kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Görücü usulüyle değil internet usulüyle evlilik
Görücü usulüyle değil internet usulüyle evlilik
Türkler internette hızlı sosyalleşiyor
Defne'nin tam 75 arkadaşı olmuş
Hepsi Kültürlü
Her Şehirden Üye Var

İnternet usulü İslami evlilik

Aradığı eşin İslami değerlere uygun olmasını isteyenler çareyi sanal alemde arıyor. Kendisi de internette tanışıp evlenen Merih Akça'nın kurduğu sitede flört ve arkadaşlık yasak, izdivaç serbest

İnternetteki www.zevac.shaime.com adresindeki "izdivaç" sitesi, evliliğini İslami usullere uygun olarak yapmak isteyen kadın ve erkekleri bir araya getiriyor. Rabia, Hatice, Yusuf ve Beytullah gibi İslami çağrışımlı takma isimler kullanan üyeler, sitenin forumlarında birbirleriyle tanışıyor. Sitenin katı kuralları var. Sadece arkadaş bulmak ya da flört etmek isteyenler kabul edilmiyor.
Üye olmak isteyenlere içki içip içmedikleri de soruluyor ama yanılıp da "evet" diyenler kendini sitenin dışında buluyor. Kadınların tesettürlü olması şart değil ama tercih sebebi. Yonja. com ve hotbar.com gibi siteler ise İslami olmasa da aynı kültür ve eğitimdeki binlerce Türk'ü sanal alemde tanıştırıyor.


***

Görücü usulüyle değil internet usulüyle evlilik

Arkadaş, sevgili veya eş bulmakta zorlanan Türkler, kendi yaşam tarzlarına uygun kişilerin üye olduğu internet sitelerinde çare arıyor. Son aylarda açılan ve bu talebe cevap veren siteler arasında, İslami kurallara göre yaşayanları evlendirenler bile var
Aynı yaşam tarzına sahip olanların üye olduğu, arkadaş, sevgili veya eş aradığı internet sitelerine bir yenisi daha eklendi. İçerik olarak değil ama kullanıcıları açısından hayli ilgi çeken zevac.shaime.com adresindeki "online izdivaç servisi" deyim yerindeyse "İslami evlilik" sitesi.
Türkçe olarak hizmet veren sitenin sahibi Merih Akça. Singapur'da yaşıyor ve sitesini de oradan yönetiyor. İslami kurallara göre yaşayan ancak evlenmekte zorluk çeken kadın ve erkekleri sanal alemde tanıştırıp "izdivaç yapmalarına vesile olmak üzere" internet sitesi kuran Merih Akça'nın bu fikir nereden aklına geldi dersiniz? Hemen söyleyelim; kendisi de böyle bir site sayesinde evlenmiş. Akça, Singapur'lu eşini İngilizce bir İslami evlilik sitesi aracılığıyla bulmuş.
Bir İslami evlilik sitesinin programlamasında bir arkadaşına yardım ederken siteye kendi ilanını da yazmış. Amacı, dünyanın herhangi bir yerinden kendisiyle aynı inancı, yaşam tarzını benimseyen bir kızla tanışmakmış. Bir süre sonra farklı ülkelerden kişilerle yazışmaya başlamış. Uzun süre yazıştığı Singapurlu bir kızla da sonunda evlenmeye karar vermiş ve Singapur'a doğru yola çıkmış.
Singapur'da gittikten iki hafta sonra da nikah masasına oturmuş. İki yıllık evli olan Akça'nın 11 aylık bir oğlu var. Zaten çıkış noktası da yaşadığı bu tecrübe. Dünyada Müslümanlara hizmet veren çok sayıda evlilik sitesi olmasına rağmen Türkiye'deki Müslümanlara yönelik Türkçe hizmet veren ciddi bir sitenin olmadığını düşünen Merih Akça bu boşluğu doldurmak için zevac.shaime.com'u kurmuş.

