiçbir albümüm 1 milyon satmaz
 Heidi, Pollyanna ve Ayşegül
 Bırakın öyle kalsın
 Vakko yaza sürpriz bir isimle "merhaba" dedi
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Yanına ayran mı kola mı alırsınız?
Gözlem(e) lere,...
ŞAFAK KARAMAN
Akademik jüri
Renklicam müzik dünyasına yeni yıldız...
KENAN ONUK
Dvorak ve Mischa Maisky
Günümüzün en önemli...
Büyümek istemeyen bir çocuk
Büyümek istemeyen bir çocuk
J.M. Barrie'nin 100 yıl önce Londra'da yazılmış ve sonra sahnelenmiş...
Gelin ve Bill'in buluşması
Gelin ve Bill'in buluşması
"Kill Bill"in ikinci bölümü sinemaseverleri fazla bekletmedi ve...
Ege yemekleri cenneti
Tire'deki Kaplan Restoran kolay kolay başka bir yerde...
Pastalı, börekli çikolatalı diyet
Diyetisyen Selahattin Dönmez, yeni çıkardığı "Farketmeden Diyet"...
Ralli pistlerinin en hızlı ailesi
Ayça ve Merve Hasbay Türk ralli dünyasının ilk kadın pilotları değiller. Ancak...
Köleler kurtuldu artık sıra bizde
Uzun zamandır dünyayı etkisi altına alan capoeira rüzgarı Türkiye'de de esiyor.
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil | Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.