kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bilinçsiz spor ölüm nedeni
Bilinçsiz spor ölüm nedeni
Yaşınıza göre nabzınızı bulun

Bilinçsiz yapılan spor öldürür

Son günlerde hem genç hem de profesyonel sporcuların ani ölümleri sporun risklerini de gündeme getirdi. Uzmanlar ve hekimler ölümlere gizli kalp hastalıklarının yol açtığını söylerken en hafif spor için bile önce doktor kontrolünden geçilmesini savunuyorlar. Özellikle 35 yaşından sonra spora başlayan erkekler ağır egzersizlerde ciddi bir risk altında.

***

Bilinçsiz spor ölüm nedeni

Son zamanlarda hem Türkiye hem de dünyada spor yaparken aniden ölenler alarm zillerinin çalmasına yol açıyor. Spor uzmanları ve hekimler belirli yaşlardan sonra bilinçsizce yapılan sporun büyük riskler taşıdığına dikkat çekiyorlar
Sporun sağlıklı yaşamla aynı anlama geldiği, yaşlı ya da genç herkesin sağlıklı bir hayat sürebilmek için spor yapması gerektiği hep söylenir. Elbette bunda gerçeklik payı da vardır. Spor yapanların çeşitli hastalıklara karşı daha az risk taşıdıkları bilinir.

Ancak geçen günlerde tam da maçın ortasında kalp krizi geçirerek ölen Benfica'lı futbolcu Fehar ve geçen yıl yine kalp krizinden ölen Kamerunlu Foe bu inancı fena halde sarsıyor. Genç sporcuların maç ortasında ölümleri soru işaretlerine yol açıyor. Spor hekimleri, kardiyologlar ve uzmanlar bu soru işaretlerine karşı sporun değil, bilinçsiz yapılan sporun öldürücü olabileceğini söylüyor. Spor yapan herkesin düzenli aralıklarla doktor kontrolünden geçmeden yürüyüşe dahi çıkmaması gerekiyor.

Değişik yaş gruplarında görülebilen ani ölümlerin genellikle kalp hastalıklarına bağlı olduğu uzmanlar tarafından altı çizilen bir gerçek. Sporda ani ölümlerin yüzde 80'i kroner damar hastalıkları ve doğuştan kaynaklı kalp anormalliklerinden kaynaklanıyor. Kalp hastalıkları dışında alkol, kokain, doping maddesi kullanımı, damar sorunları ve vücudun çeşitli bölgelerine alınan şiddetli darbeler az da olsa ani ölüm sebebi olarak kayıtlara geçiyor.

RİSK HER ZAMAN VAR
Peki düzenli olarak doktor kontrolünden geçen bir profesyonel sporcunun kalp hastalığı nasıl olur da anlaşılmaz? Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Caner Açıkada; "İstenildiği kadar EKG çekilsin gizli problem bazen ortaya çıkmıyor. Bu riski daha düşürecek eko kardiyografi gibi yöntemler var. Ancak bu pahalı yöntemler gerekli görülmedikçe devreye sokulmuyor. Bazı durumlarda bu yöntem kullanılsa da sorun yüzde yüz tespit edilemeyebiliyor" diyor.

Peki profesyoneller bu riskle karşı karşıya ise, kendi kendine spor yapanlar ne yapacak? Doktorlar, spor hekimleri ve spor uzmanlarının bu konudaki görüşleri tek: Egzersiz yapmaya başlayanların, sadece yürüyüş dahi olsa, spora başlamadan önce tepeden tırnağa detaylı bir doktor kontrolünden geçmeleri şart. Vücudun fiziksel kapasitesi hakkında bilgi alıp, bunun ışığı altında, bir egzersiz uzmanıyla birlikte başlamak en uygunu. Ancak eğer bunların hiçbiri yapılmıyorsa yine de insanların kendi kendine alacağı tedbirler var.

Sakarya Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğretim üyelerinden, Darüşşafaka Çetin Berkmen Spor Tesisleri Spor Danışmanı Yard. Doç. Dr. İrfan Gülmez, egzersiz sırasında gögüs ya da mide ağrısı, sırt ağrısı, düzensiz nabız ve yorgunluk hissedenlerin hemen egzersizi bitirerek doktora gitmesinin yararlı olacağını düşünüyor. Ani ölümlerde genellikle erkekler kadınlara göre daha yüksek bir risk altında. Bu nedenle kalbi yoracak ağır sporlar yerine nabzı belli bir seviyede tutan kalbi yormayan egzersizlerin tercih edilmesi gerekiyor.

En yararlı ve riski en az spor yürüyüş
Gazetelerde, televizyonlarda hemen her gün hangi sporda daha çok kalori harcandığı yazılıyor, anlatılıyor. Ancak sadece harcanan kaloriye bakılarak seçilen ağır sporlar kalp rahatsızlığı olup da bunu bilmeyenler için çok kötü sonuçlar doğurabiliyor. Spor uzmanı Yard. Doç. Dr. İrfan Gülmez; "Spor mutlaka yararlı ancak bilinçlisi" diyor. En yararlı ve risksiz sporun yürüyüş olduğunu anlatan Gülmez; "Oksijen oranının bol bulunduğu yerlerde belli bir tempoyla yürümek en sağlıklısı. Ancak bu yürüyüş hiçbir zaman sizi nefes nefese bırakmamalı ve kalbinizi zorlamamalı" diyor.

Aynur Erdem

DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Sağlığınıza önem verin kanserden korunun
 Erken teşhis hayat kurtarır
 Baharla gelen depresyon
 Yüksek tansiyon kalbin düşmanı
 Acil durumlara hazırlık
 Sevdiğiniz yiyeceklerden vazgeçmeniz gerekmiyor
 Her gün yediğimiz fast food yemekler ve kalorileri
 Ünlüler bu programla zayıfladı
 Zihninizi aktiviteyle daima dinç tutun
 Mikroskoptan ana kucağına
 Kanserliye Amerikan tedavisi
 Kolesterolünüz için beyazdan uzaklaşın
 Dünyayı yöneten kadınlar
 Vitamin eksikliği saçları döker.
 Huzursuz bacaklar depresyon yapıyor
 Bilimsel açıdan cilt bakımı
 Önyargılara son veriyorlar
 Günde iki bardak yeşil çay sağlık iksiri
 Özürlülere ücretsiz estetik
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
Kültürümüz Fransa'da
Kültürümüz Fransa'da
Mutfak Dostları Derneği,15 gün boyunca Fransa'da yemeklerimizi ve...
Türkiye'yi Amerika'da savundu
Türkiye'yi Amerika'da savundu
Kuşadası Limanı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Gregory M. Kiez, Miami'de...
Görücü usulüyle değil internet usulüyle evlilik
Arkadaş, sevgili veya eş bulmakta zorlanan Türkler, kendi yaşam...
Şişman, güzel ve çok seksi
Hollywood'da başlayan şişmanlık modası, kadın dergilerine de sıçradı.
Anadolu'nun en şık tatlısı: Aşure
Eskiden baharın habercisi, barış ve kardeşliğin arabulucusu sayılan bu güzel...
Paskalya çikolataları yapabilirsiniz
PASKALYA çikolatası yapmaya ne dersiniz? Movenpick Hotel İstanbul'un, 3 Nisan...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil | Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.