FLÖRT YOK EVLİLİK VAR
Siteye, İslami kurallara göre yaşayan ve kendi görüşüne ve yaşam tarzına uygun biriyle evlenmek isteyenler üye oluyor. Amaç evlilik olmasına rağmen evlilikle sonuçlanmayan ancak sanal flört şeklinde devam eden ilişkiler de kurulmuyor değil.
Görünüşe bakılırsa zevac.shaime.com sayesinde dünyada başka örnekleri olan Müslümanlar'a yönelik bir arkadaşlık ve tanıtma sitesi Türkleri de sarmış durumda. Üye sayısı şimdilik bin civarında ancak sitenin sahibi, henüz adlarını yeterince duyuramadıklarını ama bu tarz bir siteye birçok kişinin ihtiyacı olduğunu söylüyor.
Sitenin oldukça katı kuralları var. Kuralları koyan ve denetleyen Merih Akça'nın kendisi. Her 10 üyeden yaklaşık 6'sını kural dışı beyanda bulduğu için hemen üyelikten çıkardığını belirtiyor. Akça, "Herhangi bir ticari kaygım ya da üye sayısını artırma gibi bir kaygım olmadığı için, sitenin ciddiyet ve kalitesine yönelik olumsuz bulduğum üyeleri kabul etmiyorum" diyor. Arkadaş bulma, flört etme gibi arayışta olanlar siteye üye olarak kabul edilmiyor.
Sitenin giriş sayfasında yer alan "Online İzdivaç Servisine Hoşgeldiniz" yazısı da bu amaçta olanları caydırmak için konulmuş olsa gerek. Elbette sitenin standart formunda bulunan "içki içermisiniz" seçeneğini işaretleyenler de otomatik olarak kendini dışarıda buluyor... İnternet aracılığıyla tanışmanın, klasik tanışma yöntemlerinden pek farklı olmadığını düşünen Merih Akça, "Bizim henüz alışamadığımız ya da önyargılı yaklaştığımız teknolojik yöntemlerin kendine has avantaj ve dezavantajları.
İnternet ortamında ulaşabileceğiniz kişilerin sayısı, günlük hayatta kendi çevrenizde görebileceğiniz evlilik alternatiflerinden çok daha fazla. Sadece sizinle aynı şehirde yaşayanlarla değil, farklı ülkelerde yaşayanlarla da evlilik amaçlı tanışıp, onları değerlendirme imkanına sahip olabilirsiniz. Bunu yaparken de hem kişisel gizliliğinizi koruyabilir, hem de İslami prensiplerin dışında kalmadan kişileri değerlendirebilirsiniz." diyor.
Merih Akça İslami evlilik yapmak isteyenler için internet aracılığıyla tanışıp evlenmenin çok hassas bir konu olduğuna ise özellikle dikkat çekiyor; "İslami evlilik siteleri özellikle, İslami prensiplere uygun olmayan, flört için kişileri bir araya getiren sitelerle aynı kategoride görülmemeli. İslami prensipleri benimseyen ve uygulayan kişilerin, İslami evlilik siteleriyle ilgilenirken, çok dikkatli davranmaları gerekiyor

Şerif Ercan - Eylem Bilgiç

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Şişman, güzel ve çok seksi
 Gelininin en büyük dostu olan kaynana
 Milli Takım patronunu arıyor
 Haydan gelen huya gitti
 Yoksulluk terör kadar korkutucu
 Bütün aile üyeleri 4 Ocak'ta doğdu
 Köpeğiniz ne düşünüyor?
 Çığlığın ışıkla buluşması
 O en güzel siyah beyaz filmdi
 Küba'da herkes puro içer
 Trenle fotoğraf yolculuğu
 Arabistan'da bir kadın yönetmen
 Beyoğlu'nu bu gençler renklendiriyor
 Adam arıyorum
 Türkiye'de 20 yıllık geçmişi var ama biz onu yeni tanıyoruz
 Çiçek açmaya hazırlanın
 Seçim, demokrasinin bayram günüdür
 Bir Papa'nın gözüyle Cumhuriyet'in ilk yılları
 THY'den gece uçuşları
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Çocuğunuz korktuysa ne yapacaksınız?
Gece yarısı...
MEHMET ALTAN
Neden sinirlisiniz?
İnsan soluk alamayınca öldüğüne...
REFİK DURBAŞ
Kitapların belleği: Kütüphaneler
Eski çağların "kitap...
MEHMET BARLAS
Basının üzerindeki gözler sınır tanımazdı
Asım Us'un...
Anadolu'nun en şık tatlısı: Aşure
Eskiden baharın habercisi, barış ve kardeşliğin arabulucusu sayılan bu güzel...
Paskalya çikolataları yapabilirsiniz
PASKALYA çikolatası yapmaya ne dersiniz? Movenpick Hotel İstanbul'un, 3 Nisan...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil | Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.