kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İnternette sörf yaparken rüzgar sizi Şili'ye atabilir
İnternette sörf yaparken rüzgar sizi Şili'ye atabilir

İnternette dolaşırken bağlantı kesildi, yeni bir programa tıklamanız istendi. Bilgisayar kurdu değilseniz, şüphelenin. Çünkü tek bir "tık" faturanıza Şili, ya da Endonezya ile yapılmış bir görüşme olarak yansıyabilir.

NE Şili'de ne de Endonezya'da akrabanız var, ama ay sonunda gelen telefon faturanızda 150 milyonluk yurt dışı görüşmesi kaydedilmiş. Üstelik adını bile duymadığınız bu ülkelerle. Hemen sinirlenmeyin, evdekilerin suçu yok, ama Türk Telekom'un da yok. Abonelerin "Ben yurtdışı ile görüşmedim" diyerek yaptığı itirazları derleyen Telekom, bu konuda bilgilendirici bir yazı hazırladı. İnternet kullanımı sırasında kullanıcıyı pek çok tehlikenin beklediğine dikkat çekilen çalışmada, kullanıcının isteği dışında internet bağlantısını kesen ve uluslararası telefon bağlantısı kuran programlara dikkat çekildi.

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Türk Telekom Yetkilisi Mükerrem Ekmen, şu bilgileri verdi: "İnternet bağlantısı kesilip uluslararası bağlantıya geçiş sırasında modemden çevir sesi geliyor ancak kullanıcılar genellikle modemin sesini açmadığından arama yapıldığının da farkına varamıyor. İnternet kullanıcısı, uluslararası telefon bağlantısının kurulduğundan habersiz internette dolaştığını zannediyor. Ancak sonuç gelen yüklü faturalar oluyor. Telefon faturasının ayrıntı listesinde ise adını bile bilmediği ülkeleri görünce telefonunu başkasının kullandığını ya da faturada bir hata yapıldığını sanıyor ve itiraz ediyor. Oysa durum hiç de öyle değil. Kesinlikle telefonu başkası tarafından kullanılmıyor, faturada da hata yapılmıyor.

Bu, internet kullanıcılarının maalesef bazı web sitelerinin tuzağına yakalandığı anlamına geliyor." Mükerrem Ekmen, Türk Telekom'un bu yönlendirmeyi yapan şirketlerle hiçbir bağlantısı olmadığını belirterek, "Kamuoyunda yanlış bir kanaat var, bu kazancın Türk Telekom'a gittiğini düşünüyorlar. Oysa böyle bir şey yok. Bu casus programlar yüzünden para yurt dışına akıyor. Bu konuda Türk Telekom'un teknik olarak da yapabileceği bir şey yok" dedi. Porno siteler konusunda abonelerin uyarılmasının ardından bu kez de yeni otomobil çeşitleriyle ilgili elektronik postalarda benzeri casus programların devreye girdiğini belirten "Çok hızlı taktik değiştiriyorlar. Bu nedenle internet kullanıcılarının çok dikkatli ve şüpheci olması gerekiyor" diye konuştu.

TUZAĞA DÜŞMEYİN!
* İnternet bağlantısı kesilip uluslararası bağlantıya geçilirken modeminizden çevir sesi gelir. Bu sese dikkat edin.

* Cazip tekliflere kanmayın.

* Antidialer programlar kullanın.

* Programları yüklemeden önce gelen uyarı yazısını mutlaka okuyun.Yabancı dilde ise ve siz dil bilmiyorsanız kesinlikle kabul etmeyin.

* Açılan pencereleri kapatmak için "yes" e basma refleksinden hemen kurtulun.

Cazip tekliflerle ikna ediyorlar
İNTERNETTE surf yapmak hem bilgiye ulaşmayı kolaylaştırıyor hem zaman kazandırıyor hem de eğlendiriyor ama zaman zaman tuzağa da düşürüyor. MP3 indirmek istiyorsunuz, bir siteye giriyorsunuz, aradığınızı buluyorsunuz, indirmek için tıkladığınızda karşınıza yoğunluk nedeniyle erişemediğiniz ancak bir program kullanarak erişebileceğiniz uyarısı çıkıyor. Eğer bunu kabul eder, hele de içeriğini okumadan programı bilgisayarınıza kurarsanız tuzağa yakalandınız demektir. Çünkü bu program çalıştığında internet bağlantınız kesiliyor ve sizin haberiniz olmadan Şili, Yeni Hebri vb. ülkelerin paralı hatları ile uluslararası telefon bağlantısı yapılıyor.

