kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erken teşhis hayat kurtarır
Erken teşhis hayat kurtarır

Sebze, meyve ve tahıllarda bulunan bitkilerin kendilerini savunma maddesi olan bitkisel kimyasallar insanda da DNA hasarını önlemekte ya da tamir etmektedir. Çok sayıda olan bu maddelerden etkisi ve yararı açıklanan en önemlilerini beslenmemize entegre etmeliyiz.
Sarı-kırmızı meyve ve sebze çeşitlerinde (domates, havuç, karpuz, kayısı) bulunan karotinoid'ler hücreleri serbest radikallerin zararından korur ve onarıcı enzimleri destekler.
Brokoli ve lahanada bulunan maddeler hücrelerdeki toksinleri temizlemektedir. Kuruyemiş ve baklagillerde bulunan maddeler hücrelerin DNA'sına zarar gelmesini önlemektedir. Bitkisel yiyeceklerde yüzlerce kimyasal madde bir arada bulunmaktadır.
Bu bakımdan çiğ ve az pişirilmiş bitkisel yiyecekler sağlık için önemli maddeleri eksiksiz almamızı garantiler. Tek başına alınan tamamlayıcı ise ideal değildir ve sağlıksız bir beslenmeyi sağlıklı bir diyet haline getiremez. Bitkiler içinde doğal hallerindeki kimyasal maddeler güçlü kanser önleyicilerdir. Amerika'da yapılan bir araştırmada haftada üç ya da daha çok sebze tüketen erkeklerde haftada 1 porsiyondan daha az yiyenlere göre prostat kanseri olasılığının yüzde 41 azaldığı saptanmıştır. Özellikle brokoli, lahana (beyaz, kara ve brüksel lahanaları) kereviz, ıspanak, kırmızı acı biber, turp, soğan, sarımsak, patlıcan, domates, elma, soya, tahıllar, üzümler, yer fıstığı, portakal, yeşil çay, mantarlar, balık yağı, zeytinyağı, otlar nane, maydanoz, dereotu, zerdeçal) kansere karşı etkin koruyuculardır.
Sportif aktiviteler riski azaltır. Düzenli egzersiz yapanlarda meme dokusunun östrojen hormonuna duyarlılığı daha azdır. Araştırmalar prostat ve kalın bağırsak kanserleri için de egzersizin kanserden koruyucu etkisini göstermiştir. Diğer kanser türleri için henüz çalışmalar eksikse de, düzenli, ölçülü bedensel aktivitenin kansere karşı çok etkin bir strateji olduğu anafikir olarak kabul edilebilir.
Çünkü hareket vücudun kimyasına ve böylece hücre metabolizmasına doğrudan etkilidir. Amerika Kanser Derneği düzenli ölçülü egzersizin kanserden koruyucu etkilerini broşürlerinde vurgulamaktadır.

YAŞAMIN GÜZELLİĞİNİ FARKEDİN

Sıkıntılardan uzak kalmak, stressiz yaşamak çok zor. Ancak canınızın kıymetini bilmek için hastalıkların kapınızı çalmasını beklemeyiniz. Sağlıklı uzun ömürlü insanlar lüks içinde olanlar değil, kalpleri huzurlu, kafaları salim, mutlu olanlardır.
Günün getirdikleri eğer sizde stres yaratıyor, huzursuz yapıyor ve enerjinizi tüketiyorsa bunları geri kazanmak için bir yol bulmalısınız. Bunun için en iyi yöntemler meditasyon ve yogadır. Doğayla barışık olun, yürüyüş yapın, güzel bir yere oturup dinlenin, duyarak derin derin nefes alın.
Gördüğünüz ve hissettiğiniz güzellikleri içinize sindirin. Hobiler (resim yapma vb.) edinin. Haftada bir gün mutlaka rutinin dışına çıkın. Her gün olanları unutun. Başka kanala geçin. Örneğin, müzik dinleyin, yüzmeye, masaja, saunaya gidin.
Check-up yaptırın. Çoğu kanser hastalığı erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir. Cildinizdeki benleri cilt uzmanına kontrol ettirin. Kadınlarda yılda bir kez jinekolojik muayene ve 50 yaşından sonra 2 yılda bir mamografi yapılmalıdır. Yüksek risk taşıyan kadınlarda özel DNA check up olanağı vardır. Böbrek ve idrar kesesi kanserleri riski yılda 1 kez yaptırılan idrar muayenesi ile kontrol edilir. 40 yaşından itibaren yılda 1 kez dışkıda kan araştırılmalıdır.
50 yaşından başlayarak bağırsak kanseri erken tanısı için her 5 yılda bir kolonoskopi (kalın bağırsağın ucu dürbünlü, yılana benzer bir cihazla incelenmesi) salık verilmektedir. Erkekler 50 yaşından başlayarak yılda 1 kez ürolojik muayene ve PSA tahlili yaptırmalıdır.

DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Sağlığınıza önem verin kanserden korunun
 Baharla gelen depresyon
 Yüksek tansiyon kalbin düşmanı
 Acil durumlara hazırlık
 Sevdiğiniz yiyeceklerden vazgeçmeniz gerekmiyor
 Her gün yediğimiz fast food yemekler ve kalorileri
 Ünlüler bu programla zayıfladı
 Bilinçsiz spor ölüm nedeni
 Zihninizi aktiviteyle daima dinç tutun
 Mikroskoptan ana kucağına
 Kanserliye Amerikan tedavisi
 Kolesterolünüz için beyazdan uzaklaşın
 Dünyayı yöneten kadınlar
 Vitamin eksikliği saçları döker.
 Huzursuz bacaklar depresyon yapıyor
 Bilimsel açıdan cilt bakımı
 Önyargılara son veriyorlar
 Günde iki bardak yeşil çay sağlık iksiri
 Özürlülere ücretsiz estetik
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
Kültürümüz Fransa'da
Kültürümüz Fransa'da
Mutfak Dostları Derneği,15 gün boyunca Fransa'da yemeklerimizi ve...
Türkiye'yi Amerika'da savundu
Türkiye'yi Amerika'da savundu
Kuşadası Limanı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Gregory M. Kiez, Miami'de...
Görücü usulüyle değil internet usulüyle evlilik
Arkadaş, sevgili veya eş bulmakta zorlanan Türkler, kendi yaşam...
Şişman, güzel ve çok seksi
Hollywood'da başlayan şişmanlık modası, kadın dergilerine de sıçradı.
Anadolu'nun en şık tatlısı: Aşure
Eskiden baharın habercisi, barış ve kardeşliğin arabulucusu sayılan bu güzel...
Paskalya çikolataları yapabilirsiniz
PASKALYA çikolatası yapmaya ne dersiniz? Movenpick Hotel İstanbul'un, 3 Nisan...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil | Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.