kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kim demiş dantel demode
Her yer dantel gibi

Tasarımcılar bu sezon anneannelerin sandığına el attı ve danteli bir kez daha keşfetti. Kıyafetlerden ev dekorasyonuna kadar her yerde kullanılıyor. 21. yüzyılda ev dekorasyonunda da kullanılacak dantel için en önemli ayrıntı, dantelin kırılganlığı, zarafeti ile saflığını alıp modernleştirmek.

***

Kim demiş dantel demode

Tasarımcılar bu sezon danteli yeniden keşfetti. Kıyafetlerden ev dekorasyonuna kadar her yerde dantel kullanılıyor. Hemen anneannelerinizin sandığına koşun ve defineyi bir an önce çıkarın
Dantelli masa örtüleri size anneannenizin çay partilerini çağrıştırıyorsa tekrar düşünmenizi tavsiye ederim. Çünkü tasarımcılar bu sezon çok moda olan danteli, defilelerden ev dekorasyonuna kadar her yerde çarpıcı ve yeni şekillerde kullanıyor. Artık danteli hem giyebilir hem de evinizde tarz yaratabilirsiniz. Ama burada ikinci el dükkanlarda bulacağınız sararmış örtülerden değil, yeni dantellerden bahsediyorum. Çünkü krem rengi, yerlere kadar uzanan bir dantel elbise Nicole Kidman'ın bile evde kalmış bir kız gibi görünmesine sebep olabileceği gibi, kullanılan yanlış dantel de evinizi nuhnebiden kalma konfeksiyon mağazasına çevirebilir. 21. yüzyılda bir evin dekorasyonunda kullanılacak dantel için en önemli tüyo dantelin kırılganlığı, zarafeti ile saflığını alıp modernleştirmek. Bunun yolu da danteli renklendirmekten geçiyor. Muhafazakar dönemde, dantel sadece iki renkte mevcuttu. Evlenme törenlerinde beyaz, matemlerde siyah.

EL EMEĞİ
Şarkıcılıktan tasarımcılığa geçen Pearl Lowe, pembe bir avizeye uygun renkli perde bulamayınca çaresizlikten antika bir dantel parçasını sıcak bir pembe renge boyamış ve bu şarkıcılık kariyerini arka plana itmiş. Şimdi herkes onun perde ve stor olarak kullanılabilen ısmarlama yapılmış, ısmarlama boyanmış "Pearl" dantellerine dokunmak için çıldırıyor. Lowe'un dantellerini, özellikle leylak, zeytin yeşili ve kobalt mavisi gibi moda renklere boyaması çok zamanını alıyor. Bu baharda dantel çeşitleri ve dantelli masa örtüleri, runner, Wedgewood için üretilecek olan sezon renklerinde peçeteler olarak çıkacak. Boyadığı ilk danteli bit pazarından alan Lowe, evde boyadığı geleneksel çiçek motifli dantellerini artık İskoçya'da bir firmadan alıyor.

İstediği her rengi elde edebilen Lowe, pembe rengin çok iyi sattığını ve neon dantelin muhteşem olduğunu söylüyor. "Dantel çok feminen bir malzeme. Hele bir de boyanınca çok güzel oluyor" diyen Lowe'un bir müşterisi kendi banyosunda duş perdesi olarak kullanmak için mavi dantelden panel siparişi vermiş. Oldukça hareketli olan Pearl'ün dantelleri doğru kullanıldığında müthiş duruyor. Peki bunu nasıl yapmalıyız? Tabii ki yeniyle eski arasındaki kontrastı vurgulayarak. Düz asıldığında yeni duran dantel perdelerden en çok siyah dantellisi satıyor. Cama veya duvara asılabiliyor. Bembeyaz duvara asılan antika dantelin yarattığı kontrast müthiş. Dantel eski ve romantik ortama çok fazla, ancak antika süslü bir danteli modern bir mekanda kullanmak hakikaten sanat eseri gibi duruyor. Boyutlarıyla oynamak dantele yuvarlak hatlar ve şehre uygun görüntü veriyor.