SAKIN 'YES' DEMEYİN
Bu programlar, hem cazip teklifler sunmaları (çok hızlı MP3 indirmek, büyüklere özel sitelerde her tür fotoğraf ya da görüntülere kolaylıkla ulaşmak gibi) hem de boyutunun küçüklüğü internet kullanıcılarını etkiliyor ve yüklemekte bir sakınca görmemelerine neden oluyor. Ayrıca uyarıların yabancı dilde olması, en önemlisi de açılan pencerelerdeki uyarıları okumadan refleks olarak "yes" ya da "evet"e basmak da tuzağa yakalanma nedenleri arasında. Bu tuzaklar e-mail aracılığıyla da gelebiliyor. Gelen e-maile tık'landığında (son günlerde bu "click me" başlıklı bir email olarak görülüyor ) müşterinin bilgisi dışında yine casus programlar kendini bilgisayara yüklüyor. Korsan programlar kullanıcının göremeyeceği pek çok yere de kendisini kopyalıyor. Bazıları 28, bazıları 50, bazıları 128 ayrı yere kendini kopyalayabiliyor. İyi bir bilgisayar kullanıcısı olmayan kişi için programı bilgisayardan kaldırmak da imkansız hale geliyor.

Esen Evran

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Aslında 2.500 dolar daha zenginmişiz!
 Bayan Erdem'e eş durumundan haciz
 MAN, otobüste Türkiye sayesinde kâra geçti
 Piyasa açıldı, Tüpraş kârını yüzde 150 artırdı
 Koç: Bu ekonomi rehaveti kaldırmaz
 'İşsizlik belediyeye adam doldurarak çözülmez'
 Yiğit'e erteleme kararı Yargıtay'dan döndü
 Yılmaz "Geri planda bir şey olduysa bilemem"
 Kız Kulesi'nin restorasyon projesi iptal edildi
 Global Menkul, holding olacak
 'İlanla Türkiye'ye zarar veriyorlar'
 Sanayi üretimi son çeyrekte yüzde 10.8 arttı
 İhale Kurumu kendi yasasından rahatsız
 İş Bankası'ndan KOBİ'lere özel kredi
 Uzaktan erişim çıktı brokerlar işsiz kaldı
 Halkbank'ın Pamukbank'la evliliği start aldı
 192 hissenin fiyatı kuruşun altında kalacak
 Motosiklet tutkunları fuarda buluştu
 Microsoft, cezanın temyizini isteyecek
 Wal-Mart online müzik sitesini açtı
 Koçbank'tan sanal şifre uygulaması
 Arçelik artık cep de satacak
 Danıştay'dan Türkbank'ın tasfiyesine onay
 Güvenlikte kasa-kamera işbirliği
 Eski deri ceketinizle hiç tanımadığınız biri ısınacak
ŞELALE KADAK
Telekom İtalya yatırım yapacak yer arıyor!
TIM Başkanı...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
İhracat ve sanayide durma sinyali
Önceki gün ekonominin...
'Eşinizi ezmeyin' diyen imamı cemaati terk etti
Erzurum'da, "Her şeyi kadınlardan beklemeyin. Suyu bile onlara...
Takla atan BMW üzerine düştü
Kaldırıma çarpıp havalanan bir otomobil, iş çıkışı otobüs durağına...
Düğün 2 Temmuz'da
Düğün 2 Temmuz'da
Tansa-Can Ekşioğlu çiftinin anneleri Ender Mermerci ile Süren...
Öğrenci Ozan!
Öğrenci Ozan!
Evlenip, hatta anne-baba olduktan sonra üniversiteye gitmek sosyetede...
IMKB
E: 20,836 D:% 1.78
DOLAR
S: 1,321,000 D:% -0.23
EURO
S: 1,608,000 D:% -0.19
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.