kapat
ON
Gündem
Mobil
Online
Rehber
Yazarlar
Ana Sayfa
SABAH
 
 
Mobil dünyanın en son çıtırları
Mobil dünyanın en son çıtırları

Mahmut Sancak
mahmuts@sabah.com.tr

İster Samsung P730 ister Siemens S65 ister SonyEricsson S700 ya da Nokia 7610, nereye bakarsanız bakın fotoğraf çekme özelliğine sahip telefonlar mobil piyasanın mutlak hakimi.

Dijital alemin en çok ilgi çeken sektörü hiç şüphesiz mobil telefonlar. Ancak haksız yere değil. En geç altı ayda bir tamamen yenilenen cihazlar, git gide artan marifetler piyasada monotonluğun oluşmasına izin vermiyor. Her üretici ürününü kıyasıya rekabetin hüküm sürdüğü bu alanda dikkate değer hale getirebilmek için çeşitli özelliklerle donatıyor. Bunların başında renkli ekran, MP3 müzik formatını destekleyen melodiler ve Samsung P730'da olduğu gibi uçuk tasarımlar geliyor. Ancak bir özellik var ki kısa sürede sektörün olmazsa olmazı haline geldi: Dijital fotoğraf. CeBIT Hannover'de sergilenen otuzun üzerinde yeni mobil telefon da bu trendi destekliyor. Önceleri yalnızca üst sınıf mobil telefonlara özel bir fonksiyon görünümünde olan fotoğraf niteliği artık sektörün tüm kademelerine yayılmaya başladı. İlk nesil fotoğraflı cepler çok net görüntü elde edemezken yeni nesil ürünler dijital fotoğraf makinelerine kafa tutmaya başladı. Ancak gelişen teknoloji sorunları da beraberinde getiriyor. Bunların başında hafıza sorunu geliyor. Cihazlar resim çekmenin yanısıra video kaydı da yapmaya başladı. Artık mobil telefon alırken kapasitesi büyük hafıza kartları da edinmemiz gerekecek.

SONYERICSSON "BAŞ DÖNDÜRÜYOR"
YENİ mobil telefonlar teknolojik özelliklerinin yanı sıra tasarımlarıyla da büyük ilgi çekiyor. Buna en iyi örnek SonyEricsson'un S700 modeli. İlk bakışta görünmeyen tuş takımı ekranın bulunduğu üst kapağın yana dönmesi sonucu ortaya çıkıyor. 262 bin rengi destekleyen TFT ekranı kayıt edilen görüntüleri yüksek kalitede izlenmesini sağlıyor. 32 MB'lık bir hafızaya sahip ürünün konuşma süresi 7 saat olarak belirtiliyor. Cihazın büyük ilgi görmesi bekleniyor.

MOTOROLA'DAN LINUX'LU CEP
MOTOROLA 'Yedi Kocalı Hürmüz'e benzemeye başladı. Kısa bir süre önce ilk Windows işletim sistemli cep telefonunu piyasaya süren şirket şimdi de ilk Linux'lu cebini tanıttı. E680'in en büyük özelliği tuşlarının olmaması. Her şey hem enine hem boyuna kullanılabilen dokunmatik ekran üzerinden yapılıyor. Fotoğrafın yanı sıra yüksek çözünürlükte video çekimi de yapabilen ürün tüm bilgileri 50 MB'lık SD hafıza kartına yüklüyor. İki stereo hoparlörü bulunan cihaz MP3 formatında müzik dinlemeyi mümkün kılıyor. Daha fazla kayıt alanı için büyük hafıza kartları kullanılabilir.

7610 FİLM STÜDYOSU GİBİ
YENİ Nokia 7610 çektiği fotoğrafları 1152 x 864 pixel gibi oldukça yüksek bir netlik oranıyla ekrana yansıtıyor. Toplam 10 dakikalık video kaydı yapan cihaz sahip olduğu yazılım yardımıyla çekilen görüntülere ses ve renk özellikleri eklenmesini sağlıyor. Bilgiler, istenildiğinde e-posta, MMS, Bluetooth veya USB bağlantısıyla bilgisayarınıza veya istediğiniz bir kaynağa gönderebiliyorsunuz. Seri 60 işletim sistemine sahip ürünün 72 MB'lık dev gibi bir hafızası bulunuyor. Ancak yüksek çözünürlükte kayıt edilen resim ve video görüntüleriyle dolmayacak hafızanın olmadığını unutmamak gerekir.

