kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Küba'da herkes puro içer
Küba'da akla ilk puro geliyor

Son yıllarda çıkışı turizmde arayan Küba denilince akla ilk puro, Havana, salsa ve yunuslarla yüzmek geliyor. Havana'nın kuzeyinde tütün çiftliklerini ve fabrikaları görmek mümkün. Küba bir puro cenneti ama gümrükten sadece 23 tanesini faturasız çıkarabiliyorsunuz.

***

Küba'da herkes puro içer

Akla ilk gelenler puro, mojito, salsa, Havana, yunuslarla yüzmek ve turkuaz deniz... Burası son yıllarda turizm ile kendine çıkış yolu arayan Küba
Kurban Bayramı tatili sırasında gittiğim Küba'da şiddetle esen puro dalgasına ben de kapıldım. İlk iki gün elimde bir puro, sanırsınız tiryaki. Sigara bile içmediğim için tabii bu puro kürü üçüncü gün tüm damak lezzetimi mahvetti ve puroya hemen elveda dedim. Küba denilince ilk aklıma gelenler puro, mojito, salsa, Havana, yunuslarla yüzmek, turkuaz deniz, bembeyaz kum... Ama puro konusu seyahatin her noktasında mevcut olduğu için oradan başlamak istiyorum.

Genel olarak dünyada en çok bilinen ve prestijli kabul edilen Cohiba, Romeo Juliet, Partagas gibi markalar Küba'da yapılıyor. Devlet, tütün tarlası sahiplerinden kurutulmuş ve sarıma hazır hale gelmiş tütün yapraklarını satın alıyor. Tütün tarlası sahipleri ürünün çok büyük bir kısmını devlete satmak zorunda. Daha sonra bunlar orta büyüklükte, ortalama yüz kişinin çalıştığı fabrikalarda sarılıyor. Her fabrikada birden fazla marka sarılıyor. Zaten bu fabrikalar da devlete ait. Fabrika müdürü ihtiyaca göre o gün ne sarılacağına karar veriyor. Cohiba Siglio 2 numara sarılacaksa, onun detayları belli. İçine konulacak tütün ve en dışa sarılacak tütün tipi (en üst yapraktan olan mı, ortadan mı, yoksa en alt yapraklar mı gibi) gibi detaylar var.

Tabii hepsinin boyu, kalınlığı çalışanların elinde tahta kalıplarla belirlenmiş. Herkes sarımlarını yapıp ellilik bloklar halinde kalite kontrol görevlisine teslim ediyor. O da yine elinde kalıpla boy, kalınlık kontrolünü tek tek yapıp, ağırlığını ölçüyor. Ve dolabına koyuyor. Dünyanın neresine gidersen git, havaalanlarında özel puro bölümlerinin olduğunu düşününce, orada her bir puroyu tek tek kontrol ettiklerini görmek tuhaf tabii.

FABRİKALAR GEZİLİYOR
Tütün çiftlikleri Havana'nın kuzeyinde Pınar del Rio'da yaygın. İklim şartları ve o bölgedeki toprak kalitesi tütünün istenilen şekilde yetiştirilmesine imkan sağlıyor. Bu arada gerek Havana'da gerekse Pınar del Rio'da puro fabrikalarını dileyen gezebiliyor. Girişler kişi başına on Amerikan doları. İki üç cümle bilgi veren bir kişi yanınızda oluyor.

Çok soru sorarsan bir süre sonra sıkılıp, öylece seni bırakıp gidiyor. Ama hiç bir yerde organize Tütün Çiftiği gezisi yok. Sanki tütünler kurutulmuş ve sarıma hazır halde direk fabrikaya geliyor. Bunu merak ederken, Pınar del Rio sokaklarında düzgün giyimli genç bir çocuk yanımıza gelip Tütün Çiftliği'ni görmek isteyip, istemediğimizi sordu. Bir saat mesafede Küba'nın bilinen markalarından (havaalanlarında pek yok) Robaina Çiftliği olduğunu ve orada detaylı bilgi alabileceğimizi söyledi. Zaten Havana'ya iki saat mesafede bir kasabadayız, bir de oradan bir saat dağlara doğru, yolda tanıdığımız biri ile gitmek fikri beni biraz ürküttü. Ama arkadaşlarımın ısrarı ile aldık çocuğu arabamıza ve hakikaten tek tük evlerin olduğu yollardan geçip Mr. Robaina'nın çiftliğine vardık.