Ünlü İngiliz firması Garrard'ın görsel danışmanı, Paris'te bir antika dükkanında bulduğu siyah dantel şaldaki çançiçeği motiflerini büyütmüş, şeffaf plastiğin üzerinde baskı olarak yılbaşı vitrinlerinde kullanmış. Desen demode gözükeceğine oldukça modern durmuş. Bu, evlerde de uygulanabilecek bir fikir; dantel desenleri akriliğe basıp cama veya kumaşa yapıştırabilirsiniz. Makine yapımı dantel kullananların yanısıra Finlandiyalı tasarımcılardan el yapımı dantel kullananlar da var. Çünkü el yapımı kaliteyi artırıyor. Renkten vazgeçip, el işçiliğinin kalitesine önem veriyorlar. Tasarımları oldukça fonksiyonel; dantelli abajurlar ve iki kat cam arasına kurnazca sıkıştırılmış danteller hem bozulmuyor hem de yukarıdan ışık verildiğinde yerde müthiş gölge oyunları yapıyor. Danteli aynı zamanda konsept olarak kullanan tasarımcılar da var! Yani koton, ipek veya keten hariç malzemeden yapılan ve bağırmayan danteller; pembe, mavi ve nötr renklerde ve bilgisayar çizimi desenlerde "dantel" paneller, yastıklar, küpler..

Kullanılan her ne kadar ileri teknoloji de olsa, dantelin esas tadı hala var. İnsanlar bu dantelleri pencerelerine veya duvarlarına asıyorlar, dışarıdan gelen ışıkla duvarlarda çok hoş gölgeler yakalıyorlar. İşin merak uyandıran kısmı ise erkek tasarımcıların, kadın tasarımcılar kadar dantelle çalışması. Tasarımcı Marcel Wanders'ın son yaptığı dantel desenli porselen çanak çömlekler, Londra'daki Vessel mağazasında kapış kapış satılıyor. Ian Stallard'ın beyaz seramik çanak çömlek üzerine yaptığı siyah "Atlas" desenleri, dantelle karıştırılsa da o bunu takmıyor. Peki ya dantelli masa örtüleri? Onların da ürün tasarımcılarını heyecanlandırdığını söylemek abartı olmaz. Tord Boontje'nin kesmeli yeni tebrik kartları, tıpkı dantelli masa örtüleri gibi. Ayrıca Jhan Stanley'nin son yaptığı tek kullanımlık, plastik bardaklardan modellediği seramik ürünleri porselen bardaklara olan tepkisinin kanıtı. Marketten aldığı plastik danteli kullanarak süslü, dekoratif ve eğlenceli ürünler yapmayı başaran tasarımcının bir sonraki projesi ağ şeklinde perdeler!

Ünlü İtalyan Alessi moda olmadan önce yıllardır danteli çelik ürünlerde kullanıyor, son koleksiyonda ise dantel deseni tepsi, mumluk ve peçetelik olarak sunulmuş. Ne duruyorsunuz, koşun anneannelerinizin sandığına.
DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Türkiye'ye özel sayı
 Bir kenti tanımak Nürnberg
 Öğrenciler bu dersleri asmıyor
 İktisatçıların merakı seramik
 Bir kraliçenin düşüşü
 En uzun menzilli uçak
 Eğlencede kablo tartışması
 Kısa...kısa...kısa...
 Plaklardan yükselen şarkılı propaganda
 Türk mühendisin başarısı
 Kısa...kısa...kısa...
 Doğu'nun huzurlu otelleri
 Roma'nın tarihi bu otelde yaşanıyor
 Ev dekorasyonu kanepeyle başlar
 Seçim Müzakereleri
 Hatlar Kesik
 Harlem Daveti
 Meleklerin Yastık Kavgası
 İstanbullu Rumlar eğlenceyi severlerdi
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
Yüksek tansiyon kalbin düşmanı
Yüksek tansiyon kalbin düşmanı
Genç ve sağlıklı kalmak için temel koşul, kalp ve damarların...
Acil durumlara hazırlık
Acil durumlara hazırlık
Smartkids Çocuk Gelişim Merkezi'nde veliler çocuklarının başına...
Göbekten müziğe bağlı
Caz müzisyeni Kerem Görsev'in geçen hafta müzik marketlerdeki yerini...
Köpeğiniz ne düşünüyor?
Japonya'da üretilen bowlingual isimli yetenekli alet köpek seslerini insanların...
Çığlığın ışıkla buluşması
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniği'nde, 1957-1992...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil | Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.