kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tanju'nun bilgisayar programı Fenerbahçe'yi ateşledi
Tanju'nun bilgisayar programı Fenerbahçe'yi ateşledi
Fenerbahçe'de en iyisi Ümit
Derbi İçin Galatasaraylılar Ne Diyor?

Derbiyi Bilgisayarda Fener kazandı

Eski gol kralı Tanju Çolak'ın 10 kişilik bir ekiple geliştirdiği bilgisayar programı, futbolcuların performansını ve takımın oyununu en ince ayrıntısına kadar analiz ediyor. Bilgisayara göre bugünkü derbi Fener'in

Futbolu, hele hele derbileri ölçmek mümkün mü? "Top yuvarlaktır" sözünü en iyi bilenlerden biri olan Tanju Çolak, bu kez tersini söylüyor. Çolak futbol ve teknolojiyi bir araya getiren iki yıllık bir çalışmanın ürünü olan "e-analiz" programına güveniyor ve "İddia ediyorum, bu maçta Fenerbahçe kazanacak" diyor.

KANARYA'NIN SİLAHLARI
* ANALİZ programına göre FB'nin en iyi futbolcuları Aurelio, Nobre ve Ümit.

* TUNCAY Şanlı'nın olumlu pas grafiği yükseliyor. Bu çıkışını gol ile süsleyebilir.

* SELÇUK Şahin orta sahayı organize ederek hareketlendirecek oyuncu.

* HAVA toplarındaki hakimiyeti, fırsatçılığı ve gol kokusu alma yeteneğiyle Marcio Nobre, maça damgasını vuracak.

GALATASARAYLILAR NE DİYOR?
ABDURRAHİM ALBAYRAK
GALATASARAY'IN taraftarını sevindirebileceği tek maç bu. Galibiyet bekliyorum.

BURAK ELMAS
BU hafta sonu GS kazanır. Çünkü biz daha iyiyiz. Skor tahminim ise 1-0.

TURGAY ŞEREN
FENERBAHÇE daha iyi görünüyor. Ama derbiler sonucu bilinmeyen maçlardır.

OSMAN TAMBURACI
BU maçın bir gönül gözü, bir de akıl gözü var. Gönlüm GS, aklım Fener diyor.

LEVENT TÜZEMEN
GALATASARAYLI oyuncular derbiyi onur meselesi yaparlarsa sürpriz yaşanabilir.


***

Tanju'nun bilgisayar programı Fenerbahçe'yi ateşledi

Eski gol kralı Tanju Çolak'ın kardeşiyle birlikte iki yıl çalışarak geliştirdiği futbol analiz programı yedi haftadır Fenerbahçe'yi etkiliyor. Ve programa göre büyük derbiyi Fenerbahçe kazanacak
Bu hafta sonu Türkiye'nin gündemini yine Galatasaray Fenerbahçe arasındaki derbi oluşturucak. İlk kez 17 Ocak 1909 yılında karşılaşan iki takım arasındaki derbi heyecanı Kadıköy Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda 348. kez yeniden yaşanacak. Her ne kadar Galatasaray ligde şampiyonluk yarışından uzaklaşsa da bu derbinin heyecanını ve kimin kazanacağı üzerine spekülasyonlar yapılmasını etkilemiyor. En azından bu akşam kimin galip geleceği şampiyonluk yarışını ve önde giden Beşiktaş'ı yakından ilgilendiriyor. Kimin galip geleceği konusunda en ilginç analizlerden birini her iki takımın da formasını giymiş usta bir futbolcu yapıyor. Hem Galatasaray'da hem de Fenerbahçe forması altında attığı gollerle Avrupa Gol Krallığı'ndan Türkiye Birinci Ligi'nin bir sezonda en fazla gol atan futbolcu ünvanına kadar pek çok rekorun sahibi olan Tanju Çolak iki yıllık bir çalışmanın ürünü olan e-analiz programı ile derbi maçını favori takım olan Fenerbahçe'nin kazanacağını öne sürüyor.

FUTBOLCULARA KARNE
Futbolculuk döneminden sonra futbol kariyerini teknik direktör ve futbol yazarlığı alanlarında devam ettiren Tanju Çolak son günlerde geliştirdikleri bilgisayar programı ile dikkatleri üzerinde topluyor. Futbolla teknolojiyi bir araya getiren ünlü golcü geliştirdikleri e-analiz ve e-asistan isimli iki programın da Türkiye'de ve dünyada ilk olduğunu söylüyor. Her iki program sayesinde artık teknik direktörlerin işlerinin daha kolay olduğuna dikkat çeken Tanju Çolak sistemi nasıl geliştirdiklerini ise şöyle anlatıyor: "Eski bir futbolcu da olan kardeşim Yücel Çolak bilişim konusunda yetenekli. Bizim bu sistemi kurma fikri de ondan çıktı ve ben de destekledim. İki yıllık bir çalışma sonucunda e-analiz ve e-asistan diye iki program çıkarttık. Dünyada buna benzer iki program var. Biz bunları da inceleyerek bu iki programı da geliştirerek daha iyisini yaptık. Teknik direktörün her şeyi, futbolcunun da karnesi olsun istedik."