Ben hala "Burada şimdi bizi öldürecekler ve kimse bizi bulamayacak" düşüncesi etrafında dolanırken gayet medeni bir şekilde çiftliğin sahibi Mr. Robaina bize "Hoşgeldiniz" dedi. Biz ordayken İngiltere'de çıkan bir puro dergisinden röportaj için geldiler ve ben artık ölemeyeceğimize iyice ikna olup programın keyfini çıkardım. İtiraf etmek gerekir ki hem köy yolları ve manzaralar hem de çiftlikte aldığımız bilgiler gitmemize değdi.

DÜKKANLARDA DAHA UCUZ
Purodan bu kadar bahsedip nasıl alınacağı konusuna girmemek olmaz. İki türlü alım var; resmi ve gayri resmi. Resmi olan her yerde karşınıza çıkan gayet güzel dükkanlarda satılan ve faturalı olan alım şekli. Havaalanlarına göre yüzde 20 daha indirimli gibi gözüküyor. Her yerde sıkça olmayan Romeo Juliet veya Partagas 'Special Edition' gibi özel şeyler var ama genelde hep bilinen şeyler. Bir de sokaklarda satış var. Özellikle Havana'nın eski şehir kısmında sürekli yanınıza biri gelip iyi ve ucuz purodan bahsediyor. Önce elinde var sanıyorsun ama purolar yakındaki bir evde oluyor. Yine biz takıldık tanımadık çocuğun peşine, annesinin evine gidiyoruz. Ama çocuk ara sokaklarda annesinin evini bulamadı!!

"Ya nasıl olur, annenin evi nasıl bulamazsın" derken "Aslında benim annem değil, arkadaşımın annesi?" dedi, başka sokaklara daldık, onu da bulamadı. Ben meydandaki güzel restorana yerleşip bu sevdadan vazgeçtim ama arkadaşlarım gitti ve çok ucuza purolarını aldılar. Bu yolla ancak kişi başına yirmi üç adet puroyu sorunsuz çıkarabiliyorsunuz. Ve havaalanında faturasız puroları tek tek saydılar. Küba'ya ilk kez 2000 yılında gitmiştim. Bir tane iyi otel, fena olmayan bir iki restoran vardı. Kurban Bayramı gezim sırasında açılan yeni otel ve restoranlar, şehrin genelindeki makyaj çalışmaları ile Küba'nın çıkışı turizmde aradığı ve bu yolda uğraştığını, dört yılda bir hayli yol katettiğini gördüm. Haftaya Küba'ya devam.
Don Alejandro Robaina Productor de Tabaca Adres: Finca El Pinar, San Luis, Pinar del Rio Tel: 00 53 79 74 70
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Köpeğiniz ne düşünüyor?
 Çığlığın ışıkla buluşması
 O en güzel siyah beyaz filmdi
 Trenle fotoğraf yolculuğu
 Arabistan'da bir kadın yönetmen
 Beyoğlu'nu bu gençler renklendiriyor
 Adam arıyorum
 Türkiye'de 20 yıllık geçmişi var ama biz onu yeni tanıyoruz
 Çiçek açmaya hazırlanın
 Seçim, demokrasinin bayram günüdür
 Bir Papa'nın gözüyle Cumhuriyet'in ilk yılları
 THY'den gece uçuşları
 Embraer 170 uçuşa hazır
 Boeing'ten 5 yılda 50 uçak
 VIP helikopteri satıldı
 Kısa...kısa...kısa...
 Nevruz ateşi söndü
 Seçimlerin galibi şimdiden belli
 Usta ve çırak
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Taksim'den Üsküdar'a el sallayabilir misiniz?
Onca yıl,...
MEHMET ALTAN
Deniz hamamı
Geçenlerde, sararmış kağıt kokusuna...
ÖNCEL ÖZİÇER
Ben de Nefertiti'yim!
Hiçbir üyesinin...
REFİK DURBAŞ
Salihli'de şiirin ikindi vakti
Salihli'de 'Çakallar'...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Havacılık valilerden kurtarılmalı
Türkiye'de yurtiçi ve...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Orıana Nerede?
Bir zamanlar dünyanın en ünlü kadın...
STELYO BERBERAKİS
Terör Ve Kültür
Selanik'teki belgesel film festivalinde...
FİKRET AYDEMİR
Doğu'nun Sineması
Bir anlamda festivaller başkenti de...
YASEMİN TAŞKIN
Yaşama Sanatı
Eğlence ve oyun arayışı içindeki...
Kebap makarnayı unutturdu
Yedi yıl önce kebap yapmaya merak saran İtalyan aşçı Piero Ciantra, artık...
Doğu'da sadece kebap yok
Türkiye'nin yeme-içme merkezi İstanbul'da Çin'den Fransız mutfağına,...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil | Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.