PANASONIC'E KAMERA TASARIMI
FUARDA şu ana kadar dört yeni telefon tanıtan Panasonic özellikle yeni X300 ile büyük ilgi topladı. Ürün ziyaretçiler tarafından teknolojik özelliklerin yanısıra görünüşüyle de büyük beğeni kazandı. İlk bakışta sıradan bir cep telefonuna benzeyen cihaz fotoğraf tuşuna basıldığında şekil değiştiriyor. Ekranı yavaşça sola doğru açılan X300 biranda dijital kameraya dönüşüyor. Hem fotoğraf hem de video görüntülerini VGA formatında kaydeden cihaz 40 farklı melodiye sahip. Yeni Panasonic'i alabilmek için Sonbahar'a kadar beklemek gerekiyor.

YENİ SAMSUNG ÇOK "OYNAK"
FOTOĞRAF çeken cepler sınıfında Samsung da yerini koruyor. Yeni P730 sahip olduğu 262.144 farklı renk tonunu destekleyen ekranıyla büyük ilgi gördü. Toplam 100 dakikalık video çekimi yapabilen cihazın yakınlaştırma özelliği olan entegre bir de fotoğraf makinesi bulunuyor. Üst ekranın istenilen yöne dönebildiği P730'un marifetleri arasında MP3 çalma niteliği de var. Cihaz tüm kayıtları 50 MB'lık hafıza kartı üzerine yapıyor. Ürünün Yaz aylarında piyasaya çıkması bekleniyor. Dilendiğinde Samsung P730'un da kayıt kapasitesi hafıza kartlarıyla genişleyebiliyor.

SIEMENS'İN YENİ AS'I: S65
SIEMENS'İN oldukça zarif çizgilere sahip yeni ürünü S65 görücüye çıktı. Aynı rakipleri gibi yüksek çözünürlükte bir kameraya sahip ürün geniş ekranıyla dikkatleri çekti. Cihaz görüntüleri 4 kat yakınlaştırabiliyor. Karanlıkta fotoğraf çekimi yapabilmek için opsiyonel olarak flaş modülü takılabiliyor. Yeni S65 çektiği görüntüleri 32 MB'lık hafıza kartına yüklüyor. Fuarda özellikle yalın tasarımıyla büyük beğeni kazanan yeni Siemens S65 eğlencenin yanısıra sahip olduğu gelişmiş telefon özellikleriyle iş amaçlı kullanımlara da uygun olduğunu gösteriyor. Siemens'in yeni ürünü için kullanıcıların biraz daha sabretmesi gerekiyor.

ZİL ÇALINCA FİLM OYNUYOR
SEKTÖRÜN iddialı şirketlerinden Alcatel, One Touch 756 ile tüm dikkatleri üzerinde topladı. Cihaz aynı rakipleri gibi bol bol fotoğraf çekiyor. Ancak tasarımcılar aygıta önemli bir farklılık katmış. One Touch 756, MP4 formatında çektiği video görüntülerini adres defterindeki numaralara ekleyebiliyor. Böylece telefonunuz çaldığında ekranda kişi ile ilgili film oynamaya başlıyor. Cihaz eğlenceli fonksiyonlarının yanısıra iş kullanımlarını da destekliyor. Aygıtın sahip olduğu yazılım Microsoft Outlook ve Lotus Notes ile kolayca anlaşıyor. Peteği andıran tuş takımı parmakları büyük olan kullanıcılar için de oldukça uygun görünüyor. Yaz aylarından itibaren piyasaya çıkacak One Touch 756 üç farklı renge sahip olacak.
 

ATA ÜNAL
Elektronik kağıt üzerinden gelecek kurgusu -2
Geçen haftaki yazıda, elektronik kağıdın...


TİMUR SIRT
Gözler çoğu zaman yanılıyor
İki resim getirin gözünüzün önüne: Birincisi...


İSMAİL HAKKI POLAT
Özgürlükte asparagas arasında...
Geçtiğimiz hafta yaşanan iki ilginç gelişme,...


Çölde uydu yağmuru
250 milyon dolarlık dünyanın üçüncü en büyük uydusu W3A'nın...
Çanak antenler iyice küçülüyor
W3A uydusu izleyiciye daha düşük maliyetle dijital yayınları...
İnternette Yerel Seçim
2004 yerel seçimleri bu pazar yapılacak. İçi dışı siyaset olmuş...
Şaşırtıcı yenilikler
Kablosuz sabit diskler
TAŞINABİLİR diskler artık...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gündem | Telekom | Online | Rehber | Yazarlar | Ana Sayfa
Copyright © 2004- Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.