YANAL VE DAUM KATKILI
E-analiz sayesinde özellikle teknik direktörün takımını, takımdaki oyuncularını, taktiklerinin gelişimini rahatlıkla izleyebileceğini söyleyen ünlü golcü, "Futbolcular artık sorumluluk alıyorlar. 'Ben öyle bir pas atmadım' deme lüksleri yok. Çünkü neler yaptıklarını bir tuşla gösteririm. Üstelik sadece çizgi olarak değil, doğrudan maçtan görüntülerle. Mesela Fenerbahçe'den Tuncay'a 'Gaziantepspor maçında orta alanın sağ tarafında dört tane olumsuz pas atmışsın' diyorum. Bu durumda futbolcu 'Yok hocam atmadım' dese, bilgisayarımdaki programa futbolcu sırasından 'Tuncay'ın yanlış paslarını göster' derim. O da arka arkaya gösterir. Futbolcuda tak diye kalır." Ankara'da Fenerbahçe ve Gençlerbirliği takımları için her hafta bu çalışmaları yapan Tanju Çolak ve 10 kişilik ekibi her iki takımın oynadıkları maçtan 24 saat sonra bu analizleri teknik adamların bilgisayarına yüklüyorlar. Bu sistemin özellikle ilk dönemlerinde Gençlerbirliği teknik direktörü Ersun Yanal'dan büyük ilgi ve destek gördüklerini de ekleyen Çolak, "Yanal'ın istekleri programımızın daha da gelişmesine yardımcı oldu. Daum'un istekleri ile de çok üstün özelliklere sahip bir program haline geldi. Bir futbol maçında 90 dakika boyunca ortalama 800 - 900 hareketin olduğu düşünülürse teknik adam için bu inanılmaz bir kolaylık." İkinci yarı itibariyle tam 7 haftadır Fenerbahçe Kulübü'ne ve Daum'a bu hizmeti veren Çolak, Fenerbahçe'nin ikinci yarı başarılı bir grafik yakalamasında bu sistemin yüzde 40 oranında etkili olduğunu düşünüyor. Daum da çok iltifat ettiği bu sistem sayesinde daha önce bilgisayarlardan nefret ederken, programı daha iyi kullanmak için kendisine yeni bir laptop satın almış. Fenerli futbolcular her hafta karne almaktan keyif alırken bir yandan da "İpliğimizi pazara çıkaran programın yaratıcıları" diye ünlü golcüye takılıyorlar. Ama daha dikkatli ve disiplinli oynuyorlar. Program sayesinde futboldaki pek çok spekülasyonun da önüne geçileceğe benziyor. Özellikle yeni gelen yabancı futbolcuların en büyük sorunu olan pas alamama veya iki futbolcunun birbirine pas atmaması dedikoduları da bu sistemle tarihe karışacak. Çünkü örneğin Fenerbahçe'den Van Hooijdonk'a kim kaç tane olumlu, olumsuz pas attı. Hepsi tek tuşla ortaya konuyor. Program gerçekten o kadar detaylı ki bir maçta futbol adına olabilecek her hareketin her futbolcu için analizi yapılabiliyor. Üstelik sadece Fenerbahçe'nin değil aynı zamanda rakip takımın ve oyuncularının da analizi yapılıyor. Programın sonuçlarına göre son yedi haftada Fenerbahçe'de grafikleri en hızlı yükselen futbolcular olarak Aurelio, Nobre ve Ümit Özat'ın isimlerini sayan Çolak, "Bu üçü gerçekten yükselen bir ivme içindeler. Biz bunları söylerken sadece gol atmaya bakmıyoruz. Çünkü futbol sadece gol atmak değildir."

FAVORİ KAZANIR
Ve tüm bu verilerin ışığında bu yılın son derbisinin favori takımı Fenerbahçe. Tanju Çolak "Benim tuttuğum istatistiklere göre Fenerbahçe kazanır. Fenerbahçe'de güven ve korkunç bir hırs var. Nerede duracaklarını ve pozisyon almayı e- analiz ile daha da perçinlediler. Derbilerde sonucu kimse bilemez ve özellikle favoriler kazanamaz derler. Ama ben iddia ediyorum bu maçta favori olan Fenerbahçe kazanacak. Çünkü elimde istatistiki bilgiler var. İstatistikler de yalan söylemez. Ayrıca Galatasaray'da sevgi yok, başarılı olma şansı da yok."

Dilek Sancılı

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Barış'ın gözleri hayata gülmeye devam edecek
 Hasta yatağında bile en iyisi o
 Yeniçağın rehberi
 Ken Russell
 Klarnette saatçi basta kaynakçı
 O harap konak yeniden doğdu
 Basının iktidar olma tutkusu hiç bitmedi
 Aile boyu sörf
 5 yıl sonra aynı kader
 Yemeğe misafir çağırabilirsiniz
 Hastane gibi müze
 İnsanlar... İnsancıklar...
 Entelektüel yakışıklı Ethan Hawke
 Çatıda kıran kırana futbol
 Ege'de Yakınlaşma
 40 METREKARE FRANSA
 İki güzelin paylaşamadığı F 1 patronu
 Kocasına öfkeli değil
 Kıyametin 3661 yıllık formülü
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Aslında herkesin hayali öylesine farklı...
ÖNCEL ÖZİÇER
Ebru Şallı yılın annesi olsun
Her yıl Anneler Günü...
İki bin yıllık şehrin Alman aşçısı
Dışarıda dolunay ve Roma var. Öyle bir masaya oturuyoruz ki! Burası Gambero...
Ödüllü genç aşçı
Türkiye'de her yıl Gastronomi Birliği Rotisörler Zinciri Derneği tarafından...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil | Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.