kapat
ON
Gündem
Mobil
Online
Rehber
Yazarlar
Ana Sayfa
SABAH
 
 
Cep'ler neye göre seçiliyor?
Cep'ler neye göre seçiliyor?

Erdem Peremeci
erdemp@sabah.com.tr

Cebinizde bulunan, sizi dilediğiniz her an her yerden ulaşılabilir hale getiren ve aynı şekilde ulaşma gücünüzü arttıran cep telefonları artık birçok kritere sahip. Kimi kameralı, kimi renkli ekranlı, kimi kişisel bilgisayarlı ve kimi ise sadece telefon özelliklerine sahip basit cihazlar. Peki insanlar cep telefonunu seçerken nelere dikkat edip hangi kriterlere göre karar veriyorlar?

Maliyet birinci sırada
Cep telefonu hem teknolojik, hem elektronik hem de aslında lüks bir ürün. Bu kriterler cep telefonlarının herhangi bir üründen çok daha pahalı olmasının başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Fiyatları ortalama 75 dolardan başlayıp, binlerce dolara kadar ulaşabilen cep telefonları maliyet açısından çok geniş bir yelpazeye sahip. Özellikle ekonomisine dikkat eden kullanıcılar bazı özelliklerden feragat etmeyi rahatlıkla göze alarak kesesine en uygun cep telefonunu tercih ederken, rahatlıkla para hacayan kesim ise bu kriteri dikkate almadan tercihini yapabiliyor.

Tasarım gerekli mi?
Konu cep telefonu, yani aslında cebimizde taşınan ve sadece konuşacağımız zaman çalışan, dolayısıyla ısrarlı bir şekilde diğer insanların görüş alanına sunmadığımız sürece pek de görünmeyen bir teknoloji. Ama cep telefonu üreticilerinin özellikle tasarım yönünden birbirleriyle yarıştıkları oldukça açık. Zira günümüzde cep telefonu da artık dış görünüşün bir paçası halıne gelmiş durumda. Cep telefonlarının sıkça kullandığımız bir cihaz olduğu için göze de hitap etmesi, yani dikkat çekici olması gerekiyor. Tasarımın aynı zamanda ergonomi ve kullanım kolaylığını belirlediğini düşünürsek kesinlikle önemli kriterler arasında yer alıyor.

Ve hassas farklar...
Gelelim geri planda gibi gözükse de aslında en önemli olan kriterlere. İlk bakışta göremeyeceğimiz ve tamamen cep telefonumuzun içerisinde gizli olan özellikler bazı kullanıcılar tarafından ciddi derecede önemseniyor. Bunların başında telefon hafızası geliyor. Cep telefonunun telefon rehberi ve mesaj hafızası meraklıları için önemli bir ayrıntı. Polifonik melodiler ise hemen ikinci sırada. Cep telefonlarının dışa açılan en belirgin özelliği olan zil sesleri artık çok daha gerçeğe yakın müzikler sunan ve aslında ciddi bir ticari pazara dönüşen polifonik melodilerle ön plana çıkıyor. Üçüncü sırada ise renkli ekranlar geliyor. Kullanımının daha eğlenceli ve artık popülerleşen resim ve logoları kullanabilmek için bir çok kullanıcı renkli ekranlı cep telefonlarını seçiyor. En önemli kriterlerden biri de GPRS desteği. Mobil teknolojileri en son safhasına kadar kullanmak isteyen ve internetle olan ilişkisini ciddiye alan kullanıcılar için artık GPRS vazgeçilmez özellikler arasında yer alıyor. Günümüzde internet erişimini önemseyen bir kullanıcı için GPRS desteğinin olmaması, düşük telefon hafızasından ya da polifonik zil sesi eksikliğinden daha önemli boyutlarda. Şu günlerde oldukça popüler olan kameralı cep telefonları ise an için sundukları düşük görüntü kalitesi ve yüksek fiyatları sebebiyle sadece belli bir meraklı kesim tarafından tercih ediliyor. Fakat aynı orantıda bu özellikteki cep telefonlarının fiyatlarının düşmesiyle (daha doğrusu daha fazla özellikli ve yüksek fiyatlı cep telefonlarının pazara sunulmasıyla) kameralı cep telefonları da meraklısı olsun olmasın bir çok kullanıcı için en önemli olmasa bile tercih sebebi olabilecek düzeyde.
 

ATA ÜNAL
Elektronik kağıt üzerinden gelecek kurgusu -2
Geçen haftaki yazıda, elektronik kağıdın...


TİMUR SIRT
Gözler çoğu zaman yanılıyor
İki resim getirin gözünüzün önüne: Birincisi...


İSMAİL HAKKI POLAT
Özgürlükte asparagas arasında...
Geçtiğimiz hafta yaşanan iki ilginç gelişme,...


Çölde uydu yağmuru
250 milyon dolarlık dünyanın üçüncü en büyük uydusu W3A'nın...
Çanak antenler iyice küçülüyor
W3A uydusu izleyiciye daha düşük maliyetle dijital yayınları...
İnternette Yerel Seçim
2004 yerel seçimleri bu pazar yapılacak. İçi dışı siyaset olmuş...
Şaşırtıcı yenilikler
Kablosuz sabit diskler
TAŞINABİLİR diskler artık...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gündem | Telekom | Online | Rehber | Yazarlar | Ana Sayfa
Copyright © 2004- Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.