kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Havana'ya bir haller olmuş
Havana'ya bir haller olmuş


Birçok şey yapmışlar Küba'da. Değişiklikler insanı etkiliyor ama daha turistik olmuş. İlk gidişimde tek tük rastladığım turist otobüslerinden artık bolca var
İlk kez 2000 yılında gitmiştim Havana'ya. Dört senede yaşanan değişiklikler inanılmaz. Bir kere "Eski Şehir" in binaları, özellikle ana yürüyüş yolunda olanlar bir bir elden geçmiş. Aslına uygun olarak derlenmiş, toparlanmış, boyası yapılmış. Meydanlara güzel kafeler, restoranlar açılmış. Sanmayın ki şehir havasını kaybetmiş, çirkin tabelalarla bezenmiş. Tam tersine her şey çok zevkli. Bazı eski oteller yenilenmiş ve yenileri açılmış. Yenilerden Hotel Racquel, elden geçmiş. Hotel Florida ve Hotel Ambos Mundos'u pek beğendim. Hem merkezi hem de çok tipik oteller. Ama yaz aylarında gidenler için klimalı oda şart. Ambos Mundos'un terasından tüm Eski Şehir ayaklar altında, terasta güzel bir restoran ve bar var. Ernest Hemingway' in "Çanlar Kimin Çalıyor" romanını bu otelde yazmaya başlamış olması da buraya farklı bir popülarite veriyor.

KATAMARAN GEZİSİ
Klasik bir otel ise Otel National. Denize geniş cephesi, sahile vuran dev davgalar, Malecon manzarası, bambu koltuklarla döşenmiş verandası ve bahçesiyle çok zarif. Odalar ve servis çok iyi değil ama altınca katta kalınmasını tavsiye ederim. Hem odalar daha iyi hem de özel bir kahvaltı salonu var. Restoranlar için farklı bir kategori yapılmış. Her şeye devletin sahip olduğu Küba'da, bazı restoranlar kişilere ait.
Bu gruba "Paladar" deniliyor. Çok fazla sayıda yok ama benim gittiğim iki tanesi Küba standartlarında çok iyiydi. Eski Şehrin ara sokaklarında yer alan "Restoran La Guarida" ve "La Cocina de Lillian". Her ikisinde de yemek kişi başı 30 Amerikan doları civarında. Otellerden ya da ana merkezlerden taksi bulmak çok kolay.
Ama bu iki restoranda çok ortalık bir yerde olmadığı için, ya gidilen taksiyi belli bir saatte çağırmak ya da hesabı isterken taksi de istemek iyi olur. Taksiler taksimetreli ama genel olarak pazarlık tercih ediliyor. İlk gün Hotel National- Eski Şehir arasına 10 Amerikan doları verirken, son gün 5 dolar'a düşüyor. Taksilerin bazıları inanılmaz döküntü. Her an kendini yerde bulabilirsin hissine kapılıyor insan. Ama Restoran La Guarida'dan çıkışta gelen taksi, sanırım Küba'daki en iyi müzik tesisatına sahip taksiydi.
Çocuk bize bir de tekno müziği münasip görünce, başım ağrıdı. Ama çocuk yatırım yapmış, göstermek istiyor, morali bozulmasın diye, sesimi çıkarmadım. Küba'daki değişiklikler insanı etkiliyor ama daha turistik olmuş her yer. İlk gidişimde tek tük rastladığım turist otobüslerinden artık bolca vardı. Artk bu iyi midir, kötü müdür bilemem...
Havana'daki günlerden sonra, artık ülkenin başka bir yüzünü görmek için araba ile iki saat mesafedeki Varadero için yola çıktık. Karayip Denizi, bembeyaz kumsal tipik kartpostal görüntüleri Varadero'da mevcut. Bir çok yeni otel var ama hepsi çok sıradan. Varadero hafiften sınıfta kaldı. Ama orada bir gün var ki, mutlaka gidenlere tavsiye ederim Katamaranla Blanco Adası'na gitmek, yol üzerinde yunuslarla yüzmek her otelden satılan klasik bir turist programı. Katamaranlar ya gruplar için 50-100 kişilik ya da maksimum 6-7 kişilik küçükler. Küçüklerde bir kaptan ve miço var.
Normalde istakoz avlamak yasak ama küçük tekne olunca bu kural deliniyor. Bir koyda tekne duruyor ve miço elinde küçük bir zıpkınla suya atlayıp, beş dakikada 6-7 istakozla geliyor. Onları teknede pişirip, bir de güzel sofra hazırlıyor ki, seyahatin en keyifli dakikaları bunlar. Katamaran gezisinin en en hoş tarafı ise yunuslarla yüzme kısmı. Açık denizde bir havuz oluşturulmuş ve dört adet yunus var. Yarım saat yunuslarla oynadıktan sonra, güneş alçalırken sadece yelkenle dönüş başlıyor.

Ayşe Yağcı

DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Tasarımda kadın farkı
 Uçakta lüks restoran
 Kanallar şehri' uçakla ucuzladı
 Gençlere özel fiyat
 New York 360 $
 Yaşasın çocuklar
 Bu savaşın benzeri bir daha görülmedi
 Kim demiş dantel demode
 Türkiye'ye özel sayı
 Bir kenti tanımak Nürnberg
 Öğrenciler bu dersleri asmıyor
 İktisatçıların merakı seramik
 Bir kraliçenin düşüşü
 En uzun menzilli uçak
 Eğlencede kablo tartışması
 Kısa...kısa...kısa...
 Plaklardan yükselen şarkılı propaganda
 Türk mühendisin başarısı
 Kısa...kısa...kısa...
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
GÜNTAY ŞİMŞEK
THY gaz türbinlerine el attı
Türk Hava Yolları (THY)...
TURGAY NOYAN
Denizciliğimize hayat öpücüğü
Önümüzdeki günlerde...
ÖNCEL ÖZİÇER
Kızlar nerede yanlış yapar?
Bugün saat 5'ten itibaren...
FİKRET AYDEMİR
Vazgeçilemeyen Düşman
Sigaranın bırakılamaz olduğunu...
YASEMİN TAŞKIN
Milano Farkı
İtalya'nın en güzel şehirlerinden Milano'da...
STELYO BERBERAKİS
Eşekçi Başı
Kıbrıs sorununda çözüm kararını ne Annan ne...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Kadın Kotası
Irak ve ABD'de kadın grupların istediği...
Sağlığınıza önem verin kanserden korunun
Sağlığınıza önem verin kanserden korunun
Kanser olgularının büyük bir oranı dış etkenler nedeniyle ortaya...
Erken teşhis hayat kurtarır
Erken teşhis hayat kurtarır
Sebze, meyve ve tahıllarda bulunan bitkilerin kendilerini savunma...
Kültürümüz Fransa'da
Mutfak Dostları Derneği,15 gün boyunca Fransa'da yemeklerimizi ve...
Türkiye'yi Amerika'da savundu
Kuşadası Limanı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Gregory M. Kiez, Miami'de...
Görücü usulüyle değil internet usulüyle evlilik
Arkadaş, sevgili veya eş bulmakta zorlanan Türkler, kendi yaşam tarzlarına...
Şişman, güzel ve çok seksi
Hollywood'da başlayan şişmanlık modası, kadın dergilerine de sıçradı. Vogue,...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil | Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.